Konya
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.33
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2281.2
  • BIST
    9006.66
  • BTC
    70697.19$

VÜCUDUN OLMAZSA OLMAZI, EN TEMEL İHTİYACIMIZ 

02 Eylül 2019, Pazartesi 09:08

Vücudun en temel ihtiyaçlarından biri kuşkusuz sudur. Sağlıklı bir bireyin günde en az 10-12 bardak su içmesi gerekmektedir. Özellikle sıcak yaz aylarında bu ihtiyaç daha da artmaktadır. Peki, siz günde kaç bardak su içiyorsunuz? Su içmeye özen gösteriyor musunuz? Yoksa sizde “İçtiğim kahve ve çaylar bana yeter.” deyip, suyu kenara atanlardan mısınız?

VÜCUT ÜZERİNDE NE GİBİ ETKİLERİ VAR?

Beyin, akciğer, böbrekler ve diğer organların çalışmasında su, büyük rol oynar.

Vücut sıvısında meydana gelebilecek %2-3’lük kayıplar halsizlik, yorgunluk, dikkat eksikliği, kalp çarpıntısı ve görmede bozukluğa neden olur.

Oksijenin vücut içindeki yolculuğuna yardım eder.

Vücut ısısını dengeler.

Cilt sağlığı için önemlidir.

Metabolik faaliyetlerin çalışmasına yardımcı olur.

Besinlerin sindirim ve emilim aşamalarında önemli rol oynar.

Böbreklerde kanın süzülmesini, zararlı olan toksik maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar.

Kan ve lenf dolaşım sisteminin büyük bir kısmını oluşturur.

SAĞLIKLI BESLENMENİN, KİLO VERMENİN TEMELİ “SU”

Vücut için oksijenden sonra gelen önemli madde sudur. İnsan, yemek yemeden haftalarca yaşayabilirken, su içmediği takdirde en fazla birkaç gün sonra yaşamsal fonksiyonlarını kaybeder.

İştahı düzenler ve vücutta depolanan yağların yakılmasında rol oynar.

Su tüketimiyle vücutta depolanan yağ oranın ters orantılı olduğunu gösteren birçok bilimsel çalışma mevcuttur. Yani ne kadar az su içerseniz vücudunuz da o kadar çok yağ depolar.

Kilo kaybetmek isteyen bireyler için gerekli olan en temel öğelerden biri sudur.

Uyanır uyanmaz 1 bardak suya biraz limon sıkıp içtiğiniz zaman, midenize günün başladığını haber verip metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olabilirsiniz.

SU İÇMEYİ UNUTUYORUM. GÜNLÜK NE KADAR SU İÇMELİYİM?

Vücudun su ihtiyacı; kişilerin yaşam tarzı, yaş ve cinsiyet gibi birçok faktöre bağlı değişkenlik gösterebilmektedir. Genel olarak vücuda alınan kalori başına 1ml ya da mevcut durumdaki vücut ağırlığınızda kilogram başına 35ml su alımı önerilen miktardır.

Böbrek fonksiyonlarının daha iyi çalışması için su tüketimi oldukça önemlidir. İdrar renginizin açık sarı vy şeffaf renkte olması yeterli miktarda su içtiğinizin göstergesidir.

Su tüketiminde yapılan en büyük yanlışlardan biri de su içmek için susamayı beklemektir. Çok fazla susayıp, art arda 3-4 bardak su içmek doğru olmaz. Doğru olan gün boyu susamayı beklemeden sık aralıklarla birer bardak su içmektir. Bunun için telefonunuza hatırlatma alarmı kurabilir, çalışma masanıza küçük yapışkan notlar ile hatırlatma mesajları yapıştırabilirsiniz.

Gün boyu tüketilen çay, kahve, meyve suyu, kola, gazoz gibi gazlı içecekler asla suyun yerine geçmez. Aksine çay ve kahve içeriğindeki kafeinden dolayı fazla tüketildiği zaman, diüretik yani idrar söktürücü olarak etki gösterir ve vücuttan atılan su miktarını arttırır. Meyve suyu, kola, gazoz gibi gazlı içecekler ise fazla tüketildiğinde, içerdikleri yüksek basit şeker oranı nedeniyle vücutta yağ artışına neden olur.

2 şişe soda günlük mineral ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur. Sınırsız miktarda soda tüketmek doğru değildir.

SU BENİM MİDEMİ BULANDIRIYOR, İÇEMİYORUM. NE YAPMALIYIM?

Bu sorunun cevabı oldukça basit aslında. Su dolu bir şişe ya da sürahiye, kök tarçın, karanfil, maydanoz, taze nane, taze zencefil, yeşil elma dilimleri, limon dilimleri, çilek, salatalık gibi aklınıza gelebilecek birçok meyve ve sebzeden istediğinizi ekleyebilirsiniz. Böylelikle suyun aromasını değiştirebilir, içme suyunuzu renklendirebilirsiniz.

Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.
Diyetisyen Rümeysa Özkan.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.