Konya
Açık
30°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
47,2236 %0.07
53,9351 %0.19
6.298,05 % 1,80
Konya Postası Gazetesi Asayiş Nesli tehlike altındaki 3 balık türü, Antalya'da üretildi

Nesli tehlike altındaki 3 balık türü, Antalya'da üretildi

Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü, Antalya'ya özgü ve nesli tehlike altındaki balık türleri 'Alburnus baliki', 'Capoeta antalyensis' ve 'Aphanius mento'yu üretmeyi başardı. Balık yavrularının yaşadıkları su bölgelerine bırakılarak, nesillerinin devamı amaçlanıyor

Nesli tehlike altındaki 3 balık türü, Antalya'da üretildi
Okunma Süresi: 2 dk

Nesli tehlike altında olan deniz canlılarının korunması ve gelecek nesillere aktarılması için Balıkçılık Su Ürünler Genel Müdürlüğü, bir komisyon kurdu. Komisyon Türk kara sularında, göllerde ve akarsularda yaşayan ve nesli tehlike altında olan türleri belirleyip, bunların korunması için görev alacak. Komisyonun ilk toplantısı, Antalya'da bugün gerçekleşecek. Hem istilacı balon ve aslan balıkları hem de kentin nesli tehlike altında olan yerli türleri komisyonca detaylı incelenecek.

BU ÖZELLİK SADECE BU BALIKLARA ÖZGÜ

'BU ÖZELLİK SADECE BU BALIKLARA ÖZGÜ' 

Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Serkan Erkan, Türkiye genelinde kırmızı listede olan 180 balık türünden bazılarının Antalya'da olduğunu, bu nedenle komisyonun ilk olarak Antalya'da çalışmaya başladığını söyledi. Erkan, 'Alburnus baliki', 'Capoeta antalyensis' ve 'Aphanius mento' balık türlerinin sadece Antalya'da olduğunu belirterek, "Ekonomik değeri olmayan balıklar olarak düşünülebilir ama bizim bunları gelecek nesillere aktarmamız lazım" dedi.

Her bir balığın farklı özelliği olduğunu, çevreye de o özellikleri ile fayda sağladığını anlatan Erkan, "Boğaçayı'nda küçük bir su birikintisi kalsa ve sadece erkek bireyler olsa içinde, bir süre sonra bir kısmı dişi bireye dönüşüyor. Bu özellik sadece bu balıklara özgü. 20-30 yıl sonra bu balıkların insanların hangi derdine çare olacağını bilemeyiz" diye konuştu.

İSTİLACI TÜRLERE DE KOMİSYON ÇALIŞACAK

'İSTİLACI TÜRLERE DE KOMİSYON ÇALIŞACAK' 

Gen bankası gibi çalıştıklarını ve balıkların gelecek nesillere aktarılmasını amaçladıklarını belirten Erkan, sadece denizlerde değil; göller ve akarsuları da içine alacak geniş bir çalışma olduğunu söyledi. Tehlike altındaki türleri üretmeye başladıklarını da kaydeden Erkan, "Antalya'daki nesli tehlike altında olan türleri üretmeyi başardık.

Şu anda yavrularımız var. Yaşadıkları sulara bırakıyoruz. İstilacı türlere de komisyon çalışacak ve ekonomiye kazandırılması yönünde neler yapılacağına bakacak" dedi. Erkan, çalışma sonunda komisyonun bir bildirge yayımlayacağını, uluslararası platformlar ve bilim insanlarıyla sonucun paylaşılacağını sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız