Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.53
  • EURO
    34.90
  • ALTIN
    2439.9
  • BIST
    9716.95
  • BTC
    64943.7$

YENİ VALİ VE İLK İZLENİM

07 Aralık 2018, Cuma 08:27

Valilik binasının geniş kapısından içeri girerken geçmişi hatırladık.

Bu tarihi bina bir dönem ne kadar da çok kuruma hizmet vermişti. İlk önce bunu hatırladık sonra bu binada yönetecilik yapan valileri,yöneticileri,müdürleri hatırladık.

Geçmişte müstakil bir adliye binası olmadığı için mahkeme salonları Valilik binasındaydı ve mahkemeler burada görülüyordu. Savcılar,hakimler diğer görevliler toru topu kendilerine ayrılan altı yedi odada yargılama görevlerini yerine getirirdi. Nüfus da, iş de o kadardı çünkü.

Emniyet Müdürlüğü, Valilik binasındaydı.Bizim hatırladığımız yıllarda Türk emniyet teşkilatına adını yazdıran,Nihat Kaner adında müthiş bir emniyet müdürü vardı Konya’da. Tam bir polisti ve yasa dışı faaliyetlere göz açtırmıyordu. O yıllarda ünlenen kumar ve eroin mafyasına göz açtırmıyordu. O müdür, dört bir yana korku ve ün salmıştı. O caddede yürüdüğü zaman, insanlar durur  ve onu seyrederdi.

Milli Eğitim Müdürlüğü, Valilik binasındaydı. Vahit Yılmaz, kamuoyunun tanıdığı  “Kör Omar” lakablı Ömer Kaya en ünlü İl Milli Eğitim Müdürü olarak Konya’da görev yaptı.

İl Nüfus Müdürlüğü, Milli Emlak Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü gibi müdürlükler de tarihi Valilik binasında bulunuyordu. Sonraki yıllarda her bir müdürlük için şehrin muhtelif yerlerinde müstakil ve modern hizmet binaları yapıldı.

Şehrin iş,ticaret ve siyaset merkezi de Valilik binasının yakın civarlarında toplanmıştı doğal olarak. Her şey birbirine çok yakın ve neredeyse içiçeydi ve yürüme mesafesindeydi.

1970’li yılların başında İhsan Tekin adında ünlü bir vali bulunuyordu Konya’da. O yılları yaşayanlar ve vali Tekin’i yakından tanıyan siyasi çevreler, onun 1960 ihtilalinin en ünlü valilerinden birisi olduğunu söylerlerdi. Böyle bir valinin ihtilalden yıllar sonra dönemin Adalet Partisi iktidarı tarafından Konya gibi  önemli bir yere vali yapılması manidar bulunur ve ihtilalin bürokrasideki etkisinin sürdüğü şeklinde yorumlanırdı.

Konya’da vali olarak görev yaparken fark yaratan, etkili olan ve iz bırakan valiler geldi aklımıza, geride bıraktığımız Salı günü Valilik merdivenlerinden çıkarken.

Ömer Haliloğlu,              

Lütfü Tuncel,

Kemal Katıtaş, 

Necati Çetinkaya,

Ahmet Kayhan,               

Aydın Nezih Doğan.

Arada gelip giden daha çok sayıda vali oldu. Bizim adından söz ettiğimiz valiler, nev’i şahsına münhasır olan valiler. Yani duruşuyla,icraatıyla, söz ve eylemleriyle, kısacası özellikleriyle sıra dışı olanlar.           

Mesela: İhsan Tekin’in farklılığını hiç bir vali de göremezsiniz.

Ömer Haliloğlu’nun, Kemal Katıtaş’ın farklılığını ve sıra dışı kişiliklerini gene hiç bir valide göremezsiniz.        

Kemal Katıtaş’tan sonra gelen hangi vali, tebdil-i kıyafetle gece yarısından sonra şehri denetledi?

Hangi vali aynı zamanda Lütfu Tuncel gibi, Kemal Katıtaş gibi, Ahmet Kayhan gibi fakirin fukaranın evine misafir oldu?

Bunların her birisi farklı özellik ve kişiliklere sahip valilerdi.

Gelelim yeni valimiz Cüneyit Orhan Toprak’a.

Toprak’ı, son vali olarak görev yaptığı Hakkari’den, Konya’ya uğurlanırken televizyonlardan birisinin ekranından tesadüfen izlemiştim. Çoşkulu bir uğurlama töreniydi. O törende Hakkarili Türkçe ve Kürtçe  şarkı ve türküler söyleyerek ağlıyordu. Halk ağlıyordu, vali  Cüneyit Orhan Toprak ağlıyordu. Herkes ağlıyordu. Önemli bir sahneydi ve yeni Konya Valisi noktasında ip uçlarırı veriyordu gördüğümüz kareler.

Yeni vali ile bu duygu ve düşünceler içerisinde tanıştık. ‘Nerelisiniz?’ diye, sordum kendisine.Aslen Erzincan Refahiyeli olduğunu söyledikten sonra, dedelerinin Kayseri’ye geldiğini söyledi. Yeni valimiz 1966 Kayseri doğumlu.

Cüneyit Orhan Toprak’ta farklı bir vali  portresi gördük. Halkın ve olayların içinde görünüyor.İnsanlara tepeden bakmıyor.Her kesimden insanla temasa açık. Biraz Kemal Katıtaş sertlik ve hassasiyetinde, biraz Ahmet Kayhan nezaket ve beyefendiliğinde.

Ziyaretimiz sırasında kendisini farklı buldumuzu söylemeliyim.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.