- Makaleyi Paylaş
- Facebook'ta Paylaş
- Twitter'da Paylaş
- 15 Ağustos 2019, Perşembe 9:28
- 700 kez okundu
Ailelerin bir araya geldiği, sıla-ı rahimin ön plana çıktığı bu zamanlarda yemek sofralarını süsleyen yemekler, ziyaretlerde ikram edilen besinler hem gözü hem de mideyi dolduran cinsten. Peki, midemiz bunların ne kadarını tüketmek istiyor? Ne kadarına hazırladı kendini?
Kurban bayramını diğer bayramlardan ayıran en büyük özelliği et tüketiminin ön plana çıkmasıdır. Tüketilen et miktarının yanında etlerin hazırlama, pişirme ve saklama koşullarının sağlığa uygun olması oldukça önemlidir.
ETİN GÖRÜNEN YAĞLARINDAN UZAK DURUN!
Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği oldukça yüksektir. Kırmızı etteki yağ oranı, görünür yağlarından uzaklaştırıldığında bile ’dir. Dolayısıyla normalden çok daha fazla et tüketimi olan bu günlerde, kalp-damar sağlığını korumak adına etlerin görünen yağlarından uzak durmakta fayda var.
ETİ TÜKETMEDEN ÖNCE 24 SAAT BEKLEYİN!
Kurban bayramında yapılan en büyük hatalardan biri kuşkusuz kesilen hayvan etinin bekletilmeden pişirilip tüketilmesidir. Fakat yeni kesilen etlerdeki sertlik sindirimi zorlaştırırken pişme süresini de uzatır. Özellikle mide problemi yaşayan, hazımsızlık ve şişkinlik çeken bireylerin kesilen eti mutlaka 24 saat sonra tüketmesi gerekmektedir.
SAĞLIĞA UYGUN BİR ŞEKİLDE SAKLAYIN!
Buzlukta ya da buzdolabında bekletilerek, ilerleyen zamanlarda tüketilmeye ayrılan etleri büyük parçalar halinde saklamak yanlış olur. Etler, kuşbaşı-kıyma gibi küçük parçalara ayrılmalı, her yemek için kullanılacak miktarlar ayrı ayrı bölünmeli ve küçük buzdolabı poşetlerine konulmalıdır. Buzdolabında -2OC de 1-2 hafta, derin dondurucu kısmında ise -18OC de daha uzun süre bekletilebilir.
ETLERİNİZİ BUZDOLABINDA ÇÖZDÜRÜN, GÜNEŞTE DEĞİL!
Buzluktan ya da derin dondurucudan çıkan etler, etin bozulmaması ve sağlık açısından zararlı hale gelmemesi için buzdolabında çözdürülmelidir. Sıcak suda bekleterek, güneşe koyarak çözdürmek yanlıştır ve olumsuz sağlık sonuçlarına neden olur.
SAĞLIKLI ET PİŞİRME TEKNİKLERİ NELERDİR?
Eti kesmek için kullanılan doğrama tahtası ile sebze kesmede kullanılan doğrama tahtası birbirinden farklı olsun. Et ile sebzenin aynı tahtada kesilmesi sağlık açısından uygun olmaz.
Eti pişirirken; haşlama, fırınlama ve ızgara gibi pişirme yöntemlerini tercih edin. Mümkün oldukça kavurma ve kızartma yönteminden uzak durun. Et besin öğesi bakımından C ve E vitamini içermez. Etin sebzelerle beraber pişirilmesi ya da etin yanında sebze yemeği, yeşillik salatası, taze sıkılmış meyve suyu tüketmek çeşitli ve dengeli beslenmeyi sağlar. Ayrıca sebzelerde bulunan C vitamini sayesinde etteki demirin emilimi artar.
Kurban bayramının vazgeçilmezi haline gelen kavurmanın pişme esnasında içine kuyruk yağı/iç yağı, tereyağı gibi herhangi bir yağ eklemeyin. Yalnızca etin kendi yağı ile kısık ateşte pişmeye bırakın.
Mangalda ise etleri ateşe çok yaklaştırmadan, kömürleşmeden, siyah renge dönüşmeden kızartın. Etteki B1, B12, Folik Asit (B9) vitaminleri etin ateşe fazla yakın olması halinde kaybolur ve kömürleşen etler her zaman kansere neden olur.
Sebze ve kuru baklagil yemeklerini etle beraber pişirdiğinizde ekstra yağ ilave etmeyin. Özellikle kuyruk yağı/iç yağı gibi katı yağlardan uzak durun. Etin yağı ile pişmesine izin verin.
BAYRAMI KİLO ALMADAN, SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE GEÇİREBİLMENİN SIRLARI…
- Diyabet, kalp damar hastalıkları, mide rahatsızlıkları, gut, kronik böbrek yetmezliği, yüksek tansiyon gibi uzun süreli kronik rahatsızlığa sahip olan bireylerin beslenme tedavilerine bayram süresi boyunca da taviz vermeden devam etmesi gerekir. Herhangi bir sağlık problemi yaşamamak adına verilen beslenme programı dışına çıkılmamalıdır.
- Sakatat tüketiminin artışa geçtiği bu bayramda özellikle kalp-damar ve kolesterol hastaları sakatat tüketiminden kaçınmalı, sağlıklarını düşünerek hareket etmelidir.
- Günlük tüketilen öğün sayısı 3 ana 2-3 ara olmak koşuluyla 5-6 olsun ve en önemlisi azar azar ve sık sık beslenerek midenizi yormayın.
- Kavurma ve kırmızı eti Öğle öğününde tercih edin. Yanında mutlaka sebze yemeği ve bol yeşillikli salata olsun. Pilav tercihiniz bulgurdan, içecek tercihiniz de ayran-cacıktan yana olsun.
- Akşam öğününü zeytinyağlı sebze yemekleri ya da kuru baklagiller ile süsleyin. Mümkün oldukça hafif beslenin. Gün boyu ziyaretlerde ikram edilen tatlı ve tuzlu yiyeceklerle aldığınız fazla kalorileri böylelikle dengeleyin, hazımsızlık gibi mide ve bağırsak problemleri yaşamayın.
- Bayram ziyaretlerinde herhangi bir sağlık probleminiz yoksa asansör yerine merdiven kullanın. Yakın yerlerdeki akrabalarınıza yürüyerek gidin.
- Ziyaretlerde ikram edilen şerbetli tatlıları mümkün oldukça az tüketmeye çalışın. Tatlı tercihleriniz sütlü tatlılardan ve sade dondurmadan yana olsun. Çeşit çeşit baklavaların, çikolataların, lokum ve şekerlemelerin büyülü dünyasına kapılmayın, kendinize “dur” deyin. Evinize gelen misafirlere de ikramlarınızı tüketmeleri konusunda ısrarcı olmayın.
- Çay, kahve ve limonata gibi ziyaretlerde ikram edilen içecekler de ölçülü tüketilmeli elbet. Özellikle çay ve kahve kafein içeriğiyle fazla tüketildiğinde kalp çarpıntısı, uykusuzluk gibi rahatsızlıklara yol açabilir. İçecek tercihlerinizi ev yapımı limonata ve meyve sularından yana kullanın. Sade soda ve ayran da tüketilebilir içecekler arasında yerini alır.
- En önemli içeceğimiz, metabolik faaliyetlerin düzenli bir şekilde sürmesini sağlayan suyu günde mutlaka 2,5-3,0 litre tüketin.
- Fiziksel aktiviteyi asla ihmal etmeyin. Hafif bir tempoyla günde en az 45 dk yürüyüş yapın. Yürüyüş saatinizi herhangi bir ana öğününüzden 1 saat sonraya gelecek şekilde ayarlayın.
Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.
MAKALEYE YORUM YAZIN

-
18.01.2021 ŞİFALI BAHARAT “ZENCEFİL”
-
11.01.2021 2021 HOŞGELDİN
-
28.12.2020 YAZIN VERDİĞİM KİLOLARI ALMAYA BAŞLADIM..
-
14.12.2020 HER GÜN 1 KASE YOĞURT TÜKETİN, KEMİKLERİNİZİ GÜÇLENDİRİN
-
07.12.2020 HAREKETSİZ YAŞAM BAĞIRSAKLARI OLUMSUZ ETKİLER
-
30.11.2020 KIŞ AYLARININ VİTAMİN DEPOLARI
-
16.11.2020 DİYABETİK TATLILAR
-
09.11.2020 KIŞ MEVSİMİNİN TACI SALEP
-
02.11.2020 GRİBE KARŞI KENDİNİZİ KORUYUN!
-
19.10.2020 SOĞUYAN HAVAYA İNAT İÇİMİZİ ISITAN BİTKİ ÇAYLARI
-
05.10.2020 D VİTAMİNİ VE COVİD-19 İLİŞKİSİ
-
21.09.2020 21 EYLÜL DÜNYA ALZHEİMER GÜNÜ
-
14.09.2020 EMZİREN ANNELER İÇİN ALTIN ÖNERİLER
-
07.09.2020 EN TATLI GELENEĞİMİZ AŞURE
-
10.08.2020 YENİDOĞAN BEBEKLER İÇİN EN ÖNEMLİ BESİN, ANNE SÜTÜDÜR.
-
27.07.2020 KURBAN BAYRAMI GELİYOR
-
14.07.2020 DONDURMASIZ YAZ OLMAZ
-
29.06.2020 VÜCUDA DOST, ÖDEME DÜŞMAN BESİNLER
-
22.06.2020 BAŞIMIZIN BELASI ÖDEM
-
15.06.2020 C VİTAMİNİN FAYDALARI
-
14.06.2020 YAZ MEVSİMİNİN KRALİÇESİ KARPUZ
-
08.06.2020 YAZ AYLARINDA FAZLALIKLARINIZDAN KURTULMAK SİZİN ELİNİZDE
-
31.05.2020 YAZ MEVSİMİNİN KRALİÇESİ KARPUZ
-
11.05.2020 Mide rahatsızlıklarında sağlıklı oruç nasıl tutulur?
-
04.05.2020 RAMAZAN AYI VE SU TÜKETİMİ
-
27.04.2020 SAHURSUZ ORUÇ OLAMAZ!
-
20.04.2020 İŞTAHINIZA DUR DEYİN!
-
14.04.2020 İŞTAHINIZA DUR DEYİN!
-
30.03.2020 EVİNİZDEKİ HAYATINIZI GÜZELLEŞTİRMEK SİZİN ELİNİZDE
-
16.03.2020 CORONA ve SAĞLIKLI BESLENME
-
09.03.2020 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ
-
24.02.2020 BAĞIRSAK DOSTU PREBİYOTİKLER
-
17.02.2020 YENİ TREND “BEYAZ ÇAY”
-
10.02.2020 KIŞ MEVSİMİNİN YILDIZI!
-
03.02.2020 KIŞ VİTAMİNİ “C VİTAMİNİ”
-
20.01.2020 GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIKLAR, SAĞLIKLI VÜCUTLAR
-
13.01.2020 DİYET YAPARKEN NEDEN KAS KAYBEDİYORUM?
-
06.01.2020 2020 YILI SİZİN YILINIZ OLSUN!
-
30.12.2019 NEDİR BU METABOLİZMADAN ÇEKTİĞİMİZ..
-
16.12.2019 KADINLARIN KORKULU RÜYASI MENOPOZ
-
09.12.2019 KIŞ MEYVELERİ
-
18.11.2019 SOĞUK HAVALARIN BERABERİNDE HASTALIK GETİRMESİNE ENGEL OLUN!
-
11.11.2019 DİYABETLE YAŞAM
-
04.11.2019 HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI
-
28.10.2019 HİPOTİROİDİ VE BESLENME
-
21.10.2019 İYOTUN VÜCUT SAĞINDAKİ ROLÜ
-
07.10.2019 MUCİZEVİ BESİN “ANNE SÜTÜ”
-
30.09.2019 SAĞLIKLI BESLENİN, DEMANSI ENGELLEYİN!
-
23.09.2019 LEZZETLİ FİT AŞURE
-
09.09.2019 OKULLAR AÇILIYOR…
-
02.09.2019 VÜCUDUN OLMAZSA OLMAZI, EN TEMEL İHTİYACIMIZ
-
26.08.2019 ASPİR YAĞI KİLO VERMEYİ HIZLANDIRIR MI?
-
19.08.2019 BAYRAM DÖNÜŞÜNÜZ MUHTEŞEM OLSUN!
-
29.07.2019 DİYETTE DONDURMA MI OLUR (?)
-
29.07.2019 ÇOK YORGUNUM, HER ŞEYİ UNUTUYORUM!
-
15.07.2019 SAĞLIĞINIZ İÇİN, HAREKETE GEÇİN!
-
08.07.2019 HERGÜN “20 DK GÜNEŞTE DURMAK” YETERLİ OLUR!
-
01.07.2019 VÜCUTTA YAĞ YAKIMINI HIZLANDIRAN 12 BESİN!
-
24.06.2019 YAZI FİT GEÇİRMEK İÇİN NELER YAPILMALI?
-
10.06.2019 SAKIN MEYVE TÜKETMEYİ İHMAL ETMEYİN!
-
27.05.2019 RAMAZAN AYINDA NASIL BESLENİLMELİ?
-
20.05.2019 AÇLIK DEĞİL DE SUSUZLUK ÇOK ZOR!
-
13.05.2019 HOŞ GELDİN RAMAZAN
-
19.04.2019 ÇAYIN BEYAZ’I MI OLUR?
-
12.04.2019 AMAAN CANIM DEMİR EKSİKLİĞİ O KADAR ÖNEMLİ Mİ?
-
29.03.2019 ÇOCUKLAR SAĞLIKLI BESLENEREK BÜYÜSÜN!
-
22.03.2019 EKMEĞİ HAYATIMDAN ÇIKARDIM AMA…
-
15.03.2019 SUSUZ YAŞARIM AMA ÇAYSIZ ASLA (!)
-
08.03.2019 KENDİ KÜÇÜK, FAYDASI BÜYÜK ÇÖREKOTU
-
22.02.2019 OMEGA-3 YA DA BİLİNEN ADIYLA BALIK YAĞI’NIN GİZEMİ
-
15.02.2019 SİYEZ BULGURU NEDİR?
-
25.01.2019 TEFF TOHUMU MUCİZESİ (?)
-
11.01.2019 KIŞ AYLARININ VAZGEÇİLMEZİ SALEP!
-
11.01.2019 KIŞ AYLARININ VAZGEÇİLMEZİ SALEP!
-
04.01.2019 YENİ YIL, YENİ HEYECANLAR ve YENİ BAŞLANGIÇLAR
-
28.12.2018 BAĞIŞIKLIK DOSTU 8 BESİN
-
14.12.2018 METABOLİZMA HIZLANDIRAN KIŞ ÇAYI
-
07.12.2018 YERİM SENİ GREYFURT!
-
30.11.2018 KIŞ AYLARINDA KİLO KONTROLÜ NASIL SAĞLANIR?
-
16.11.2018 İNSÜLİN DİRENCİ ve BESLENME
-
09.11.2018 BİTKİ ÇAYLARI SAĞLIĞIMIZI NASIL ETKİLİYOR?
-
03.11.2018 KURTAR BİZİ “C VİTAMİNİ”
-
26.10.2018 MEME KANSERİ ve BESLENME
-
12.10.2018 Aman Dikkat, Gribe Yakalanmayın !
-
05.10.2018 NEDEN İLK 6 AY SADECE ANNE SÜTÜ?
-
28.09.2018 ÇÖLYAKLI BİREYLER İÇİN AŞURE TARİFİ
-
14.09.2018 ÇOCUKLARINIZ KAHVALTI YAPMADAN OKULA GİTMESİN!
-
07.09.2018 ÖDEM ATMAYA YARDIMCI 11 BESİN
-
31.08.2018 KİLO DEĞİL Kİ O ÖDEM ÖDEM
-
12.08.2018 KABIZLIĞI (KONSTİPASYONU) GİDERİCİ DOST BESİNLER
-
03.08.2018 KABIZLIKTA (KONSTİPASYONDA) BESLENME
-
20.07.2018 YAZ MEYVELERİ
-
13.07.2018 AMAN DİKKAT B12 VİTAMİNİNİZ EKSİK OLABİLİR!
-
12.07.2018 GÜNEŞ VİTAMİNİ "D VİTAMİNİ"
-
29.06.2018 SU İÇMEK NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?
-
22.06.2018 PROBİYOTİK NEDİR?
-
04.06.2018 Razanda Reflü ve Gastrit
-
18.05.2018 ORUÇLUYKEN SUSUZ KALMAMAK İÇİN NELER YAPILMALI?
-
11.05.2018 RAMAZAN AYINA BESLENMESİ
-
04.05.2018 AMARANT (HOROZİBİĞİ)
-
27.04.2018 GOJİ BERRY NE
-
20.04.2018 OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
-
19.04.2018 Osteoporoz Nedir?
-
19.04.2018 Alzheimer Nedir ve Bu Hastalıktan Korunmak İçin Nasıl Beslenilmelidir?
-
30.03.2018 Okul Öncesi, Oyun Çağı (1-5 Yaş) Grubu Beslenmesi
-
23.03.2018 KİNOA?
-
16.03.2018 RUŞEYM
-
09.03.2018 14 Kasım Dünya Diyabet Günü Diyabet Nedir?
-
02.03.2018 CHİA TOHUMU?
-
23.02.2018 Kadın Olmanın Beraberinde Getirdiği Menopoz Dönemi Nedir?
-
16.02.2018 Sağlıklı bir hayata MERHABA!...