Konya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.59
  • EURO
    34.84
  • ALTIN
    2512.6
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    64261.49$

YALNIZ YAŞLILAR

17 Şubat 2018, Cumartesi 08:47

Hepimizin kullandığı sözlerden biri bu .Haklı olduğumuzu da biliyorum. Hatta bunu canlı olarak yaşadım bu hafta sizlere de bahsetmek istedi.

Her gün olduğu gibi bu hafta da sabah kalktım işe gidebilmek için yola çıktım.Önce otobüse bindim bir değişiklik yor her gün gördüğüm simalarla dolu aşağı yukarı. Neyse sonra dolmuşa bindim yine bir farklılık yok herkez uykulu gözlerle başını yaslayacak bir yer ara vaziyette gidiyor. Bir beş dakika sonra bir dede bindi dolmuşa. Sabahın o saatinde bir elin de baston bir elinde de pazar çantası düşmüş yola.Binerken Allahın selamını verdi ama o ne ses öyle hepimizin uykusunu açtı dede..Ardından gideceği hastaneyi söyledi  oraya gelince indir beni diye şoföre. Buraya kadar da bir şey yok asıl olay bundan sonra idi.Dede  yol boyunca konuşmaya başladı.Ama kimse duymuyormuş gibi davranıyor. Dedeyse  hiç bozuntuya vermeden karşında birileri soru soruyormuş gibi konuşmaya anlatmaya devam ediyor. Dediğine göre hasta ziyaretine gidiyormuş. Hastası üç aydır yatıyormuş ama dede bunu öyle bir sitemle söyledi ki güleyim mi ağlayayım mı bilemedim .Dedenin cümlesi aynen şöyleydi ‘üç aydır yatıyor ne doktor iyi ediyor ne Allah alıyor.’ Ardından da dede demesin mi ‘ölecek adamın taaa sekizinci katta ne işi var üç dört kat neyinize yetmedi de ta oraya çıkardınız ben nasıl çıkayım oraya kadar diye. Bu konuşmaları dede tek başına yapıyor bu arada bırakın dedeyi dinlemeyi kafa çevirip bakmıyorlar bile. Hatta şoförün ara ara ikazları uyarıları da oldu. Ama dede yalnız ve konuşmaya derdini paylaşıp hafifletmeye ihtiyacı olan bir halde ee bide yaşlılık kulakların duymaması eklenince ne şoför susturabildi dedeyi nede oflayıp yüz çeviren yolcular. Dede sanki kırk yıllık eşi dostu varmış gibi yol boyu susmadı, tabi kimse de susturamadı bizde yol boyu dinledik. Ne yalan söyleyeyim benim uykum açıldı bi neşe geldi dedenin o diri sesini duyunca . Şikayet etmek yerine bi mutlu oldum hele kimsenin suratını uyarısını fark edip susmayınca dede daha bi rahatladım.

Anlamadığım beli ki dede yalnız o yaşta o saatte hastane ye tek başına gittiğine göre. Birde yaşlı ve sohbete hasret kalmış halinin hatrının sorulmasını özlemiş vaziyette. İnsanlık için her şey bunlar olan yaşanan durumlar da ya o şoförün dedikleri susmazsan indiririm dede seni sonra da acınıyorsun beni dolmuşa almıyorlar diye. yolcuların şikayetçi tavırları . Ben dedenin  sesinden nasıl mutlu olduysam diğer yolculardan da o kadar utandım. Bizim dedeye böyle istemsiz tavırlarla yaklaşmamız hiçbir şekilde doğru olmadı asla olamamalı zaten. O zaten yaşlı ve yalnız olduğunu her haliyle bize anlatıyor. Bizler evimize götürüp sahip çıkalım demiyorum ama bir yarım saat belki on dakika da olsa yüzlerini güldürelim derim ben .Yaşlılarımızı yaşlılığa bizler itmiyoruz ama yalnızlıklarının sebebi kesinlikle bizleriz. Bizleri de yaşlı ve rahatsız edici bulacak olan gençleri biz bu tavırlarımızla örnek olarak yetiştiriyoruz unutmayalım ki. 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.