Konya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    64188.114$

Yemen’e Acil İnsanî Yardımları Artıralım

26 Aralık 2018, Çarşamba 09:11

Yemen’de şu anda 22 milyon insanın yüzde 75'nin acil insanî yardıma muhtaç olduğunu bütün uzmanlar ifade ediyor. Bu sebeple bütün mazlum ve mağdurların yardımına koşan ve dünyada en fazla insanî yardım yapan ülkemizin güzel insanlarının dünyaya yeniden iyi örnek olmasının ve dünya çapında yapılacak yardımlara öncülük etmesinin önemi çok büyüktür.
Diyanet İşleri Başkanlığı'mız ve Türkiye Diyanet Vakfı'mız geçen haftalarda Yemen’e yardım kampanyası başlattı. Türkiye'de 81 ildeki tüm camilerde büyük yardımlar toplandı. Allah cömert ve yardımsever milletimizden razı olsun. Ancak ihtiyaçlar çok fazla olduğu için yardım kampanyasına hepimizin desteğini daha da artırması zaruridir.
Yurdumuzun pek çok köşesinde ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerinin gayretleriyle yardımların toplanmaya devam etmesi, duyarlı ve merhametli çocukların ve gençlerin bu işe gönül vermesi AFAD, TİKA ve Kızılay başta olmak üzere bir çok yardım kuruluşunun, vakıf ve derneğin yoğun çabaları her türlü takdirin üstündedir.
Öncelikle BM'in Yemen’de acil ateşkes ve barışı tesis etmesi, bütün dünya ülkelerinin ve milletlerinin şefkat ve merhamet duygularıyla harekete geçmesi, Yemen’deki çocukların, kadınların, yaşlıların ve hastaların çığlığına kulak vermesi ve yardıma koşması gerekmektedir.

Yemen ile ilgili olarak son günlerde yapılan çalışmalardan biri de Türkiye Diyanet Vakfı tarafından gerçekleştirildi.Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Ankara Kız Yurdu öğrencileri tarafından kurulan Münevverhane Öğrenci Topluluğu, bu yıl dördüncüsünü gerçekleştirdiği “Kardeş Topraklar Projesi” kapsamında Yemen’deki insanlık dramının anlatıldığı “Yemen’deki Kanlı Çıkmaz” konulu sempozyum düzenledi.

TDV Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyumun açılış konuşmasını yapan Münevverhane Öğrenci Topluluğu Başkanı Büşra Muvafık, Yemen’de yaşanan iç savaş ve drama dikkat çekmek için böyle bir etkinlik düzenlediklerini söyledi.

Dünyanın bir yarısının uzaya araç gönderdiği, uzayda yaşam kurmaya çalıştığı bir devirde, çocukların açlıktan ölmesini kabul edemediklerini belirten Muvafık, “Bizler, Hz. Muhammed’in ‘İman Yemenlidir, hikmet de Yemenlidir’ dediği bir milletin, iç savaşla mücadele etmesine alışmak istemiyoruz. Madem ki derdi olan insan gençtir öyleyse bizler ve sizler 21. yüzyılın genç münevverleri bilmek ve aksiyona geçmekle yükümlüyüz. Çünkü gelecek bizlere emanettir” diye konuştu.

Yemen konusunda uzmanlaşmış araştırmacı, gazeteci ve yazarların katıldığı sempozyumda, Hitit Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mevlüt Uyanık da Yemen’in siyasi ve sosyal yapısını anlattı.

Uyanık, Yemen’in jeopolitik konumunu anlamaksızın burada insanların neden yaprak yediğini, açlıktan öldüğünü anlamamın imkansız olduğunu vurguladı.

Coğrafyayı tecrübe etmiş, yaşanan drama şahit olmuş araştırmacı Gazeteci Turan Kışlakçı da sempozyumun ikinci oturumunda Yemen ve Arap Baharı üzerine konuştu. Kışlakçı “Yemen kadim bir millettir. Yemen’e hükmeden Arap Yarımadası’na hükmeder. Böylesi önemli bir milletin içinde bulunduğu durumdan çıkabilmesi için desteğe ihtiyacı vardır. Türkiye’ye çok büyük bir rol düşüyor” diye konuştu.

Uluslararası katılımcıların da yer aldığı programda İNSAMER Ortadoğu Analisti Riad Domazeti, Yemen’in tarihteki yerinden ve jeopolitik konumunun öneminden bahsetti. Domazeti, Yemen üzerine yaptığı araştırmaları ve elde ettiği verileri katılımcılarla paylaşıp gelen soruları cevapladı.

Program akışında sık sık Yemen’de yaşanan dramın görsellerine yer verildi. Yemenli SETA araştırmacısı Yaser Al-Ziyadi, “Yemenli Birinin Gözünden Bölgedeki İnsani Kriz” konu başlığı ile Yemen’de yaşanan dramı birinci ağızdan paylaştı.

Gün boyu süren sempozyumun kapanış konuşmasını Türkiye Diyanet Vakfı Strateji ve AR-GE Müdür Vekili Mikail Çolak gerçekleştirdi. Vakfın yürüttüğü kampanyalar hakkında bilgi veren Çolak, Yemen için yapılan yardımların Yemen’deki ihtiyaç sahiplerine nasıl ulaştığını anlattı. (https://m.tdv.org/tr-TR/site/haberler/turkiye-diyanet-vakfi-ogrencilerinden--yemen-deki-kanli-cikmaz--sempozyumu-385)

Unutulan Yemen'i gündemde tutan ve kıymetli bir çalışmaya imza atan gençlerimizi ve yetkililerimizi, tebliğ sunan ve alanda bizzat çalışan hocalarımızı tebrik ediyorum. Yemen’e acil yardım konusunda daha fazla çalışmamız gerektiğini düşünüyorum. Allah mazlum ve mağdur kardeşlerimizin yar ve yardımcısı olsun.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.