Konya
Hafif yağmur
22°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
46,8275 %0.01
53,6361 %0.03
6.253,82 % -0,25
Konya Postası Gazetesi Dünya BM: Barış Gücü'ne yönelik saldırılar "açık şekilde kasıtlı"

BM: Barış Gücü'ne yönelik saldırılar "açık şekilde kasıtlı"

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Barış Operasyonlarından Sorumlu Yardımcısı Jean-Pierre Lacroix, BM Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) yönelik saldırıların sürdüğünü ve bunlardan bazılarının "açık şekilde kasıtlı" olduğunu söyledi.

BM: Barış Gücü'ne yönelik saldırılar "açık şekilde kasıtlı"
Okunma Süresi: 3 dk

Lacroix, bölgeye yaptığı gezinin ardından BM’nin New York merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Güney Lübnan’da devam eden çatışmalardan endişe duymaya devam ettiklerini anlatan Lacroix, UNIFIL pozisyonu alanına düşen bir bomba nedeniyle 4 BM görevlisinin yaralandığını belirtti.

Lacroix, buna ek olarak ayrıca göreve çıkan UNIFIL devriyesine ateş açıldığını ve BM tesisindeki bakım atölyesine 5 roketin isabet ettiği bilgisini paylaşarak, saldırılarda büyük zarar olmasına rağmen can kaybı yaşanmadığını söyledi.

Saldırıları kimin gerçekleştirdiği konusunda yorum yapmayan Lacroix, “Tüm taraflara BM personelinin ve tesislerinin güvenliğini sağlama ve koruma yükümlülüklerini hatırlatıyoruz.” dedi.

"Bazı saldırılar açık şekilde kasıtlı"

Lacroix, UNIFIL’e yönelik saldırıların “kasıtlı” olup olmadığı konusunda da “Bütün vakalar hakkında konuşmak zor ancak bazı saldırıların açık şekilde kasıtlı olarak yapıldığı, hatta kasıtlılıktan daha fazlasını ima eden unsurlara dair elimizde bazı videolar var.” diye konuştu.

UNIFIL’e saldırılarda “yarı kasıtlılık” olarak nitelediği başka bir kategori daha bulunduğuna dikkati çeken Lacroix, “Eğer askeri faaliyetler BM pozisyonlarının yakınında yürütülüyorsa, bu BM barış güçlerini tehlikeye ve riske atıyor. Taraflar Barış Gücü’nü koruma sorumluluğuna sahip olmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Lacroix, bir soru üzerine, İsrail’in Lübnan’ın güneyinde beyaz fosfor bombası kullandığına inandığını, ancak bu konuda BM soruşturmasının devam ettiğine işaret ederek taraflara sivil nüfusun korunması için uluslararası hukuka uyulması çağrısını tekrarladı.

İsrail'in Beyrut'a düzenlediği saldırılar yeni göç dalgası oluşturdu

Lacroix’in ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric de, İsrail’in Beyrut’un merkezine yönelik gerçekleştirdiği hava saldırılarının "yeni bir göç dalgası" oluşturduğunu belirtti.

Dujarric, Beyrut’a yapılan hava saldırılarında önceden uyarı yapılmadığını da bildirerek, “Bir kez daha uluslararası insani yardım hukuku uyarınca çatışmanın tüm taraflarına, sivilleri ve sivil nesneleri, evlerinde bulunan veya güvenlik arayan siviller dahil koruması gerektiğini tekrar vurguluyoruz.” dedi.

İsrail ordusunun, bugün sabaha karşı Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesine düzenlediği hava saldırısında 2 kişi hayatını kaybetmişti.

İsrail ordusunun silahlı insansız hava aracı (SİHA) ile düzenlediği saldırının ardından 4 katlı binanın yıkıldığı, çok sayıda kişinin yaralandığı belirtilmişti.

İsrail, son iki günde Beyrut'un şehir merkezinde sivillerin bulunduğu 3 farklı bölgeye herhangi bir tahliye uyarısında bulunmadan hava saldırıları düzenlemiş, saldırılarda çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız