Konya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.59
  • EURO
    34.85
  • ALTIN
    2499.9
  • BIST
    9669.88
  • BTC
    64551.35$

YAVAŞ GİTMEKTEN KORKMAYIN, SADECE HAREKETSİZ DURMAKTAN KORKUN!

17 Mayıs 2019, Cuma 09:04

Doğru beslenme ve düzenli fiziksel aktivite sağlıklı yaşamın sürdürülebilmesi için iki önemli konudur. Aktif yaşam şekli yaşam kalitesini artırır. Günümüzde yaşam kalitesini arttırarak yaşamakönemli bir konu haline gelmiştir. Fiziksel aktivite; bulaşıcı olmayan kronik hastalıklardan korunma, zindeliğin arttırılması, kasların güçlendirilmesi ve yaşam kalitesinin arttırılması ile doğrudan ilişkilidir. Yetişkinler için  haftada en az 5, tercihen 7 gün  süreyle  en az 30 dakika orta-yoğun  fiziksel aktivite önerilmektedir. Hızlı yürüme, bisiklete binme, yüzme ve bahçe işleri orta-yoğun fiziksel aktivite kapsamındadır. Düzenli yapıldığı sürece ağırlık kaybına ve vücut ağırlığının korunmasına yardımcı olur.

DEVAMLILIK ÖNEMLİDİR

İnsanlar için çocukluk ve genç erişkinlik dönemi kişilere fiziksel aktivite alışkanlığının kazandırılması ve yaşam boyu devam ettirilmesi için en uygun dönemdir. Genç yaşta edinilen hareketsiz bir yaşam alışkanlığı ve yerleşmiş olan kötü beslenme alışkanlıklarını daha sonraki dönemlerde değiştirmek kolay değildir.

DEPRESYONU AZALTIYOR!

Bilimsel çalışmalar, fiziksel aktivitenin depresyonu azaltabileceğini göstermiştir. Çalışmaların çoğu, fiziksel aktivite ile kendini iyi hissetme hali ve olumlu duygular; kendi vücut görüntüsünü beğenmeye başlama, kendine fiziksel değer verme ve kişinin kendisiyle gurur duyması gibi konularda iyi yönde gelişmeler göstermektedir. Ayrıca fiziksel aktivite stres durumunu azaltır, strese direnci geliştirir. Uyku bozuklukları olanlarda ya da olmayanlarda uykunun kalite ve süresini de olumlu yönde etkilediği belirtilmiştir.

OTURMAK BİZE İYİ GELMİYOR

Gelişmekte olan ülkelerdeki yetişkinlerin yaşamlarının daha hareketsiz olduğu bilinmektedir. Kalp hastalıklarının önlenmesi için, dördüncü temel risk faktörü olarakkabul edilen hareketsizliğin ortadan kaldırılmasının yüksek tansiyon, yağ metabolizması bozukluklarının ve sigara içmenin engellenmesiyle eşit yarar sağladığı bilinmektedir. Hareketsiz yaşam; kalp damar hastalıklarından ve inmelerden kaynaklanan ölümleri iki katına çıkardığı gibi kalp damar hastalıkları, tip 2 diyabet ve şişmanlık oluşum riskini  de iki kat artırmaktadır.

Sonuç olarak oturmak bize iyi gelmiyor. Kısa mesafedeki yerlere araç kullanmadan giderek, merdiven kullanmayı alışkanlık haline getirerek, masa başı işlerde belli sürelerde ara verip hareket etmenin yollarını arayarak yaşam aktif hale getirilmelidir.Aktif bir hayat, dengeli beslenme ve düzenli egzersiz sağlıklı yaşam için olmazsa olmazdır. Ara sıra yapılan egzersizlerle küçük başarılar elde edilebilir fakat önemli olan devamlı olmasıdır. Kilo kontrol programlarınıda destekleyen bu başarının anahtarı devamlılıktır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.