Konya
23 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.83
  • ALTIN
    2415.6
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66058.35$

UĞUR BAŞKAN’DAN BEKLENEN

22 Şubat 2019, Cuma 08:29

Büyükşehir  Belediye Başkanı  Uğur İbrahim Altay belediye’de  önemli  görevlerde bulunan üst düzey bürokratlara, “dokunmaya başladı”

Altay’ın;  2018’de görevi Tahir Bey’den devir almasıyla birlikte belediye personeli  özellikle de  yönetici  pozisyonunda olan personel  “Ne olacağını ya da olmayacağını” merak etmeye başlamıştı.

Yeni başkan sanki  personel üzerinde  “fazla oynamayacak gibi” duruyordu. Kendisi böyle  bir duruş sergilemişti. Yani fazla sayıda müdürü, daire başkanını görevden almayacaktı.Böyle olacağı sanılmıştı.

Başkanın Selçuklu Belediyesi’nden getirdiği bir kaç görevli dışında geride kalan aylar içerisinde fazla bir personel hareketi de olmadı.  Esasen olması da beklenmiyordu. Belediye eski belediyeydi. Önce Ak Partili bir başkan vardı, şimdi de Ak Partili birisi başkan olmuştu. Üstelik yeni başkan, Büyükşehir Belediyesi’nde görev yapan müdürleri ve daire başkanlarını yıllardır tanıyordu. Bu insanlar Tahir başkan zamanında da hiç de fena işler yapmamışlardı. Yani başarısız oldukları, çalışmadıkları söylenemezdi.   

Peki ne oldu?

Neler oluyor?

Son durum ne?               

Büyükşehir Belediyesi’nde bazı daire başkanları görevden alındı. Sırada başka daire başkanlarının olduğu söyleniyor. Görevden alınan daire başkanlarının, görevden alınma şekli de enterasan. Özel Kalem Müdürü İsmail Aydın bey daire başkanının bağlı olduğu genel  sekreter yardımcısını arayarak, “Yarın.....................Makamına gelmesin.Kendisi başka bir göreve verilecek” diyormuş. Peki der mi? İsmail beyin böyle incitici bir tavır içerisinde olacağına ihtimal  vermiyoruz.  Kendisi terbiyeli ve kibar bir insan.

Daire Başkanı olarak giden, gitti.

Sırada bekleyen yeni daire başkanlarının olduğu iddia ediliyor.

Mesela;

İnsan Kaynakları Daire Başkanı Mustafa Ekiz,

İtfaiye Daire Başkanı Cevdet İşbitirici,

Çevre Daire Başkanı Ali Özer,

Kırsal Kalkınma ve Koordinasyon Daire Başkanı Mustafa Yazlık,              

Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Raşit Turan,

Zabıta Daire Başkanı Hüseyin Eşgin,

Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Atilli Şirin,

Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Köseoğlu,             

Destek hizmetler Daire Başkanı Selami Uğur,

Dış İlişkiler Daire Başkanı anılan sıfatıyla maruf Japon İsmail.

Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay  çok yoğun bir şekilde parti ve propoganda çalışmalarına katılıyor. Her gün farklı bir yere gidiyor ve partisi adına seçim çalışmalarını yürütüyor. İyi Parti’nin, Saadet’in adaylarını saymazsak ortada rakip falan yok. Onlar da ne kadar rakip olabilir ki, ne kadar oy alabilirler ki? Fakat Uğur bey bilinen bu gerçeğe rağmen seçim çalışmalarını sıkı tutuyor.29 Mart’ta en yüksek oyla hatta rekor bir oyla seçimi kazanmak istiyor olmalı ki, adım atmadığı ve gitmediği yer yok. Bu yüzden belediyeye  de fazla gelip gidemiyor.

Başkan belediyeye seçim çalışmalarından dolayı uğrayamıyor.

Peki personelle ilgili tasurrufları kim yapıyor?

Daire Başkanlarını görevden kim alıyor?             

Görevden alınacağı söylenen Daire Başkanlarıyla ilgili kararları kim veriyor?

Böyle tasarruflar hassas olunması gereken tasarruflardır.

Sonra nihayetinde “Gitti Ak Partili başkan, geldi Ak Partili başkan” durumu da var.

Yani fazla “dokunmamak” gerekiyor.

Özellikle de isimleri, insanları refüze etmemek gerekiyor. Böyle bir anlayışa sebep olmamak gerekiyor.

Diyelim ki ileri  gidildi ve çok sayıda daire başkanı görevden alındı. Onca yetişmiş ve işini bilen insanları bir kenara çektikten sonra, onların yerine kimi koyacaksınız? Kimi getireceksiniz? Kaynak Selçuklu Belediyesi  olarak görülüyorsa bu fazla doğru bir iş olmaz. Oranında içini fazla boşaltmamak lazım.

Telefonla bizi arayan ve halen görev başında olan üst düzey bir bürokrat şöyle dedi: “ Bize karşı düşmanca bir tavır sergileniyor. Biz ötekileştiriliyoruz, Biz asla düşman olamayız. Öteki de olmak istemiyoruz. Tahir bey bizim başkanımızdı. Uğur bey de bizim başkanımız. Daha da ileri giderek söyleyim.Biz  aynı siyasi görüşe sahip insanlarız”

Bir de mevcut  müdürlerin ve daire başkanlarının “Yetenek mülakatına tabi tutulması” olayı var. Bu adamlar geçmişte yeteneksiz miydi de, şimdi yetenekli olup/olmadıkları testten geçiriliyor.Testten geçen  kalacak, geçemeyen gidecek. Adam giderken bir de “yeteneksiz” olacak.

Bu arada Uğur başkanın  belediyenin her işinde olduğu gibi, personel noktasında da elbette tasarruf hakkı var. Bu onun en doğal hakkı. Ama ölçüyü kaçırmamak lazım. Kantarı iyi  ayarlamak lazım. Aynı siyasi kaderi paylaşan insanları “ötekileştirmemek” lazım. Çünkü böyle bir  algı var.

Başkanın bu konuda işi gerçekten zor ve yükü ağır. Gene de   personeli “alma/atma/atama/değerlendirme” konularında en iyi kararı vermek lazım.

Başkan bunu yapacak bilgi/tecrübe ve zerafete sahip bir insan.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.