Konya
23 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    34.89
  • ALTIN
    2435.2
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66793.93$

Ürik Asit Yüksekliği Neden Önemlidir?

13 Aralık 2019, Cuma 08:44

Kolesterol ya da şeker yüksekliği kadar önemli olan ürik asit yüksekliği vücudunuzda metabolik süreçlerde bir aksama olduğunun işareti olabileceği gibi devamında metabolik sendromun habercisi olabilir.

Ürik asit pürin içeren yiyeceklerin sindirilmesinden kaynaklanan doğal bir üründür. Günlük beslenmemizde genel olarak yiyeceklerden ve içeceklerden sürekli olarak aldığımız pürinin kanda seviyesinin artmasıyla ürik asit artışı paraleldir. Pürinin fazla bulunduğu besinler; deniz ürünleri, et, ıspanak,karnabahar ve kurubaklagillerdir.

Normalde vücudumuz ürik asidi böbreklerden süzerek idrar yoluyla atar. İdrar yoluyla atılamayan ürik asit, eklemlerde birikir ve kristaller oluşur. İltihaplı eklem hastalığı olarak da bilinen gut hastalığına yol açan bu durumda eklemlerde fazlaca birikmeye başlayan bu kristaller vücudun çeşitli yerlerinde şişlik oluşturabilir. Bu sırada kan ve idrarda asit oranı yükselir ve bu durum pek çok farklı rahatsızlığa neden olur.

Ürik Asit Yüksekliğinde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Ürik asidi dengelemenin en kolay yolu bol su tüketmektir. Pürin oranı düşük olan besinler ve yağ oranı düşük olan süt-yoğurt-peynir tüketmek ürik asit seviyesinin düşmesini sağlayacaktır. Özellikle süt, peynir, yumurta pürinden sınırlı diyetin en iyi protein kaynaklarıdır. Diyette et ürünlerine de mutlaka sınırlandırma getirilmelidir.

Aşırı kilolu olmak gut oluşumu riskini artırır. Ürik asit seviyeniz yüksek ise ve fazla kiloluysanız bir beslenme uzmanından destek almanızda fayda vardır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.