Konya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.75
  • ALTIN
    2491.3
  • BIST
    9524.59
  • BTC
    62150$

Üç Aylar Muhasebe Vaktidir

11 Mart 2019, Pazartesi 09:48

Recep, Şaban ve Ramazan aylarını ihtiva eden üç aylara, geçen Cuma günü itibariyle girmiş bulunmaktayız. Sarsılan ruhi dünyamızı tedavi edeceğimiz, gönüllerimizi onaracağımız, kalbi ivme kazanacağımız, yaşantımızı yeniden gözden geçirmemize vesile olacak manevi bir iklime yeniden kavuştuk.

Bu nedenle Cenâb-ı Hakk’a binlerce hamd-ü senâlar ediyor, bizleri bu kutlu zamanlara eriştiren, imana kavuşturan, Ümmet-i Muhammed olmayı bizlere nasip eden Mevlâ’mıza şükürler ediyoruz.

Üç aylar kameri ayların yedincisi olan Recep ayı ile başlayan, Şaban ayı ile devam eden ve nihayetinde Ramazan ayı ile son bulan ayların toplu adı olup, ilâhi rahmetin coştuğu, gazab-ı ilâhinin sustuğu, rahmet ve mağfiret dalgalarının üzerimize yağdığı, manevî huzur ve arınışın kalplere doğduğu, mübarek, feyizli, faziletli ve bereketli aylardır. Oruçla, tövbeyle, namazla, niyazla, Kur'an'la, hayır-hasenâtla dolu dolu geçirilecek bir dönemdir.

Sevgili Peygamberimiz bu aylara girince şöyle dua ederdi.

“Allahım Recep ve Şaban'ı bize mübarek eyle ve bizi Ramazan ayını bize mübarek eyle (Ramazan'a kavuştur)”(Ahmed b. Hanbel, Müsned, I/259.)

Bu mübarek gün ve geceler, kendimizi toparlamak, sorgulamak, davranışlarımıza çeki düzen vermek ve geçmiş günlerin muhasebesini yapmak için bulunmaz fırsatlar sunmaktadır. Çünkü üç aylar dediğimiz Recep, Şaban ve Ramazan, manevi hayatımıza enerji veren, saadete erdiren, rahmetin, merhametin, mağfiretin sağanak sağanak yağdığı kutlu aylardır.  

Sema kapılarının açıldığı, duâların kabul edildiği, istiğfâr ve tövbelerle günahların bağışlandığı, gözyaşlarıyla kendimizi affettirebileceğimiz, hasat mevsimine girmiş bulunuyoruz.                      

Bu aylarda birbirinden kıymetli geceler vardır. Regâib, Mîrâc, Berâat ve Kadir geceleri...

Miraç kandili ise Müminlere beş vakit namazın emredildiği, bakara süresinin son iki ayetinin verildiği ve İman ile ölenlerin Cennete gireceğinin müjdelendiği bir gecedir. Şaban ayının tam ortasında ise çok değerli bir gece Beraat Kandili bulunmaktadır. Beraat gecesinde melekler iner, dualar kabul olunur.

Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem, şâban ayında niçin fazla oruç tuttuğu konusunda, “Şâban, amellerin Allah'a arzedildiği aydır. Ben, oruçlu iken amelimin Allah'a arzedilmesini istiyorum.” “Şâban, ecellerin yazıldığı bir aydır. Ben, oruçlu iken ecelimin tayin edilmiş olmasını istiyorum.” “Şâban, insanların büyük kısmının Ramazan ile Recep ayları arasında ihmal ettikleri bir aydır. Ben onu ihyâ etmek istiyorum” gibi açıklamalarda da bulunmuştur.(Riyazü’s-Salihin, Tercüme ve Şerhi, Erkam Yayınları, c.5.)

Ramazan ayı ise onbir ayın sultanıdır. On bir aydan daha değerlidir. İçinde bin aydan daha hayırlı olan ve o gecede Kuran’ın indirildiği kadir gecesi mevcuttur.

Ramazan ayı üç ayların sonuncusudur. Genel olarak halk arasında "onbir ayın sultanı, Kur'an ayı, oruç ayı ve mağfiret ayı" gibi niteliklerle bilinen Ramazan kameri ayların dokuzuncusudur. Kur'an'da "Ramazan ayı"(Bakara, 2/185.) diye isminden bahsedilen tek aydır. Bu ayı diğer aylardan ayıran faktörleri şöyle sıralayabiliriz:

 -Kur'an bu ayda inmeye başlamıştır.(Bakara,2/185.)

-Bin aydan hayırlı Kadir Gecesi bu aydadır.(Kadir, 97/1-5.)

- Oruç bu ayda farz kılınmıştır ve tutulmaktadır.(Bakara, 2/184.)

- Teravih namazı ve itikaf bu ayın sünnetlerindendir.(Bilmen Ö. Nasuhi, İlmihal s.173-325.)

- Sadaka-ı fıtır bu aya mahsus özel bir mali ibadettir. (a.g.e. s.364.)

Allah-u Tealâ nasıl bir hayat geçirmemiz gerektiğini bizlere bildirirken, yapmış olduğumuz hatalardan dönmemizi istemektedir. Üç aylar dediğimiz bu zaman dilimi hatalarımızı gözden geçirmemize vesile olacak önemli fırsat aylarıdır. Üç aylar muhasebe zamanıdır. Üç aylar, kendimizi denetleme, değerlendirme bakımından çok önemlidir.

Bu sebeple Cuma günü girmiş olduğumuz mübârek üç ayları olabildiğince iyi değerlendirmeliyiz. Unutmayalım ki, geçen senelerde hayatta olup da şu an aramızda bulunmayan nice insanlar var ve bir sene sonra üç aylara kavuşma imkânımız bizimde olmayabilir.

Yüce Rabbim bu mübarek günlerin ve ayların hürmetine yapmış olduğumuz bütün hatalarımızı ve günahlarımızı affetsin. Varlığı ebedi olan, merhamet sahibi, adaletli Yüce Allah kendisine dua edenleri geri çevirmez.

Bu vesile ile, mübârek üç aylarınızı tebrik eder, Yüce Milletimize, tüm Müslüman kardeşlerimize hayırlar getirmesini Cenâb-ı Mevlâ’dan niyaz ederim. Gönülden Muhabbetlerimle…                                                                                                           

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.