Konya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2487.2
  • BIST
    9524.59
  • BTC
    63006.72$

YOKSA SİZ HALA SU İÇMEYİ UNUTANLARDAN MISINIZ?

22 Mart 2021, Pazartesi 09:24

Birleşmiş Milletler tarafından 22 Mart “Dünya Su Günü” olarak kabul edilmiştir. Vücudumuzun en temel ihtiyaçlarından biridir. Sağlıklı bir insan vücudunun %60’ı, çocukların %70’i ve yaşlı insanların ise %5o’si sudur. Sağlıklı bir bireyin her gün en az 10 bardak su içmesi gerekmektedir ki özellikle sıcak yaz aylarında bu ihtiyaç daha da artar. Vücutta %10’dan fazla su kaybı meydana geldiğinde tansiyon düşmesi başlar ve vücut sağlığı tehlikeye girer. Bu nedenledir ki susuz bir hayat sağlıklı olarak düşünülemez. O halde gelin bu hafta sizlerle sıklıkla bahsettiğim bu konu hakkında bilgilerimizi tazeleyelim.

VÜCUT SAĞLIĞI İÇİN OLDUKÇA ÖNEMLİ OLAN SU,

Beyin, akciğer, böbrekler ve diğer organların çalışmasında büyük rol oynar.

Oksijenin vücut içindeki yolculuğuna yardım eder.

Vücut ısısını dengeler.

Cilt sağlığı için önemlidir.

Metabolik faaliyetlerin çalışmasına yardımcı olur.

Besinlerin sindirim ve emilim aşamalarında önemli rol oynar.

Böbreklerde kanın süzülmesini, zararlı olan toksik maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar.

Kan ve lenf dolaşım sisteminin büyük bir kısmını oluşturur.

Ayrıca; vücut sıvısında meydana gelebilecek %2-3’lük kayıplar halsizlik, yorgunluk, dikkat eksikliği, kalp çarpıntısı ve görmede bozukluğa neden olur.

VÜCUDUN DAHA FAZLA SUYA İHTYAÇ DUYDUĞU ZAMANLAR

Tempolu bir şekilde yapılan fiziksel aktivite

Protein ve tuz içeriği yüksek olan besinlerin fazla tüketimi

Ter, solunum ve idrar

Yüksek ateşle beraber geçirilen hastalıklar

Kusma

Bağırsaklarda meydana gelen enfeksiyon ve ishal durumu

YETERLİ SU İÇMEK, KİLO KAYBI VE KONTROLÜNE YARDIM EDER.

Vücut için oksijenden sonra gelen önemli madde sudur. İnsan, yemek yemeden haftalarca yaşayabilirken, su içmediği takdirde en fazla birkaç gün sonra yaşamsal fonksiyonlarını kaybeder.

İştahı düzenler ve vücutta depolanan yağların yakılmasında rol oynar.

Su tüketimiyle vücutta depolanan yağ oranın ters orantılı olduğunu gösteren birçok bilimsel çalışma mevcuttur. Yani ne kadar az su içerseniz vücudunuz da o kadar çok yağ depolar.

Kilo kaybetmek isteyen bireyler için gerekli olan en temel öğelerden biri sudur.

Uyanır uyanmaz 1 bardak suya biraz limon sıkıp içtiğiniz zaman, midenize günün başladığını haber verip metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olabilirsiniz.

SU İÇMEK AKLIMA BİLE GELMİYOR MU DİYORSUNUZ?

Vücudun su ihtiyacı; kişilerin yaşam tarzı, yaş ve cinsiyet gibi birçok faktöre bağlı değişkenlik gösterebilmektedir. Genel olarak vücuda alınan kalori başına 1ml ya da mevcut durumdaki vücut ağırlığınızda kilogram başına 35ml su alımı önerilen miktardır. WHO (Dünya Sağlık Örgütü) vücuttan sıvı kaybını önlemek adına kadınların günde 10 bardak erkeklerin ise 14 bardak su içmesi gerektiğini söylemiştir.

Böbrek fonksiyonlarının daha iyi çalışması için su tüketimi oldukça önemlidir. İdrar renginizin açık sarı vy şeffaf renkte olması yeterli miktarda su içtiğinizin göstergesidir.

Su tüketiminde yapılan en büyük yanlışlardan biri de su içmek için susamayı beklemektir. Çok fazla susayıp, art arda 3-4 bardak su içmek doğru olmaz. Doğru olan gün boyu susamayı beklemeden sık aralıklarla 1er bardak su içmektir. Bunun için telefonunuza hatırlatma alarmı kurabilir, çalışma masanıza küçük yapışkan kağıtlar ile hatırlatma notları yapıştırabilirsiniz.

Gün boyu tüketilen çay, kahve, meyve suyu, kola, gazoz gibi gazlı içecekler asla suyun yerine geçmez. Aksine çay ve kahve içeriğindeki kafeinden dolayı fazla tüketildiği zaman, diüretik yani idrar söktürücü olarak etki gösterir ve vücuttan atılan su miktarını arttırır. Meyve suyu, kola, gazoz gibi gazlı içecekler ise fazla tüketildiğinde, içerdikleri yüksek basit şeker oranı nedeniyle vücutta yağ artışına neden olur.

2 şişe soda günlük mineral ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur. Sınırsız miktarda soda tüketmek doğru değildir.

SUYUN TADI YOK, MİDEMİ BULANDIRIYOR. NE YAPAYIM?

Bu sorunun cevabı da oldukça basit aslında. Su dolu bir şişe ya da sürahiye, kök tarçın, karanfil, maydanoz, taze nane, taze zencefil, yeşil elma dilimleri, limon dilimleri, çilek, salatalık gibi aklınıza gelebilecek birçok meyve ve sebzeden istediğinizi ekleyebilirsiniz. Böylelikle suyun aromasını değiştirebilir, içme suyunuzu renklendirebilirsiniz.

En kısa zamanda, en güzel şekilde bu zor günleri atlatmak ümidiyle..

Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.
Diyetisyen Rümeysa Özkan.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.