Konya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    35.03
  • ALTIN
    2429.9
  • BIST
    9722.09
  • BTC
    64300.38$

YAŞLILIKTA BESLENME

12 Şubat 2019, Salı 08:20

Yaşlı bireyler ruhsal, bedensel, fizyolojik ve sosyolojik birçok değişime uğrar.  Fizyolojik olan değişimde beslenme oldukça önemlidir. Yaşlı bireylerin kendilerine fizyolojik anlamda iyi bakması demek kendini psikolojik olarakta iyi hissetmesi demek oluyor. Nasıl ölüm kaçınılmazsa yaşlıkta kaçınılmaz bir süreç ama bedenimize iyi bakmanız ve doğru şekilde beslenmeniz bu süreci daha kolay ve keyifli geçirmenize oldukça yardımcı olacaktır.

Yaşlı bireylerin yapması gereken ilk şey beslenmesinde çeşitliliği sağlamasıdır. İnsanların yaşamını daha kaliteli sürdürebilmesi için vücuda olumlu yönde etki edecek besinler değişik miktarlarda farklı besinlerde bulunur. Bu besin ögeleri farklı miktarlarda protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, posa ve su içerir. O yüzden besin seçimini yaparken süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, sebze ve meyvelere ekmek ve ekmek yerine geçen besinlere tabağınızda mutlaka yer verip çeşitliği arttırın.  Bu besinleri yaşlı bireyler gereksinimine uygun bir şekilde tüketmelidir.

Bu bireyler günde 3 ana öğün tüketmeli ve bu besinleri tüketirken besin çeşitliliği sağlanarak alması gereken besin miktarlarına uygun bir şekilde beslenmelidir. Yaşlı bireyler kahvaltı öğününe önem vermemektedir.  Bu alışkanlıktan kaçınmalı ve doğru besinler seçerek kahvaltınızı keyifli hale getirmelisiniz. Nasıl mı? Çay tüketmek yerine süt veya taze sıkılmış meyve suyu tercih edebilirsiniz. Yağ oranı yüksek besinler yerine az yağlı besinler tercih edebilirsiniz. Domates, salatalık ve yeşillik gibi vitamin ve mineral içeriği zengin besinler tercih edilebilir.  Yaşlı bireyler yaş ilerledikçe metabolizmanın yavaşlamasından dolayı besinlerin sindirilmesinde sıkıntı yaşayabilir. Sindirimi kolaylaştırmak için az miktarda sık sık beslenip posa miktarı yüksek besinler tercih edilip bu besinleri de çiğneyerek tüketmenizde yarar var.

Yaşlı bireyler şeker tüketimini azaltmalı alkol ve sigaradan uzak durmalıdırlar. Ayrıca besinleri doğru hazırlamalı, doğru pişirmeli ve doğru saklamalı gün içerisinde su tüketimine önem vermelidirler.

Yaşlı bireyler yaş ilerledikçe daha az enerji harcadıklarından kas kütlesi ve gücünde azalma olabilir. Ayrıca fiziksel aktivite azaldığından yağ oranında da artış gözlemlenir.  Vücut yağı artıp şişmanlık meydana geldikten sonra beraberinde kalp damar hastalığı, şeker hastalığı, kanser gibi hastalıklara yakalanma riskini arttırır. Bu yüzden yaşlı bireyler ideal ağırlıklarını korumalı, kas kuvvetini arttırmalı ve kemik mineral kaybının önlenmesi için beslenmesine dikkat edip fiziksel aktiviteyi arttırmalıdır.

Güzel yaşlılık dönemi geçirmeniz dileğiyle sağlıkla kalın…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.