Konya
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    34.93
  • ALTIN
    2431.7
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66674.84$

YALANCILIK

09 Kasım 2019, Cumartesi 09:06

Sevgili dostlar, yalancılığın ne kadar kötü bir şey olduğunu, yalan söyleyen bir insanın yalan söylediği için sevilmediğini ve kimsenin artık o yalan söyleyen kimseye inanmayacağını elbette hepimiz biliyoruz.

Bugün yalan üzerine, yalan söyleyen kişinin yaşadığı olumsuzluklar üzerine ibretlik ve güzel bir hikaye ile sizlerleyim.

Beğenerek okuyacağınıza inandığım bu hikaye ile sizleri baş başa bırakıyorum.

İyi okumalar…

Bir zamanlar Salim isminde küçük bir çocuk varmış.
Salim aslında çok tatlı bir çocukmuş ama tatlı olduğu kadar da yalancıymış. Her fırsatta yalan söylermiş. Bir defasında arkadaşına elindeki oyuncağı almak için "Annen seni eve çağırıyor." demiş. Diğer bir arkadaşına "Benimle oynarsan sana bir dondurma vereceğim." demiş, bütün gün oynadıktan sonra dondurmayı vermeden evine gitmiş. Hatta bir gün annesini hastayım diye kandırarak annesine kendisi için yaptırmadığı bir şey bırakmamış, oysa hasta değilmiş. Yani arkadaşlar bu Salim'in yalanları anlatmakla bitmez, bunlar sadece birkaçı.

Ama günlerden bir gün ne olmuş, biliyor musunuz?

Salim yalancılık yaptığına bin pişman olmuş. Sınıfında bir çocuğun parası kaybolmuş ve herkese sormuşlar, herkes ben almadım demiş.

Tabi Salim de ben almadım demiş ama ona kimse inanmamış, herkes Salim'in aldığını düşünüyormuş, hatta öğretmeni bile Salim'in aldığını düşünmüş. Çünkü Salim yalan söyleyip insanları aldatmaktan hiç çekinmiyormuş.

Öğretmeni annesini çağırmış ve "Bu kadar da olmaz artık. Hem yalan söylüyor hem hırsızlık yapıyor." demiş.

Salim ağlamış, yalvarmış ama nafile; annesi bile ona inanmamış. Annesi ona çok büyük bir ceza vermiş ve artık sana hiç güvenmiyorum demiş.

Salim ne yaptıysa olmamış, odasına çekilip uzun uzun düşünmüş ve hatanın kendisinde olduğunu anlamış. Bütün bunların yalan söylediği için başına geldiğini anlamış. Hiç kimsenin ona inanmaması, yapmadığı hâlde kendine inandıramaması ona çok dokunmuş.

O gün Allah’a söz vermiş ne olursa olsun bir daha hiç yalan söylememeye karar vermiş.

Ertesi gün okula gittiğinde arkadaşı öğretmene parasını bulduğunu, paranın ceketinin astarına kaçmış olduğunu söylemiş. Böylelikle Salim temize çıkmış.

Öğretmeni de Salim'den özür dilemiş.

Salim de "Önemli değil. Bunlar başıma çok yalancı olduğum için geldi, artık hiç yalan söylemeyeceğim." demiş.

Bu olay bana Peygamber efendimizin şu hadîs-i şerifini hatırlattı: “Yalan söylemek kötülüğe, kötülük de insanı cehenneme götürür.”

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.