Konya
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.53
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2430.4
  • BIST
    9722.09
  • BTC
    64724$

ZAFERLERİMİZ VE AĞUSTOS AYI  (2)

09 Ağustos 2018, Perşembe 08:08

Bu Zaferden sonra, Türkmenlerin Anado­lu'ya baştan başa yerleş­meleri mümkün olmuş, Anadolu'da bağımsız bir devlet kurup, bu kıtanın yerlileri ile kay­naştıktan ve Anado­lu'yu, Türkleştirip İslâmlaştırdıktan sonra büyük ve teşkilatlı bir millet haline gelerek da­ha sonra bu kıtanın sı­nırlarını aşıp bütün Bal­kan yarımadasını, Macaristan, Suriye, Mısır, Irak, bütün Kuzey Afri­ka ve Karadeniz havza­sını alıp, Roma’dan sonra dünyanın en büyük ve en devamlı imparator­luğunun kurulması hadiselerin başı olarak ka­bul edilen Malazgirt Zaferi'nin önemini artır­mıştır.

Türkler, Malazgirt Meydan Savaşını kazan­makla hem hâkimiyetlerini genişletmişler hem de Anadolu'nun kapılarını, kendilerine ardına kadar açmışlardır. Tarihte bir dönüm noktası olarak vasıflandırılan bu zafer, ona Orta Çağın ka­panmasına ve Yeni Çağın açılmasına sebep olan ve Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu'nu tari­he karıştıran "İstanbul'un Fethi"ni hazırlamıştır.

Türk yurdu olarak Anadolu, Türklere bu za­ferin hediyesidir. Yalnız bu netice yani bir milletimize yeni bir vatan verme keyfiyeti, Malazgirt Zafe­rinin değerini başka hiçbir muvaffakiyet ile kı­yaslanamayacak nisbette yükseltmektedir.

Ayrıca bilindiği üzere, Haçlı Seferlerinin zuhurunda başlıca âmil olan Malazgirt Zaferi­nin, günümüz Avrupa medeniyetinin kurulması­na da dolaylı olarak tesirleri olmuştur.

Malazgirt Zaferi, aynı zamanda Türk millî bünyesinde köklü değişikliklere yol açmış; bu zaferi takip eden yıllarda Anadolu'yu vatan edi­nen Türk boyları, İslâmi tefekkürü, edebiyatı ve dünya görüşü ile, toprağa bağlı taze bir cemiyet haline inkılap etmişlerdir ki, bundan sonra, yer­leşik medeniyet unsuru olarak cihan tarihinde çok verimli hamleler yapmak imkanını kazan­mışlardır. ([1])

Bizans'ın Türklere karşı çıkardığı son ve en kuvvetli ordusunun Malazgirt Ovasında imha edilmesi ile Bizans müdâfaa seddi yıkılmış ve Sultan Alparslan, İslâm ve Batı dünyasında   bü­yük yankılar uyandıran bu emsalsiz zaferi ile Türk yurdu haline gelecek olan Anadolu'nun mukadderatını tayin etmiştir.

Bütün tarihçiler, Malazgirt Zaferi'nin bütün dünya tarihinde bir dünüm noktası teşkil etti­ğinde birleşmektedirler. Bu zafer, bütün Anado­lu'yu Türklere açık hale getirmiştir. Türklerin, tarih boyunca kazandığı sayısız Meydan muha­rebelerinden hiçbiri, istikballerine bu derece te­sir edici mâhiyette olmamıştır. Türk tarihinde Malazgirt Zaferi'nden daha mühim tek olay         İs­tanbul'un fethidir. Dandanakan'da kazanılan za­feri (1040), Malazgirt tamamlamış, İstanbul'un fethi taçlandırmıştır. Binanaleyh Türkiye devleti kurulacak ve Osmanlı, çağlar boyu bir cihan imparatorluğu olarak tarihteki yerini alacaktır.

Bütün Avrupa'da derin yankılar uyandıran ve İslâm ülkelerini -Fatimîler hâriç- sevinç içinde bırakan bu zaferin büyük kahramanı Alparslan, yüzlerce kaside ve tebriknâme ile övülmüştür. Alparslan'ın kısa saltanatı ileride Yavuz'un sal­tanatı gibi Türk tarihinin önemli devirlerinden birini teşkil etmiş ve Büyük Türk Hakanı'nın genç yaşta bir suikasta kurban giderek ölmesi, Türk imparator­luğunun dostları arasında üzün­tü uyandırmıştır.

Halife üzüntü­lerini bildiren, bütün dünya Müslümanlarına baş sağlığı di­leyen resmi bir beyanname ya­yınlamıştır ki, 1072 yılı sonun­da Türk İmparatorluğu'nun eriş­tiği azameti açıkça gösteren bu vesika, büyük Türk hakanlığı­nın bir cihan devleti olduğunu gösterir.

Çünkü Halife, hiçbir hükümdarın ölümü için beyan­name ile bütün Müslümanlara taziyede bulunmamıştır. Al­parslan'ın adı, zamanımıza ka­dar, en büyük saygı ve sevgiyle anılmış, Mevlâna Celâleddin Rûmî gibi mütefekkirler, en büyük tarihçi, edip ve sanatkârlar tarafından övülmüş ve tazim edilmiştir.

Dipnot:

1-Prof. Dr. İbrahim Kafesoğlu; Selçuklu Tarihi, M.E.B. Yayınları, İstanbul 1992, s. 40.

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.