Konya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.37
  • EURO
    34.96
  • ALTIN
    2325.5
  • BIST
    9088.69
  • BTC
    69736.44$

ÜÇ AYLAR VE FAZİLETİ

08 Nisan 2016, Cuma 08:52

Yüce Rabbimiz'in rahmetinin, bereketinin ve mağfiretinin dolup taş­tığı, ölçü ve hudut tanımadığı, yapılan ibadetlerin, hayır ve hasenatın kat kat fazla­sıyla değerlendirildiği, halk arasında üç aylar diye adlandırılan ve Sevgili Peygamberimiz tarafından da: “Recep Allah'ın ayı, Şaban benim ayım,       Ra­mazan da ümmetimin ayı” diye müjdelenen mübarek aylara gir­miş bulunuyo­ruz.

 

Bu aylar; Allah'ın kullarına birer lütfu ve ihsanıdır. Tövbe edecek, Rabbi’ne iltica edecek, şeytanın ve nefsinin esaretinden kurtulacak, hak ve hakikate dönecek, yaratıcısı ile bağlantı kuracak, kul olduğunun zevkini idrak edecek insanlar için bu aylar, büyük fırsattır.

Her ne kadar Rabbimiz’in "Kahredici, intikam alıcı, azab edici...” sı­fatları var ve cehennemi yaratmışsa da O, “merhametlilerin en merhamet­lisi, şefkatlilerin enşefkatlisidir.” Kulları için zorlukları, azab et­meyi ve zulmetmeyi istemez. Şu ayetler bu duruma ne güzel misal teşkil eder.

"Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez"([1]), "Allah kulla­rına zulmetmeyi dilemez"([2]), "Onlar mağfiret dilerlerken de Allah onlara azab edici değildir"([3]).

 

Bu vesileyle Yüce Yaratanımız mübarek aylar, geceler, bayramlar gibi vesileler halk ederek, kulların kendilerini affettirmelerine, bağışlatmalarına, amel defterlerindeki günahları imha ve izale ettirmelerine, bayram sabahla­rına tertemiz çıkmalarına fırsatlar vermiştir.

İyi, güzel, değerli... gibi sözlerin bir de en iyisi, en güzeli, en değerlisi vardır. İnsanların en iyisi Hz. Peygamber, beldelerin en değerlisi Kâbe ve Harem bölgesi, yılların en güzeli Resûlullahın dünyayı teşrif ettikleri yıl, ayla­rın en güzeli Recep-Şaban-Ramazan, günlerin en değerlisi Cuma ve bayram günleri, gecelerin en faziletlisi de zikredilen kandil geceleridir. Mevlid Kan­dili hariç, Reğaib, Mirac, Berat ve Kadir geceleri bu üç ayların içinde sıra­lanmışlardır.

 

Bu sebeple Allah Resûlü sık sık; “Ya Rab! Recep ve Şabanı bize mü­ba­rek kıl ve bizi Ramazan ayına ulaştır” diye dua ederdi.  Bu müba­rek aylarda yapılan ibadetlerin, taatların, hayır ve hasenatın çok farklı değer­lendirilece­ğini ümmetine tavsiye eden Allah Resûlü, sık sık oruç tu­tar, iba­det eder,   sa­daka verir, hayır ve hasenatta bulunur, çocukları sevindi­rir, yok­sullara daha bir yakın davranır, öksüz ve yetimlerin üstüne titrer, Kur’an-ı Kerim tilâvet eder, çok  dua eder ve şöyle buyururdu:

 

Beş gece var ki, onlarda yapılan dualar, arzular, istekler reddedilmez. Nezd-i İlâhî’de makbul ve müstecab olur:

1-Recebin ilk Cuma gecesi  (Reğaib kandili) .

2-Şabanın on beşinci gecesi  (Berat kandili) .

3-Cuma geceleri.

4-Ramazan Bayramı gecesi.

5-Kurban bayramı gecesi.

 

O halde idrak edeceğimiz mübarek geceler ve aylar hürmetine ruhu­muzu karartan kötü duygu ve düşüncelerden arınalım. Allah ve Resûlünü bize unutturan aşırı dünya sevgisi ve vesveselerden uzaklaşalım. Gönülle­rimizi bilgi, iyilik ve âli duygularla süsleyelim. Şairin:

 

Secdedeki lezzeti alabilmek mesele

Yaratanla baş başa kalabilmek mesele

 

Dediği gibi, Halikımızla baş başa kalmanın, O’na kullukta bulunma­nın, O’nun huzurunda eğilmenin, yalnız O’na güvenip, yalnız ondan yar­dım is­temenin zevkini bulalım.   

Allah ve Resûlü’nün yasakladığı, haset, kin, haksızlık, zulüm, tefrika ve haram kazançlara yaklaşmayalım.

Mümin kardeşlerimin Reğaib kandillerini tebrik eder, bu kudsi ayların ve gecelerin vatanımıza, milletimize ve insanlığa esenlikler getirmesini Yüce Mevlâ’dan niyaz ederim.

 

Sevgi, barış, birlik ve beraberlik en büyük şiarımız olsun

Yüce Allah'ın selâmı üzerinize olsun.

 

Dipnotlar:

1- Bakara Sûresi, 185.

2- Mü’minûn Sûresi, 31.

3- Enfâl Sûresi, 33.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.