Konya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.59
  • EURO
    34.84
  • ALTIN
    2512.6
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    64261.49$

YETMEZ AMA  EVET ( İl Hıfzısıhha Kurulu Kararları)

04 Eylül 2020, Cuma 09:17

01 Eylül 2020’de toplanan Konya İl Hıfzısıhha Kurulu tarafından korona virüsle mücadele kapsımında aşağıdaki kararlar alındı.

Karar No: 96—Toplu olarak yapılacak olan doğum günü partileri, kutlamalar, hasta ziyaretleri, mevlit programları, aile ve akraba toplantıları, gün gezmeleri, okul gezileri, kamu kurum ve kuruluşları ile dernek, oda, kulüp ve vatandaşlar tarafından düzenlenecek olan her türlü sosyal içerikli kahvaltı ve yemek etkinlikleri, tanışma ve kaynaşma programları, kermes etkinlikleri, kalabalık oluşumuna sebebiyet verecek bütün organizasyonlar yasaklanmıştır.

Karar No: 97—Kafe, restoran, lokanta, çay bahçesi gibi işletmelerde ikramlı veya ikramsız düğün, sünnet düğünü, nikah, nişan, kına, çetnevir, doğum günü gibi organizasyonlar yasaklanmıştır.

Konya İl Hıfzısıhha Kurulu tarafından alınan  96 ve 97 No’lu kararda yasaklara uymayanlar hakkında Umumi Hızısıhha Kanununun 282. Maddesi ve ayrıca Türk Ceza Kanununun  195. Maddesi gereğince adli işlemlerin başlatılacağı belirtiliyor. Anlayacağınız yaptırım uygulanacak.

 Kararda belirtilen kanun maddelerine baktım.. Umumi Hıfzısıhha Kanununun 282. Maddesi alınan kararlara uymayanlar hakkında 789 - 3180 TL. arasında idari para cezasının uygulanmasına hükmediyor.

Türk Caza Kanununun 195. Maddesine göre de Hıfzısıhha Kurulları tarafından alınan kararlara uymayanlar hakkında  iki aydan bir yıla kadar hapis cezasına hükmediyor..

Sözü edilen bu iki ceza maddesi caydırıcı olabilir mi?

Sokaktaki insan manzaraları öngörülen cezaların etkili ve caydırıcı olmasının çok düşük bir ihtimal dahilinde olduğunu gösteriyor.

İşte biz bu sebepten dolayı İl Hıfzısıhha Kurulu tarafından 01 Eylül 2020’de alınan 96 ve 97 No’lu  kararlara ‘Yetmez ama evet’ dedik. Gerçekten yetmez, yetmiyor. Halkımız korona gerçeğinin farkında. Ülkemizdeki, şehrimiz ve çevremizdeki  vakaları günlük takip ediyor. Her akşam açıklanan sayılar üzerine yorum ve değerlendirmeler yapıyor. Daha ne kadar süreceği belli olmayan bu acı gerçekle karşı karşıya olan halkımız,  devletin  mücadelesini yeterli bulmayarak “Devlet nerede?” diye, feryat ediyor.

Bu anlayışa sahip olanlara soralım..

Peki  ‘Sen nerdesin birader?’ Bugüne kadar alınan hangi kararlara ne kadar uydun? Hangi tedbirlere ne kadar bağlı kaldın ve “Eyvallah, başım gözüm üstüne” dedin? Kaldı ki devlet o kararları senin sağlığın için aldı. Tedbirler de senin, ailenin ve toplumun sağlığı için alındı. Ülkedeki ekonomik ve toplumsal işleyişin duvara toslamaması için gene bir takım kararlar alındı. Fakat sen  vatandaş olarak alınan kararlara uymadın. Korona  ile mücadelede aylardır ısrarla vurgu yapılan tedbirlere de çoğunlukla uymadın ve uymuyorsun.

Korona ile mücadele iki tarafa da  belli  yükümlülükler getiriyor.  Devletinde,halkında yükümlü ve  sorumlu oldukları alanlar var. Dolayısıyla yapılması gereken her şeyi  devletten beklemek hiç doğru bir değerlendirme değil. Maske kullanmayan, sosyal mesafeye uymayan ve hijyene riayet etmeyen halka devlet ne yapacak? Kamu otoritesi her sabah kolluk  kuvvetleri marifetiyle insanların evlerinin önüne gelerek maskesi olmayanlara maske mi takacak? Yolda yürürken” marş marş” sosyal mesafe ayarı mı yapacak ya da evlere girerek ev halkının ellerini  20 saniye süreyle  sabunlayıp, yıkayacak mı?

Yineleyelim: Korona ile mücadelenin iki belirileyici etkili tarafı var. Bir  tarafta devlet öbür tarafta halk.

Yahu birader sen  maske kullanmayı öğrenemedin. Sosyal mesafeyi öğrenemedin. Caddenin ortasında karşıdan karşıya geçerken gözünü üzerinden ayırmadığın cep telefonuna verdiğin önemi, maske ve sosyal  mesafeye veremiyorsun.Bak şunu da söyleyelim: İlkinde canını tehlikeye atarken, ikincisinde canını kurtarmaya çalışıyor olacaksın.

Devletin sorumluluklarına gelince..

Devletin korona virüsle mücadelede eksik bıraktığı  alanlar var mı, var..

Devletin aldığı tedbirler ve yapılan çalışmalar yetiyor mu, yettiği söylenemez.

Bu tablo karşısında devletçok büyük bir ihtimal yeni mücadele  seçeneklerini gündeme getirecektir. Önümüzdeki  günlerde  farklı alanlarda daha sert ve radikal  tedbirler  alınabilir. İş hayatı ve sosyal hayatla ilgili zorlayıcı tedbirlere başvurulabilir. Aksi halde virüsün yayılmasının önlenmesi imkansız olacağı gibi, halkında  tehlikeyi  bildiği halde gösterdiği duyarsızlık  son bulmayacak.

KONYA İL HIFZISIHHA KURULU’NUN ALDIĞI KARAR  HAKKINDA BİR KAÇ SÖZ

Kendi adıma teşekkür ediyorum vali beye. En sonunda İl Hıfzısıhha Kurulu üyelerinin kimlerden teşekkül ettiğini ve kaç üyesi olduğunu öğrendik.

Daha önce de ifade ettiğim gibi alınan kararlar yetmez ama  bu sefer  evet diyorum. Alınan kararların etki yaratması bakımından mutlaka izlenmesi gerekiyor. Bazı yerlerde belediyelerin zabıtaları ve bazı yerlerde de emniyet güçleri tarafından izleme faaliyeti mutlaka gerçekleştirilmeli. Bu arada mahalle muhtarlarını da unutmamak  lazım. Devlet muhtarlara maaş veriyor.  Sonra muhtarlar için mahallelerde belediyeelerimiz çok güzel ve şık ofisler yaptı. Muhtarlar alınan kararların  kontrol ve takibinde aktifleştirilmeli. Onlar mahalle mahalle halkını iyi tanır. Binalarda ve sitelerde oturanları iyi tanır. Muhtarlar, apartman görevlileri ve apartman yöneticileri ile sıkı bir temasa geçerek  İl Hıfzısıhha  Kurulunun  aldığı kararların izlenmesinde çok faydalı olabilirler. Umarım vali bey ve kurul üyeleri bunu düşünmüşlerdir.

Son olarak şunu söyleyelim:  İzlenmesi ve gereğinin yapılması halinde alınan kararların faydası olabilir. Keşke ilgili mevcut kanunlarımız daha ağır ve caydırıcı olabilseydi.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.