Konya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2487.2
  • BIST
    9524.59
  • BTC
    63006.72$

ÜÇ AYLAR VE REGAİP GECESİ

29 Mart 2017, Çarşamba 07:49

Rahmet ve bereket dolu bir iklime, recep, şaban ve ramazan aylarını içerisinde barındıran üç aylara, 28 Mart 2017 salı günü akşam kavuşmuş olacağız İnşaallah.

Yüce Rabbim bu kutlu bereket mevsiminden azami şekilde yararlanabilmeyi cümlemize nasip etsin. Üç aylarınız ve Regaip geceniz mübarek olsun.

Üç aylar, receb, şâban ve ramazan aylarını birlikte ifade eden bir tabirdir.Üç aylar; Regâib ve Mirac Gecelerini idrak ettiğimiz Recep ayını, Berâet Gecesi’ni ihya ettiğimiz Şaban ayını ve Kadir Gecesi ile ramazan orucunun yer aldığı ramazan ayını barındıran bir zaman dilimidir.

Üç ayların faziletine dair Hz. Peygamber’den nakledilen rivayetlerin yanı sıra dinî kültürde mübarek sayılıp kutlanan Regaib, Mi‘rac, Berat ve Kadir gecelerinin bu aylarda yer alması, üç aylara ayrı bir önem verilmesine, ibadet, dua, zikir ve hayırlı işlerle daha fazla meşgul olunarak dinî duyarlılığın daha yoğun olarak yaşanmasına zemin hazırlamıştır. Böyle mübarek gün ve gecelerin bulunduğu bu ayların manevî değerini bilmek ve tövbenin kabul olunacağı bu kutsal zamandan yararlanmak, Allah’ın kendisinden razı olmasını ümit eden her müslümanın hedefi olmalıdır.

Cenab-ı Hak, “Ey iman edenler! Hepiniz Allah'a tövbe ediniz ki, kurtuluşa eresiniz” (Nûr, 24/31) buyurmak suretiyle bizi tövbeye davet ederek bu hedefe yönlendirmektedir.

Mübarek üç aylar, tövbelerin yanı sıra duaların da çokça kabul gördüğü bir dönemdir. Peygamberimiz (S.A.V.) bir hadis-i şeriflerinde bu konuyla ilgili olarak mealen şöyle buyurmaktadır:  “Beş gece vardır ki onlarda yapılan dualar reddedilmez, kabul edilir: Receb’in ilk gecesi, şabanın yarısında bulunan gece, Cuma gecesi, Ramazan ve Kurban bayramı geceleri.” (Abdurrezzak, el-Musannef, c. 4 s. 317, Beyhaki, Fedailü-l-evkat, 1-311, Feyzü’l-Kadir, c. 3, s. 454, Hadis No: 3952, Silsiletul-ehadisi'd-daife ve Daiful-Camii's-sagir'de el-Elbani mevzu dese de et-Teysir bi şerhi'l-camii's-sağir'de (1/520) zayıf isnadla Ebu Umame'den İbn Asakir rivayet etmiştir.) Ayrıca İmam Şafii'den de benzer bir nakil yapılmaktadır (Beyhaki, es-Sünenü-l-kübra, 3445, Ma'rifetu-s-sünen, 5118).

Bu hadis-i şerifte duaların makbul olduğu geceler arasında recebin ilk gecesiyle cuma gecesinin bulunması, Regâib gecesinin ihya edilmesine bir işaret sayılmış ve Müs­lümanlarca bu gecenin ibadetle geçirilmesi iyi görülmüş ve teşvik edilmiştir. Recep ayının ilk Cuma gecesine `Regâib gecesi` adı verilir. İnşallah 30 Mart Perşembe’yi 31 Mart Cuma’ya bağlayan gece Regâib kandilini idrak edeceğiz.Regâib gecesinin feyz ve bereketinden faydalanabilmek için öncelikle yapmamız gereken şey, nefis muhasebesidir. Yani kendimizi hesaba çekmektir. Bu gecede içten bir tövbe ile günahları­mızın bağışlanmasını isteyelim. 

Allâhü Teâlâ’nın samimi bir kalp ile yapılan tövbeleri kabul edeceğini hatırımızdan çıkarmayalım. Allah’ın rahmetinden ve bizi bağışlayacağından asla ümidimizi kesmeyelim. Nitekim Cenâb-ı Hak, “De ki: Ey kendilerinin aleyhine aşırı giden kullarım! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah bütün günahları affeder. Çünkü O, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir” (Zümer, 39/53) buyurmaktadır.

Üç ayları, recep, şaban ve on bir ayın sultanı olan Ramazan ayını, bu üç ay boyunca idrak edeceğimiz mübarek gün ve geceleri en güzel şekilde değerlendirmeye, çok tövbe ve istiğfar etmeye, salavat-ı şerife getirmeye, Kur'an-ı Kerim'i yüzünden, ezberden, meal ve tefsiriyle okumaya, varsa kaza namazlarımızı veya beş vakit namazlarımızın dışında nafile namazlar (teheccüd, duha (kuşluk), evvabin) namazlarını kılmaya, çok sadaka ve zekat vermeye ve çok dua etmeye çalışalım.

Allah’ım! Bizi Regâiple Sana rağbet eden, Miraç ile yücelen, Berat ile kurtuluşa eren, Kadrini idrak ederek Ramazanın sonunda cennetlik kullarından eyle!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.