Konya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.64
  • EURO
    35.29
  • ALTIN
    2503.3
  • BIST
    9524.59
  • BTC
    61829.6$

VEFA VAKTİ

02 Aralık 2019, Pazartesi 08:39

Hazreti Mevlana’nn 746. Vuslat Yıldönömü Uluslararası Anma Törenleri, 07 Aralık-17 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Törenler bilindiği üzere her yıl aynı tarihte ve günler arasında yapılır.

Hazırlanın Konya’da Mevlana şölenleri başlıyor.

Türk- İslam dünyasının büyük değeri Hazreti Mevlana’yı Anma Törenleri ilk olarak 1937 yılında başlamış. Bu tarihe göre törenler 82 yıldır Konya’da yapılıyor. Bizde Mevleviliğin yüz yıllar öncesine dayanan bir geçmişi var. Dolayısıyla bir mevlevilik geleneğimiz var. Fakat anlaşılan o ki, Osmanlı döneminde bugünkü manada ve belli aralıklarla yapılan törenler yok. Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün kaynaklarından bunu öğrenmiş olduk.

Geçen hafta Hazreti Mevlana’yı Anma Törenleri öncesinde tertip edilen kamuoyunu bilgilendirme toplantısına katıldık.

Herkes oradaydı.

Vali Cüneyit Orhan Toprak,

Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay,

Merkez İlçe Belediye Başkanları,

Üniversite rektörleri,

Konuyla ilgili daire müdürleri,

Basın mensupları oradaydı.

Vali Cüneyit Orhan Toprak günün ve Hazreti Mevlana’yı Anma Törenlerinin önemine binaen güzel bir açılış konuşması yaptı. Doğrusunu söylemek gerekirse vali bey bir yıl içerisinde bu şehri ve şehrin hassasiyetlerini iyi anlamış. Kendisi bu şehirde 40 yıldır yaşayan bir insan gibi rahat konuştu. Esasen vali bey bu özelliğini hemen her yerde yaptığı konuşmada gösteriyor. Yani bizden birisi gibi, içimizden birisi gibi konuşuyor, hal ve hareket gösteriyor.        

Vali beyden sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay son yıllarda dilimize yerleştirilen ve adına  “Selamlama konuşması” denilen kısa bir konuşma yaptı. Çok kısa bir şekilde vefadan söz etti. Keşke başkan konuşmasını biraz uzatsaydı mesela hiç değilse vefa kelimesi üzerinde biraz dursaydı. Ne de olsa günümüzde vafa artık çok önemli bir değer haiine geldi. Bazen sokaklara çıkıp gece gündüz demeden “vefa arıyorum” diye, bağırmak istediğimiz günler oluyor. Neyse belki bir gün ve başka bir vesileyle başkanın bu konuda fikirlerini öğrenme imkanımız olur.

Bu önemli mi?

Elbette önemli.              

Şehrin insanları sadece yaptığı hizmetlerle değil, hayata bakış ve değerlendirmeleri noktasında da yöneticilerini tanımak ister. Dolasıyla Uğur başkan, sanat, kültür tarih, insan ve vefa gibi önemli konularda görüşlerini açıklarsa iyi olur. Hiç değilse başkanın farklı yönleri ortaya çıkar. Geçmişte bu konulara iyi ya da kötü bir şekilde önem veren başkanlar vardı.

Tantavi’de gerçekleştirilen toplantıya dönelim..           

Vali bey konuştu.

Uğur başkan konuştu.

Sonra İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar bu konuda yapılan toplantılarda gördüğümüz en uzun konuşmayı yaptı. Abdüssettar beyin bizlere de dağıtalan konuşma metni tam 12 sayfaydı. Müdür bey bu 12 sayfayı okudu. Bazen sesi kısıldı, su içti. Bazen konuşması toplantıya katılanların ince esprilerine konu oldu Ama gerçeği ifade etmek gerekirse dolu dolu bir konuşma yaptı müdür bey. Törenlerin hazırlaması, katılımcılar ve icra safhası hakkında herkesin anlayabileceği net bilgiler verdi. Gerçekten de Abdüssettar bey dersine sadece iyi değil çok çalışmış. Yaptığı işe daha çok ısınmış ve adapte olmuş gördük kendisini. İşin içinde bir de samimi duygular ve sevda olunca böyle güzel eserler çıkıyor ortaya. Anlaşılan Abdüssettar farkı önümüzdeki törenlere damgasını vuracak.        

Bu arada bir de eleştiri yapalım..

Mevlana’yı Anma Törenleri’ne Türk Tasavuf Müziği’nde bizim çocukluğumuzdan beri Ahmet Özhan getirilir. Yeter artık! Başka Ahmetler, Mehmetler bulamıyor musunuz koskoca ülkede?

Sonra Mesnevi Sohbetleri’nde Ömer Tuğrul İnançer. Bu işi yapacak başka birisini bulamıyor musunuz Adam karşısındakini dövecek, darp edecek gibi bir ses tonuna sahip. Bu konuda konuşacak birisinin ses tonunun daha yumuşak, görünüşünün daha mütevazı ve çelebi görünüşlü olması gerekmiyor mu? Sonra bu adamlar geçmişte yapılan törenlerin vazgeçilmezi olan bir Kani Karaca değil ki?

Bazı şeyleri değiştirmek ve yenilemek gerekiyor.

Belki gelecek yıllarda bu eliştirimiz dikkate alınır.

Sonunda şölen bir yıl sonra yeniden başlıyor.

Ne diyelim?

Gerçek sevgi, samimiyet ve vefaya vesile olsun.           

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.