Konya
Parçalı az bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
43,3725 %0.25
51,3279 %0.73
6.945,51 % 1,57
Ara
Konya Postası Gazetesi Dünya ABD’den Venezuela’ya büyük darbe!

ABD’den Venezuela’ya büyük darbe!

ABD Başkanı Trump, Venezuela'da düzenlenen askeri operasyonda Maduro ve eşinin yakalandığını açıkladı. Operasyonun detaylarını veren Trump, Venezuela için daha fazla müdahale edeceklerini vurguladı. Ülkenin petrol kaynaklarına dair ABD'nin etkisi artacak. Kriz uluslararası gündemi sarstı.

KAYNAK: Fatmagül KIZMAZ
Okunma Süresi: 3 dk

ABD Başkanı Donald Trump, Fox News televizyonuna verdiği röportajda Venezuela’da düzenlenen askeri operasyona ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Trump, operasyon kapsamında Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile eşinin yakalanarak ülke dışına çıkarıldığını öne sürdü.

Operasyonun bizzat üst düzey askeri yetkililerle birlikte anbean takip edildiğini söyleyen Trump, yaşananları “Sanki bir televizyon programı izler gibiydim” sözleriyle anlattı. Caracas’ta düzenlenen saldırıda ABD savaş uçakları ve helikopterlerinin hazır bekletildiğini belirten Trump, çelik kapılarla korunan alanlara saniyeler içinde girildiğini ve hedeflerin kısa sürede etkisiz hale getirildiğini ifade etti.

Trump, operasyonun aslında dört gün önce planlandığını ancak olumsuz hava koşulları nedeniyle ertelendiğini, hava şartlarının düzelmesiyle birlikte harekâtın başlatıldığını söyledi. ABD tarafında birkaç yaralı bulunduğunu ancak can kaybı yaşanmadığını belirten Trump, bir helikopterin hasar aldığını fakat tüm hava unsurlarının güvenli şekilde geri döndüğünü kaydetti.

“Ev Değil, Adeta Kale Gibiydi”

Maduro’nun yakalandığı yerin sıradan bir konut olmadığını vurgulayan Trump, “Evden çok kale gibiydi. Her yeri çelikle güçlendirilmişti. Ama yine de yakalandılar” dedi. Operasyonun zorunlu olduğunu savunan Trump, “Bu bir savaş. Her yıl 300 bin insanı kaybediyoruz. Savaşta olsak bu kadar kayıp vermezduk” ifadelerini kullandı.

Venezuela’nın Geleceğine ABD Müdahalesi

Venezuela’da bundan sonraki sürece ilişkin de konuşan Trump, ülkenin yönetimine dair kararların yakından takip edileceğini belirtti. “Başka birinin gelip sistemi aynen devam ettirmesine izin veremeyiz. Bu sürece çok müdahil olacağız. Venezuela halkı için özgürlük istiyoruz” diye konuştu.

Maduro ve eşi hakkında New York’ta suç duyurusunda bulunulduğunu açıklayan Trump, çiftin helikopterle bir gemiye götürüldüğünü ve ABD’ye doğru yola çıkarıldığını iddia etti.

Petrol Vurgusu ve İkinci Dalga Mesajı

Venezuela’nın petrol endüstrisine de değinen Trump, ülkenin enerji kaynakları konusunda ABD’nin “son derece müdahil” olacağını söyledi. Operasyonun ikinci dalgası için de hazırlık yapıldığını belirten Trump, “Saldırı o kadar güçlüydü ki buna gerek kalmadı ama hazırdık” dedi.

Maduro’ya destek verenlere de sert mesajlar veren Trump, “Ona sadık kalanların geleceği gerçekten kötü olacak” ifadelerini kullandı. Buna karşılık sokaklarda ABD bayraklarıyla yürüyen gruplar gördüğünü ve Maduro’ya desteğin ciddi biçimde azaldığını öne sürdü.

Caracas’ta Patlamalarla Başlayan Süreç

Venezuela’nın başkenti Caracas’ta yerel saatle 02.00 sularında patlama ve uçak seslerinin duyulmasıyla başlayan kriz, kısa sürede uluslararası gündemin ilk sırasına yerleşti. Venezuela yönetimi, ABD’yi sivil ve askeri hedeflere saldırı düzenlemekle suçladı.

ABD Adalet Bakanı Pam Bondi ise Maduro ve eşi hakkında “uyuşturucu terörizmi, kokain kaçakçılığı ve ABD’ye karşı ağır silah bulundurma” suçlamalarıyla dava açıldığını duyurdu.

Venezuela yönetimi uluslararası toplumu ABD’ye karşı tavır almaya çağırırken, bazı ülkeler saldırıyı sert dille kınadı, bazı ülkeler ise Washington’a destek veren açıklamalar yaptı. Krizin bölgesel ve küresel etkilerinin önümüzdeki günlerde daha da belirginleşmesi bekleniyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *