Konya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2423.2
  • BIST
    9722.09
  • BTC
    64096.99$

Üniversitelerimiz

05 Ocak 2022, Çarşamba 09:04

“Bilimsel özerkliğe ve kamu tüzel kişiliğine sahip, yüksek düzeyde eğitim, öğretim, bilimsel araştırma ve yayın yapan fakülte, enstitü, yüksekokul vb. kuruluş ve birimlerden oluşan öğretim kurumu, darülfünun:” Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre üniversite böyle tanımlanmış. Sadece bir öğrenim kurumu değil üniversite. Üniversite bulunduğu kentle de bütünleşmeli. Kentli üniversiteye, üniversite kentin tüm paydaşlarına destek olmalı.

Konya’m kabul edilmeli ki bir Üniversite kenti. Yüksek Öğrenim Kurumu 2020 yılı Üniversite Değerlendirme Raporu’nu yayınladı. Bir çok parametrede en iyiler sıralamasında bizim üniversitelerimizi aradım öncelikle. Selçuk Üniversitesi “öğrenciler tarafından yürütülen sosyal sorumluluk proje sayısı en yüksek üniversiteler” arasında 382 projeyle ilk beşte yer alıyor.Sıfır atık, yeşil kampus, çevrecilik ödülü alan üniversiteler arasında 4 ödülle Selçuk Üniversitesi de yer alıyor. Konya Gıda ve Tarım Üniversitemiz “YKS yerleşme oranı en yüksek”;” öğrenci başına cari harcaması en yüksek”, “burslardan faydalanan öğrenci sayısı en yüksek” (% 100 ile alanında birinci) üniversiteler kategorisinde ilk beşte ki gurur duydum. Ben kurulması yıllarca özlem olan Konya Teknik Üniversitesi’nin YÖK raporu değerlendirmesini paylaşmak istiyorum. KTÜ 8 Mayıs 2018 tarih ve 30245 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olan 7141 sayılı kanunun 7. Maddesiyle 2809 sayılı kanuna eklenen ek madde 179 ile kurulmuş Devlet Üniversitemiz. Üniversitenin lisansüstü Eğitim Fakültesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi, Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu bölümlerinde 4270 ön lisans, 6517 lisans, 1958 yüksek lisans olmak üzere toplam 12475 öğrenci eğitim görmekte. Mezun olan doktora öğrencisi 38; programların genel doluluk oranı ise % 88.

 

Yök 2020 değerlendirme raporu üniversitemizin durumunu ortaya koymuş. Gelişmeye ihtiyaç gösteren bir durumdayız. Üniversite kütüphanesinde öğrenci başına basılı kitap sayısı 1.44; öğrenci başına düşen e-yayın sayısı 4.88; Ulusal hakemli dergilerde öğretim üyesi başına düşen yayın sayısı 0.17; endeksli dergilerde yayımlanmış öğretim üyesi başına düşen yayın sayısı 0.597; Teknokent veya Teknoloji Transfer Ofisi Projelerine katılan Öğrenci Sayısı sıfır; Başvurulan patent, faydalı model, tasarım sayısı 8 ancak bunlardan sonuçlanan henüz yok; Yök-Tüba-Tübitak teknik sanat ödülü sayısı sıfır; Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde istihdam edilen doktora programlarına kayıtlı öğrenci sayısı 5; Ar-Ge’ye ayrılan bütçe % 0.25; Ar-Ge’ya harcanan yatırım bütçesi oranı sıfır, Endüstri ile ortak yürütülen proje sayısı sıfır; Yayın alımının bütçeye oranı  % 0.546; Üniversite sosyal sorumluluk projesi sıfır; Kamu kurumları ile birlikte yürütülen proje sayısı sıfır; Üniversiteye kazandırılan bağış sıfır; Öğrenci başına harcama 7750 Tl; Üniversite’nin sağladığı eğitim bursundan yararlanan öğrenci sayısı sıfır.

Teknik Üniversitemize yönlendirilen  Tübitak ve Resmi –özel destekli projeler mevcut. Üniversite laboratuvarlarında ar-ge inovasyon ürün geliştirme proje sayısı 494. Bunlar da umut veren rakamlar.

Tüm üniversitelerimizin daha başarılı günlere kavuşmaları dileğiyle.

 

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.