Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2438.7
  • BIST
    9716.95
  • BTC
    64641.34$

UMRENİN FAZİLETİ

01 Mart 2017, Çarşamba 06:50

Hz. İbrahim (a.s.), eşi Hz. Hacer ile oğlu Hz. İsmail (a.s.)'i Kâbe-i Muazzama'nın yanında Allah'ın emriyle bırakıp Mekke-i Mükerreme'den ayrılırken şöyle dua etmiş:

“Ey Rabbimiz! Ben çocuklarımdan bir kısmını senin kutsal evi­nin (Kâbe) yanında tarıma elverişli olmayan bir vadiye yerleştirdim. Bunu yaptım ki Rabbim, namazı kılsınlar! İnsanların gönüllerini onlara meylettir ve çeşitli ürünlerden onlara rızık ver ki şükretsin­ler!” (İbrahim, 14/37)

Bu ayet-i kerimede insanların hac ve umre için gönüllerinin Kâbe'ye meylinin artırılması duası çok dikkat çekicidir. Yine Kâbe-i Muazzama'nın üstünlüğü ile ilgili olarak Allah Tealâ şöyle buyurur:

"Şüphesiz insanlar için kurulan ilk ibadet evi elbette Mekke'de alemlere rahmet ve hidayet kaynağı olarak kurulan Kabe'dir. Onda apaçık deliller, Makam-ı İbrahim vardır. Oraya kim girerse güven içinde olur." (Al-i İmran, 3/96-97).

Umre, Müslümanın hayatında bir dönüm noktasıdır. Bu ibadet, kişinin manevi dünyasını geliştirmesi ve yenilemesi için önemli bir fırsattır.

Kur'an-ı Kerim'de Yüce Rabbimiz şöyle buyurmaktadır:

"Haccı da umreyi de Allah için tam yapın/tamamlayın." (Bakara, 2/196)

Umrenin faziletine ilişkin Sevgili Peygamberimizin (sav) de bazı hadis-i şerifleri vardır. Bun­lardan bazılarının anlamı şöyledir:

“Umre, diğer bir umre ile arasındaki günahları siler.” (Müslim, Hac, 437),

“Ramazan’da yapılan umrenin sevabı bir haccın sevabına denktir.” (İbn Mace, Menasik, 45),

"Hac ve umre yapanlar, Allah'ın misafirleridir. O'ndan bir şey isterlerse onlara cevap verir. Af isterlerse onları affeder." (İbn Mace, Menasik 5).

"Hac ve umreyi peş peşe yapınız. Bu ikisi, körüğün demir, altın ve gümüşün pasını yok ettiği gibi fakirliği ve günahları yok eder." (Tirmizi, Hac 2; Nesai, Hac 6; İbn Mace, Menasik, 3)

Merhum üstad Necip Fazıl da ne güzel ifade etmiş:

Mekke’yle Medine arası yollar;

Çizik çizik, hasret yarası yollar.

Vardığı her nokta yine başlangıç;

Git gide Allah’a varası yollar,

Mekke’yle Medine arası yollar                             

Diyanet İşleri Başkanlığı'mız özellikle gençlerimizin umreye kısa süreli de olsa (4-5 gün Mekke'de, 2 gün Medine'de 6-7 günlüğüne) gidebilmesi için 27/01/2017 tarihinde üniversite öğrencilerine yönelik her ay 15-16 tur olmak üzere toplam 51 turdan oluşan büyük bir kampanya başlatmış bulunmaktadır.

Gençlerimizin bu turlardan yararlanabilmesi için üniversite öğrencisi olup 25 yaşını doldurmamış olma şartı aranmaktadır. Gençlerimize güzel örnek olmak için biz de umre ibadetine fakirlere çok yardım yapmayı ihmal etmeden devam edelim. Gençlerimizi de umreye teşvik edelim. Allah bizi hac ve umreye devam eden kullarından eylesin. Cennetiyle ve cemaliyle müşerref eylesin. Cehennem azabından muhafaza eylesin.

Detaylı bilgi için: http://www2.diyanet.gov.tr/hacveumregenelmudurlugu/Sayfalar/HaberDetay.aspx?rid=110&lst=HaberlerListesi&csn=/hacveumregenelmudurlugu

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.