Konya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.38
  • EURO
    35.11
  • ALTIN
    2326.3
  • BIST
    9117.07
  • BTC
    70104.96$

YAVUZ SULTAN SELİM VE SEFERLERİ (5)

22 Eylül 2017, Cuma 07:26

Yavuz 8 seneden biraz fazla olan saltanat döneminde çok büyük işler ba­şarmış, Türk ve İslâm'ın izzetini dünyaya duyurmuş, imparatorluk top­raklarını 2,5  kat büyütmüştür. 1520 li yıllarda vezirler Rodos Adasını fet­hedelim diye teklif ettiklerinde; “Ben ülkeler fethetmek niyetindeyim. Siz ise beni bir hırsız kalesi ile oyalamaya çalışıyorsunuz. Benim bundan sonra yapacağım sefer ahiret seferidir”([1]) diye cevap vermiş, hakikaten İstanbul'­dan çıkıp Edirne’ye giderken, bir müddet önce sırtında çıkan ve hekimlerin bir türlü iyileştireme­dikleri Şirpençe hastalığından Çorlu yakınlarında, genç denebilecek yaşta (50 yaşında) Rahmet-i Rahmana kavuşmuştur.  21/22 Eylül 1520.

Ölüm halinde iken başından hiç ayrılmayan baba dostu Hasan Can’a;  “Ne oluyor Hasan Can?” der. O da: “Sultanın Allah’la beraber olma vakti geliyor” deyince o halinde bile celallenip: “Bire hasan o ne biçim lakırdı. Sen bizi şimdiye kadar kiminle zannedersin?” dediği rivayet edilmiştir.([2])

Cenazesi yıkanırken iki defa setre bezi yıkayan kişinin eline takıldığı için, aşağıya sıyrıldığı ve ikisinde de Yavuz’un naşının bezi asılıp avret yerini örttüğüne dair rivayetler de vardır.([3]) Namazını Şeyhülislâm Zenbilli Ali Efendi kıldırmış ve yerine tek oğlu Kanuni geçmiştir.

Yavuz vefat edince Haçlı âlemi sevincinden ayağa kalkmış, Papa kili­se­lere şükür duası için yalın ayak gidilmesini emretmiştir.([4])

Napolyon’dan 5-6 sahife bahsederken, yarım sahife ile geçiştirilen Yavuz ve Kanuni ile ilgili, Dünyada birçok yerde, meselâ Chicago Üniver­sitesinde kürsüler açılıp,([5]) tez konuları yapılıp hayat ve faaliyetleri didik didik edilir­ken, kendi torunlarının tavrı tam bir nankörlük örneğidir. Şöyle bir ibretli olayla makâlemizi bitirelim:

Kanuni Sultan Süleyman'ın doğumunun 505. yıldönümü tüm yurtta değil ama sadece Trabzon da kutlanmıştır. Çünkü Kanuni, Babası Yavuz Sultan Selim şehzadelik döneminde Trabzon Valisi iken orada doğmuştur.  Sadece burada lütfen kutlanışının sebebi ise şöyle;1995'te Trabzon Valisi Alaeddin Yüksel, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel yönetimindeki he­yetle birlikte Macaristan'a gidiyor. Kanuninin doğumunun 500. yılını ve Zigetvar kuşatma­sını kutlayan Macarlar, o ara bizim valimize "500. yıl dolayısıyla Kanuninin doğduğu Trabzon da neler yapıldığını" soruyorlar. Cevap yok tabi. Çünkü valimiz de orada öğreniyor. Döner dönmez  Trab­zon da Muhteşem Süleyman Vakfını kuruyor.([6])

Dünyada geçmişine, ecdadına ve tarihine düşman bizden başka bir millet bulmak mümkün değildir. Şu misal de enteresan. Rıfkı Danışmanın Kültür Bakanlığı döneminde milletin parasıyla tercüme edilip bastırılan ecnebi yaza­rın  Osmanlı Tarihinde Fâtih, Yavuz, Kanuni gibi Osmanlı sul­tanlarının zalim, sadist, kan emici, barbar, yeniçerilerin de kadınların kar­nındaki bebekler üze­rine bahis oynayan vicdansızlar olarak gösterildiğini görmekteyiz.([7]) Acaba bunları yapmakla Müslüman Türklere barbar, sadist ve soykırımcı diyen ve hâlâ o gözle bakan Avrupalı ve Amerikalılara kendi ellerimizle pirim vermiş olmuyor muyuz?

Dipnotlar:

1- İbrahim Refik, “Efsane Soluklar”, İzmir 1991. s. 62.

2- Ahmet Refik, “Alimler ve Sanatkarlar”, Kültür Bakanlığı Yayınları, s. 100.

3- “Hasırcızade Tarihi”, 136.

4- Tarih ve Medeniyet Dergisi, sayı: 14, s. 24.

5- Milliyet Gazetesi, 26. 10. 1998.

6- Milliyet Gazetesi, 30. 04. 2000.

7- Milli Mücadele Dergisi, 13. 01. 1976.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.