Şifalı üzüm suyu kadınların elinde hayat buldu

Elazığ'da asırlardır üzümün olgunlaşmamış halinden üretilen ancak zamanla unutulmaya yüz tutan koruk suyu, kadınlar tarafından seri üretimi gerçekleştirilerek sofralara ulaştırılıyor

Şifalı üzüm suyu kadınların elinde hayat buldu
  • 29 Ağustos 2019, Perşembe 11:52

Elazığ İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce, yıllık ortalama 85 bin ton rekoltesi gerçekleşen üzümün pazardaki değerinin yükseltilmesi, kadın çiftçilere gelir sağlanması ve uzmanlar tarafından sağlık yönünden faydalı olduğu belirtilen koruk suyu tüketiminin artırılması amacıyla "Koruktan Gelen Şifa Projesi" hayata geçirildi.

Üzüm yetiştiriciliğiyle öne çıkan merkeze bağlı Sün ve Muratçık köylerinde uygulanmaya başlanan projede, 30 kadına devlet eliyle makine ve ekipman desteği sağlandı.

Aldıkları destekle köylerinde imalathane kuran kadınlar, bağlardan özenle topladıkları koruk adı verilen olgunlaşmamış üzümleri, imalathanede parçalama, sıkma, dinlendirme ve süzme işlemlerinden geçirdikten sonra şişelere dolduruyor.

Şişelenen koruk suları, müdürlük bünyesindeki laboratuvarda otoklav ile sterilizasyon işleminden geçirildikten sonra tüketiciye sunuluyor.

Koruk sularını satan kadınlar, aile bütçesine katkı sağlamanın mutluluğunu yaşıyor.

"Bütün sofralara Elazığ'dan ulaştıracağız"

İl Tarım ve Orman Müdürü Turan Karahan, kentte üretilen üzümün yarısından fazlasının sofralık, bir kısmının ise şıralık olarak kullanıldığını söyledi.

Projeyle hedeflerinin üzümü katma değeri yüksek bir ürüne dönüştürerek köyde yaşayan ev kadınlarına gelir sağlamak olduğunu ifade eden Karahan, şöyle devam etti:

"Ortaçağlardan beri özellikle şifa kaynağı olarak kullanılan koruk suyu ya direkt içilerek ya da salatalarda, ekşimsi yemeklerin tamamında lezzet vermesi için kullanılıyordu. Bizler de buradan yola çıkarak koruk suyundan gelen şifayı tüm sofralarla buluşturmak, çocuklarımızın direkt içimini sağlamak ve yaptığımız bütün yemeklere lezzet katmak için proje gerçekleştirdik. Projeyi de direkt evlerin mimarı olan kadınlarımız üzerinden yaptık ki bu şifa sürekli sofralarımızda ve yemeklerimizin içerisinde yer alsın. İnşallah şifa kaynağı koruk suyunu Türkiye'deki bütün sofralara Elazığ'dan ulaştıracağız."

Karahan, projeyi, üzümün yaygın olarak yetiştiği diğer köylerde de hayata geçirerek daha fazla kadın çiftçinin kalkınmasını hedeflediklerini dile getirdi.

"Sağlık ve şifa açısından böyle ürünlere talep var"

Bugüne kadar daha çok köylerde yapılan ve zamanla unutulmaya yüz tutan koruk suyunun sadece Türkiye'deki değil, yurt dışındaki marketlere de girmesi için gerekli altyapıyı oluşturacaklarını aktaran Karahan, "Ciddi manada piyasada sağlık ve şifa açısından böyle ürünlere talep var. Bizler de bu talepleri karşılamak için hep birlikte gayret göstereceğiz." dedi. 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

YAZARLAR

tümü

BİYOGRAFİLER

tümü
yukarı çık