• 30 Aralık 2019, Pazartesi 8:51
RümeysaÖzkan

Rümeysa Özkan

NEDİR BU METABOLİZMADAN ÇEKTİĞİMİZ..

Son yıllarda oldukça popüler olan terimlerden biridir metabolizma hızı. Her 10 kişiden en az 5’i bu konu hakkında fikir sahibidir. Peki bu bilgilerin ne kadarı doğru, ne kadarı yanlış? Gelin beraberce bilgilerimizi gözden geçirelim.

Metabolizma hızı: Vücudun tamamen dinlenir halde hayati fonksiyonların devamı için harcadığı enerjidir. Metabolizma hızı yüksek olan bireyler diyetlerine birebir uyum sağladığı sürede çok daha kolay kilo verirken, metabolizma hızı yavaş olan bireylerde ise kilo verme süreci daha yavaş olarak ilerler.

Metabolizma hızı kişiden kişiye farklılık gösterir. Tüketilen öğünlerin saati, düzeni, miktarı, yediğimiz besinler, içtiğimiz içecekler, fiziksel aktivitenin düzenli olup olmaması ve daha birçok etken metabolizma hızını olumlu ya da olumsuz yönde etkiler.

Soğuk kış ayları, fiziksel aktivitenin ikinci plana atılmasına, bireylerin daha hareketsiz bir hayata geçmesine neden olur. Metabolizma hızının yavaşlamasına ve vücudun hastalıklara karşı bağışıklığının düşmesine davetiye çıkarır. İçimizi ısıtan, uzun kış gecelerinde bize eşlik eden bitki çayları ise vücut direncini arttırır. Bazı bitki çayları da metabolizma hızını yükseltir.

Metabolizmayı hızlandıran çayların etkisi, elbette kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Beslenmesine dikkat etmeyen, düzensiz ve sağlıksız beslenmeye devam eden, öğün atlayan bireylerde; kilo kaybını sağlayan mucizevi bir çözüm değildir. Düzenli ve dengeli beslenmeyle beraber spor yapan bireylerde kilo kaybının daha hızlı ve fazla olmasına yardımcı olur.

O halde, yazın verilen kiloları koruyabilmek ve kilo kaybına devam etmek, kış boyunca vücudu zinde tutmak için sizi KIŞ ÇAYI TARİFLERİMLE baş başa bırakıyorum.

Unutmayın! Herhangi bir kronik rahatsızlığınız var ise, bitkisel bile olsa asla doktorunuza danışmadan çayı içmeye başlamayın!

İLK TARİFİM ,

Malzemeler

Dilimlenmiş 1 orta boy greyfurt

Dilimlenmiş 1 orta boy elma (yeşil olursa daha iyi olur)

Dilimlenen meyvelerin kabukları

1 adet orta boy çubuk tarçın

1 tatlı kaşığı karanfil tohumu

1 tatlı kaşığı top karabiber

1 çay kaşığı zencefil

2 litre su

YAPILIŞI;

Orta boy bir tencerenin içine malzemeleri sırasıyla koyun ve üzerine 2 litre ılık suyu ilave edin. Tencereyi ocağa koyun. Kısık ateşte kaynamaya bırakın. Tencere kaynar kaynamaz ocağı kapatın ve 10-15 dk demlenmesini bekledikten sonra çayı süzerek için.

İKİNCİ TARİFİM ,

Malzemeler

Dilimlenmiş 1 orta boy portakal

Dilimlenmiş 1 orta boy limon

Dilimlenen meyvelerin kabukları

1 yemek kaşığı hibiskus

1 adet orta boy çubuk tarçın

1 tatlı kaşığı karanfil tohumu

1 tatlı kaşığı top karabiber

1 çay kaşığı zerdeçal

2 litre su

YAPILIŞI;

Orta boy bir tencerenin içine malzemeleri sırasıyla koyun ve üzerine 2 litre ılık suyu ilave edin. Tencereyi ocağa koyun. Kısık ateşte kaynamaya bırakın. Tencere kaynar kaynamaz ocağı kapatın ve 10-15 dk demlenmesini bekledikten sonra çayı süzerek için.

ÜÇÜNCÜ TARİFİM ,

Malzemeler

Dilimlenmiş 1 orta boy elma

Dilimlenmiş 1 orta boy limon

Dilimlenen meyvelerin kabukları

1 adet orta boy çubuk tarçın

1 tatlı kaşığı karanfil tohumu

1 tatlı kaşığı top karabiber

1 çay kaşığı nane

2 litre su

YAPILIŞI;

Orta boy bir tencerenin içine malzemeleri sırasıyla koyun ve üzerine 2 litre ılık suyu ilave edin. Tencereyi ocağa koyun. Kısık ateşte kaynamaya bırakın. Tencere kaynar kaynamaz ocağı kapatın ve 10-15 dk demlenmesini bekledikten sonra çayı süzerek için.

Afiyet olsun.

Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


YAZARLAR

tümü
yukarı çık