Konya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.37
  • EURO
    35.04
  • ALTIN
    2325.3
  • BIST
    9093.72
  • BTC
    70160.99$

Yaz ayların gözde meyvesi Kiraz

26 Haziran 2019, Çarşamba 09:08

Sevgili okurlarım bugün ki köşe yazımda mevsiminin gelmesi nedeniyle pazar tezgâhlarında ve manavlarda sıklıkla görülen kirazın faydalarını ve nelere iyi geldiği konusunda bilgiler vermek istedim. En çok tercih edilen yaz meyvelerinden biri olan kirazın faydaları saymakla bitmiyor. Adeta sağlık deposu olan bu faydalı meyve kiraz her yaş grubundan insan tarafından büyük bir zevkle tüketiliyor.

Özellikle Toksik maddelerin vücuttan atılmasını kolaylaştıran, böbrek ve karaciğer sağlığını koruyan kiraz, Konyamızda ve ülkemizde hem sevilen hem de bol miktarda yetiştirilen bir meyve. Bu küçük kırmızı meyveyi severek tüketen vatandaşlar da ne gibi faydaları olduğunu merak ettiği kanısındayım. Şimdi  'Kirazın faydaları neler?' ve 'Kiraz nelere iyi gelir?' gibi. Sorularına cevap vermek istiyorum.

Kirazın Faydaları Nelerdir. ?

VİTAMİN YÖNÜNDEN ZENGİN: C,A ve K vitamini bakımından oldukça zengin olan kiraz, uzmanlar tarafından tüketilmesi tavsiye edilen sağlıklı bir meyve, özellikle ödem atma ve idrar söktürme özelliği olan kiraz sapı da son günlerde oldukça revaçta olmaya başladı.

ENFEKSİYON ÖNLEYİCİ: Kiraz fitokimyasallar açısından zengindir. Aynı şekilde bir flavonoid olan quercetinki içinde hem anti-kanser bir oluşum, hem de anti-imflamotoral ve antihistaminik (alerji ve enfeksiyon önleyici) özellikler taşıyan bir antioksidandır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korur.

KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR: Kiraz hem kolesterolü hem de kan şekerini düşürmeye yardımcı olabilir.

SİNDİRİMİ DÜZENLER: Bağırsak sağlığına da iyi gelen kiraz, kabızlığı önlemede etkilidir ve iyi bir sindirim düzenleyicidir.

BÖBREK SAĞLIĞI İÇİN KİRAZ: Böbrek taşı problemi yaşayanlar için de ideal olan kirazda bulunan kinik asit, böbreklerin taş ve kum yapmasını önleyebilir ve varsa zamanla dökülmesine yardımcı olabilir.

KARACİĞERİ RAHATLATIR: Kandaki zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olabilir. Bunun yanında aşırı ilaç tüketimi ile karaciğerde oluşan yükün azaltılmasında yardımcı olabilir.

SİGARA BIRAKMADA YARDIMCI: Sigarayı bırakmak isteyen kişilere de faydalı olan kiraz, nikotinin vücuttan atılmasında yardımcı olur.

DAMAR SERTLİĞİNE BİRE BİR: Kiraz ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını sağladığı için artrit (romatizma), gut hastalığı, eklem kireçlenmesi ve damar sertliğinin tedavisinde de etkili oluyor.

KİRAZ SAPI DA OLDUKÇA FAYDALI

Pek çok soruna çare olan kiraz ve sapı, idrar söktürücü özelliğiyle böbreklerimizin dostu olarak vücudumuzu zararlı maddelerden koruyor.

 30 gram kiraz sapını 1 litre suda 10 dakika kaynatarak hazırlayacağınız çay, böbrekleri çalıştırarak, diüretik (idrar söktürücü), kan ve idrar yolları temizleyicisi, safra akımını sağlayıcı, bağırsak düzenleyici etki gösterebilir. Bileşimi polifenolik maddeler ve potasyum tuzları bakımından zengin olan kiraz sapı detoks ve zayıflama rejimlerinde vücuttaki ödemin atılması amacıyla potasyum dengesini koruyabilen bir idrar artırıcı olarak değerlidir.

Kiraz çekirdeği yağının faydaları

Eğer doğal olanı bulunursa, kiraz çekirdeği yağının da cilt için çok faydası vardır. Masaj yolu ile sürüldüğü takdirde hem yaşlanmayı geciktirir hem de ciltte tonik etkisi sağlar. Aynı zamanda eklem ağrılarının giderilmesi ve iltihapların iyileştirilmesi için de kiraz çekirdeği yağı kullanılabilir.

Bu kadar çok faydası olan kirazın zararları var mıdır?

Kirazın etkili bir zararı yoktur ancak gereğinden fazla tüketmek bireylerde yan etkilere neden olabilir. İshal ve mide ekşimesi gibi durumlar yaratan aşırı kiraz tüketimi aynı zamanda bazı bireylerde alerjik reaksiyonlar da gösterebilir. Mutlaka gerektiği kadar tüketilmelidir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.