• 30 Eylül 2019, Pazartesi 8:58
RümeysaÖzkan

Rümeysa Özkan

SAĞLIKLI BESLENİN, DEMANSI ENGELLEYİN!

Bireylerin yaşam süresinin uzaması beraberinde birçok hastalığı getirir. Normal kabul edilen unutkanlığın bir ileri evresi olan demans da bunlardan biridir. Beyindeki damarlarla ilgili olan bu hastalık yavaş yavaş başlar ve sinsi bir şekilde ilerler. Çeşitli zihinsel ve davranışsal sorunlara yol açarak bireyin günlük yaşamını olumsuz yönde etkiler. Kişinin kendi adını unutmasına bile neden olabilir.

Tedavi üzerine çeşitli çalışmalar yapılsa da maalesef günümüzde bu hastalığın ilerlemesini durduracak ya da oluşmasını engelleyecek herhangi bir çözüm henüz bulunamamıştır.

Bu nedenle hastalık kapınızı çalmadan önce, beslenmenizde ve yaşam tarzınızda ufak değişiklikler yaparak kendinizi koruyabilirsiniz.

Alanında uzman birçok sağlık uzmanı,

  1. Sporu yaşam biçimi haline getirmenin,
  2. Stresten uzak bir yaşamın,
  3. Sigara tüketmemenin,
  4. Obeziteden (Aşırı kilo alımından) uzak durmanın,
  5. Kaliteli uykunun,
  6. Kitap okumak, bulmaca çözmek, örgü örmek gibi beyinsel fonksiyonları çalıştıracak hobiler edinmenin,
  7. Sağlıklı ve doğru beslenmenin Demans’tan korunmada etkili olduğunu belirtmiştir.

Nedir bu sağlıklı beslenme?

Omega 3 içeren besinlerin düzenli olarak tüketilmesi, bireylerde Demans oluşumuna neden olan beyin lezyon oluşum riskini azaltır. Her gün 1-2 adet ceviz ya da 1 tatlı kaşığı keten tohumu tüketerek vücudun Omega 3 ihtiyacını karşılamak mümkün. Haftada 2-3 gün somon, alabalık, uskumru gibi hücre zarları için faydalı olan Omega 3 yağ asitlerinden zengin balıklardan herhangi birini tüketin.

Doymuş yağ(margarin, iç yağı, tereyağı vb.) tüketimini azaltıp doymamış yağ(bitkisel sıvı yağlar vb.) tüketimine ağırlık verin. Süt ve süt ürünlerini yarım yağlı/yağsız tercih edin. Etin üzerinde görünen yağlardan uzak durun.

Vücudunuzda serbest radikal oluşumunu sağlayıp size, kalp ve beyin damarlarınıza zarar verme olasılığı yüksek olan trans yağları(fast-food ürünleri, kızartmalar, tüketime hazır yağlı ve tuzlu yiyecekler) içeren yiyeceklerden mümkün oldukça uzak durun, tüketim sıklığını en aza indirgemeye çalışın.

Serbest radikalleri vücutta etkisiz hale getiren antioksidanlar; melatonin hormonu, A, C, E vitaminleri, flavonoidler ve karotenoidler içeren besinlerdir. Sebze ve meyveler vitaminin yanında flavonoidler ve karotenoidler içerir. Günde en az 5 porsiyon olmak üzere bol sebze ve meyve tüketimi vücudun vitamin ihtiyacını karşılamada yeterli olur. Mümkün oldukça taze, mevsime uygun, özellikle koyu renkli sebze(brokoli, ıspanak, havuç, domates vb.) ve meyveleri(üzüm, incir, çilek, böğürtlen vb.) tüketmeye özen gösterin. Sebze ve meyveler dışında günde 3 küçük kare bitter çikolata ile de günlük flavonoid ihtiyacı karşılamak mümkün.

Çeşitli araştırmalar sonucu bilişsel fonksiyonlar ile bağlantısı görülen B12, B6, folik asit ve magnezyum düzeylerinizi kontrol edin ve bu öğelerden zengin olan besinlerin tüketimini arttırın. Koyu yeşil yapraklı sebzeler(brokoli, ıspanak, semizotu vb.), turunçgiller, kuru baklagiller, tam tahıllı ürünler, yağlı tohumlar, soya ve yumurta bahsedilen besin öğeleri açısından zengin olan besinlerdir.

 

Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.

Diyetisyen Rümeysa Özkan.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


YAZARLAR

tümü
yukarı çık