Konya
Kapalı
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
46,8405 %0.03
53,6412 %0.05
6.233,35 % -0,58
Konya Postası Gazetesi Dünya ABD'de STK'lar, Trump döneminde protesto endişesi duyuyor

ABD'de STK'lar, Trump döneminde protesto endişesi duyuyor

ABD'deki sivil toplum kuruluşları, ülke genelindeki üniversitelerde İsrail'in Gazze'ye saldırılarına karşı düzenlenen protestoların seçilmiş Başkan Donald Trump döneminde baskılanacağı ve engelleneceği konusunda endişe duyuyor.

ABD'de STK'lar, Trump döneminde protesto endişesi duyuyor
Okunma Süresi: 2 dk

The Hill'in haberine göre, seçim kampanyasında göstericileri sınır dışına göndermekle ve yabancı öğrencilerin vizelerini iptalle tehdit eden Trump'ın başkanlığı kazanmasıyla protestocuların endişeleri arttı.

Amerika-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) Hukuk Direktörü Amr Shabaik, ABD Başkanı Joe Biden döneminde kampüslerde İsrail'in Gazze'ye saldırılarına karşı organize edilen protestolara yönelik baskı uygulandığını hatırlatarak, "Biden yönetiminde ülke çapında zaten sert baskılar ve müdahaleler yaşansa da Trump yönetiminin, İsrail'in Filistin soykırımına verdiği desteğe karşı çıkan protestocu öğrencilere daha da aşırı, yasa dışı ve anayasaya aykırı baskılar uygulama endişesi var." dedi.

Shabaik, Trump'ın öğrenciler dahil milyonlarca insanı toplu sınır dışı etme tehdidinde bulunduğunu belirterek, buna karşı duracaklarını vurguladı.

ABD merkezli "Palestine Legal" isimli insan hakları savunucularından oluşan grupta avukat olarak çalışan Radhika Sainath ise Trump yönetiminin geçmişte kampüslerde İsrail'i eleştiren konuşmaları sansürlemek için girişimlerde bulunduğunu hatırlattı.

Sainath, Trump yönetiminin yeni dönemde de Filistin haklarını savunan figürleri engellemek ve İsrail'i eleştirmeyi imkansız kılacak çabalara gireceklerini düşündüğünü söyledi.

Avukat Sainath, "Şu anda (okullarda) profesörlerin müfredatları sorgulanıyor, okul yöneticilerinin akademisyenlere müfredata sadık kalmaları talimatı verilirken İsrail ve Filistin hakkında konuşmamaları söyleniyor." diyerek, bu durumun Trump döneminde yoğunlaşacağını ifade etti.

ABD üniversitelerindeki protestolar

Columbia Üniversitesinde Filistin destekçisi öğrenciler, 16 Nisan'da okulun, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını ve işgalini destekleyen şirketlere devam eden finansal yatırımlarını protesto amacıyla kampüsün bahçesinde oturma eylemi başlatmış ve Gazze Dayanışma Kampı adıyla çadır kurmuştu.

Rektör Minouche Shafik, eylemlerin ikinci gününde New York Polis Teşkilatından (NYPD) göstericilerin dağıtılması için yardım talebinde bulunmuş, kampüse giren polis 108 öğrenciyi gözaltına almıştı.

En son 29 Nisan'da okul yönetimi ile müzakerelerin çıkmaza girmesi üzerine öğrenciler okulun tarihi Hamilton Hall binasını işgal etmiş, bir gün sonra okul yönetiminin talebi üzerine NYPD'ye bağlı çevik kuvvet ekipleri öğrencilere müdahale ederek binayı boşaltmış, bahçedeki çadır kampını da dağıtmıştı.

Columbia Üniversitesinde başlayan Filistin'e destek gösterileri ülkede 50'den fazla üniversiteye yayılmış, gösterilerde polis, çoğu öğrenci ve fakülte mensubu 3 bin 100'den fazla kişiyi gözaltına almıştı.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız