Konya
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.33
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2281.2
  • BIST
    9006.66
  • BTC
    70697.19$

VALİ BEY VE MÜCADELEDE YENİ DÖNEM

11 Eylül 2020, Cuma 09:29

Bugünkü yazıda iki farklı bilgi paylaşacağız sizlerle.

 Dün önemli bir kamu bankasının müdürü bizi telefonla aradı ve şöyle dedi: “Ali Rıza bey kardeşim vali bey  bedesten içindeydi. Esnafla görüşüyor, konuşuyor ve maske denetimi yapıyordu.Çok sevindim ve mutlu oldum.”

Böyle olmalı.. Bir ilin valisi kalabalıklara karışmalı. Halkın içine girmeli. Halk da valiyi iş başında görmeli, güvenmeli ve sevmeli. Özellikle olağanüstü dönemlerde  bir ili ve ülkeyi yönetenlerin halkın içinde olmaları moral desteği  bakımından çok önemli bir icraat.Gerçi vali bey halkın içine daha önce de giriyor ve maske denetimleri yapıyordu. Fakat Covid-19’la yeni bir mücadelenin başladığı  şu günlerde vali beyin daha fazla sahada olması halkımızı sevindiriyor.

Haksızlık etmeyelim sahada olan yalnız vali bey değil.

Seçilmiş ve atanmış  başka kamu görevlileri de var sahada, Covid- 19’la mücadele eden.

Mesela, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay.. Başkan belediye hizmetlerinin yanısıra  salgınla mücadele kapsamında  sahanın her yerinde kendisini gösteriyor.

Hakeza İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın’da öyle.. Müdür bey asayiş ve güvenliği sağlamaya çalışırken diğer yandan salgınla mücadelede sahanın her yerinde ve 7/24 defans yapıyor.Virüsü bu şehirden ve toplumdan uzaklaştırmak için cadde ve sokakları, meydan ve mekanları kendi mensuplarının sağlığını riske atarak takip ve kontrol ediyor.

Yeri gelmişken belirtelim: İl Emniyet Müdürlüğü bünyesindeki 1000 personel salgınla mücadele kapsamında sahada. Devletin aldığı tedbirlere uymadığınız takdirde her an enselenebilirsiniz. Enselenir ve cezayı yersiniz. Bize kalırsa bu konuda emniyet mensuplarının nefesini  omuzlarınızın üstünde hissetmenizde fayda var.Afları yok. Konu toplum sağlığını ilgilendirdiği için “Hadi bu sefer görmemiş olalım” demelerini sakın beklemeyin.

 Tabi salgınla mücadelenin başka kahramanları da var. Biz  ilimizde  devletin aldığı tedbirlerin takip  ve kontrolünü yapmakla yükümlü  üst düzey yöneticilerden söz ettik. Elbette  çok sayıda başka  kamu görevlileri de var salgınla mücadele  adına ter döken ve mesai yapan.

Gelelim alınan tedbirlere..

Covid - 19’la mücadele için alınan tedbirler yeterli mi?

Halkımızdaki duyarsızlığa bakınca yeterli  olduğuna inanmakta zorlanıyor insan.

Bakınız aradan altı ay geçti ama bir çoğumuz maske, mesafe ve hijyenin  önemini henüz kavrayabilmiş değil.

Salgınla mücadelede maske şart. Olmazsa, olmaz.

Salgınla mücadelede sosyal mesafe şart. Olmazsa, olmaz.

Salgınla mücadelede hijyen şart. Bu da olmazsa, olmaz..

Fakat halkımızda bunları bugüne kadar fazla görmedik.

Sonra devlet halkımıza” toplu  düğün organizasyonları yapmayın, toplu nikah, nişan, kına, asker uğurlama törenleri yapmayın, cenazelerde kalabalıklar oluşturmayın. Her  türlü kalabalık ortamlardan kaçın” diyor, fakat kim ne kadar dinledi.

Eğlence partileri düzenleniyor karada ve denizde.

Asker uğurlama törenleri yapılıyor ülkemizin şehirlerinin otogarlarında.

Pazar yerleri tıklım tıklım.

Lokantalar, restoranlar, kafeler tıklım tıklım..

,İnsanların ve toplumun sağlığına kasteden eğitimli/eğitimsiz  bir takım cahil  güruhlar  var aramızda dolaşan. Bu konumda olanlar yalnız insanların  sağlığına değil aynı zamanda ülkenin ve insanların ekonomik hayatına , ticarete, istihdama, sosyal hayata ve hatta iç ve dış güvenliğimize dahi ihanet ediyor. Demem o ki: İçinde bulunduğumuz tehlike sadece sağlıkla sınırlı değil.

Yazının başında iki bilgiden söz etmiştim.

Bu bilgilerden ilkinin vali beyin bedestende yaptığı ziyaret olduğunu  yazdım.

Gelelim ikinci bilgiye..

İkinci bilgi şu.. Bundan 100 yıl önce  insanlar İspanyol Gribini yaşadı.

1918-1920 yılları arasında yaşanan ve bütün dünyada görülen İspanyol Gribinde, dünyanın nüfusu bir istatistiğe göre iki milyardı. Ülkemizde de görülen o salgında şayet istatistikler doğruysa 50 milyona yakın insan hayatını kaybetti.

Değerli  okuyucular dünyamızın nüfusu 2020’de sekiz milyara ulaştı.

Anlayacağınız  dünyanın nüfusu 1920 yılına göre, 2020’de tam dört misli  arttı. Covid- 19’un, İspanyol Gribinden daha tehlikeli bir salgın hastalık olduğunu belirten bilim insanları artan dünya nüfusu da gözönüne alındığında,  kesin ve radikal tedbirler alınmaması halinde Covid’den ölenlerin sayısının çok daha fazla olabileceğine dikkat çekiyor.

Ve  dünyada altı aydır yaşanan Covid-19 salgınından dolayı bir milyon insan hayatını  kaybetti. Ülkelerin açıkladığa resmi  rakamların toplamı böyle. Muhtemelen  hayatını kaybedenlerin sayısı daha fazla olmalı.

İkinci bilgi tam da İspanyol Gribiyle ilgili.

Takdir edersiniz ki 100 yıl önce insanlar bu kadar eğitimli  değildi. Bilgi ve  teknolojide sınırlıydı. Ulaşım, iletişim sınırlıydı. 1. Dünya Harbinin yaralarını saramayan, harbe taraf ülkelerde yoksulluk, açlık, yönetim ve sağlık sorunları zirvedeydi. Bu olumsuzluklar yetmiyormuş  gibi bir de grip salgını çıkmıştı ortaya. İnsanlar kitleler halinde ölüyor ve  bir çoğu için de gömmek için mezar bulunamıyordu.

İki yıl süren ve önlenemeyen İspanyol Gribinde bazı ülkeler  vatandaşlarının boynuna iki ucu ince iple  bağlanan ve bir bez  üzerine yazılı, uyarı yazısı  asmak şartıyla sokağa çıkmalarına müsaade etti. İnsanların boynuna   halka biçiminde geçirilen bezde şöyle yazıyordu : “Ya maske takarsanız ya da  hapse girersiniz.”

Demek ki  bir salgın ne olursa olsun maske önemliymiş. Günümüzde olduğu gibi, 100 yıl önce de önemliymiş. Tabi bir de bu olayın korkutma ve zorlama boyutu var. Ya  takarsın ya da hapse girersin.

Umarım, Covid – 19 salgını karşısında devletimiz buna benzer çok daha sert tedbirler almak mecburiyetinde bırakılmaz.  Devletin  kamuya açık alanlarda en son maske takma zorunluluğu getirmiş olması  önemli bir işaret olarak görülmeli. Bunu daha  başka tedbirler takip edebilir.

Devlet, vatandaşlarının her alanda ve her geçen gün daha fazla kaybederek yaşamalarına müsaade etmeyecektir.Kaldı ki devletimizde kaybediyor.

Bilmem anlatabildim mi?

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.