Konya
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.31
  • EURO
    35.07
  • ALTIN
    2278.2
  • BIST
    8994.92
  • BTC
    70331.45$

ZERDEÇAL ÇOK GENİŞ BİR SKALAYA SAHİP

29 Nisan 2021, Perşembe 10:41

Bu hafta sizlere çok geniş bir skalası olan Zerdeçal ile ilgili bilgiler vereceğim. Zerdeçal Hindistan, Çin, Pakistan ve Bangladeş gibi Güney ve Güneydoğu Asya ülkelerinde yetişir. Bu ülkelerin iklimi genel olarak tropik olduğundan bu bitkinin tropik iklim bitkisi olduğu söylenebilir. Toplumda “Zerdeçal” olarak ta bilinen Curcuma longa L. rizomlarının kullanımı çok eski tarihlere kadar dayanmaktadır. Eskiden daha çok baharat olarak,gıda endüstrisinde ve tekstilde boya olarak da kullanımı mevcuttur.

Ana vatanı Güney Asya olan bitki “Hint Safranı” olarakta bilinir, Ayurveda tıbbında kullanımı mevcuttur. Yıllar içerisinde Curcuma longa L.nın faydalı etkileri ortaya çıktıkça duyulan ilgi ve önemi ciddi oranda artmıştır.

Zaman içerisinde yapılan çalışmalar ile insan sağlığı açısından hastalığı önleyici, tedaviye destek olma anlamında bir çok faydası olduğu bilimsel verilerle de desteklenmiştir. Zerdeçal pek çok hastalığın tedavisinde destekleyici olarak kullanılırken aynı zamanda mutfaklarımızda en çok tercih edilen baharatlardan biridir.

Faydalarına gelince;

Zerdeçal, soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıkların tedavisinde kullanılabilir.Solunum yollarında meydana gelen enfeksiyonlarda,vücudun direncini artırarak hastalıklara karşı koruma sağlayabilir. Karaciğer yağlanması tedavisinde kullanılabilir. Hafızayı kuvvetlendirmede etkilidir. Kemik erimesi gibi hastalıklara karşı faydalıdır.Zerdeçal, vücutta oluşmuş olan iltihapların tedavisinde rol oynar.Zerdeçal’ın en önemli özelliği bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini artırmasıdır. Orta dereede sindirim sistemi hastalıklarında da oldukça etkilidir.

Kullanışına gelince:;Zerdeçal’ı günlük olarak baharat şeklinde, ara öğünlerde yoğurt yada süt ile tüketebiliriz. Eğer şeker hastalığınız yok ise 5 yemek kaşığı bal,1 tatlı kaşığı zerdeçal ve 1 tatlı kaşığı zencefil’i karıştırarak her sabah bir çağ kaşığı aldığınız zaman vücut direncini artırıcı olarak kullanabilirsiniz.

Tabiki de uygun şekilde ambalajlanmış, ve güvenilir yerlerden temin edilmiş ürünleri kullanmanız gereklidir.

Sağlık ve sevgiyle kalmanız dileği ile…

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.