Konya
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.51
  • EURO
    34.79
  • ALTIN
    2422.6
  • BIST
    9738.66
  • BTC
    66450.1$

TRAFİK KURALLARINA UYALIM

30 Ağustos 2018, Perşembe 08:11

Ramazan ve Kurban bayramlarını geçirdik. Yüce Rabbim hepimizi nice bayramlara sağlık ve afiyetle eriştirsin.

Bayramlar, sevinç ve neşe günleridir. Öyle olmalıdır. Ancak özellikle son 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde "alınan tedbirlere ve yapılan uyarılara rağmen üzücü trafik kazaları meydana geldi.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, dokuz günlük Kurban Bayramı tatili dolayısıyla yollarda trafik yoğunluğunun başladığı 17 Ağustos Cuma günü mesai bitiminden tatilin son günü olan 26 Ağustos saat 16.30'a kadar yurt genelinde şehirler arası ve şehir içi yollar ile kırsal yerleşim birimlerinde meydana gelen trafik kazalarında 142 kişi hayatını kaybetti, 859 kişi yaralandı."

Vefat eden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diliyorum.

Bu kazalar bizi çok düşünďürmelidir. Kazaların çoğunun aşırı hız, hatalı sollama, dikkatsizlik ve tedbirsizlikten kaynaklandığı uzmanlar tarafından açıklanıyor.

Trafikte araç kullanan bazı sürücülerin aşırı hız tutkunu ve aceleci olması birçok felakete yol açıyor.

 Yüce Rabbimiz Kur'ân-ı Kerîm ' de şöyle buyurur:

"Kendi elinizle kendinizi tehlikeye atmayın. İyilik edin. Şüphesiz Allah iyilik edenleri sever." (Bakara, 2/195)

Acelecilik, Peygamber Efendimiz ( s.a.v )'den Hz. Enes b. Malik'in rivayet ettiği ve Elbani'nin hasen hükmünü verdiği şu hadis-i şerife göre şeytandan bir vesvese kabul edilebilir.

"Teenni  (ağırbaşlılık, tedbirli hareket) Allah'tan, acelecilik şeytandandır." (El-Haraiti, Mekarimu'l-ahlak, s. 686; Beyhaki, es-Sunenu'l-kübra, h. no: 20270; Elbani, es-Silsitetu's-Sahiha, 1795)

Günümüzde pek çok sürücünün şehir içinde bile yayaların karşıdan karşıya geçişini gördüğü halde yavaşlamaması, yayalara geçiş üstünlüğü tanımaması olacak şey değildir. Trafikte araç kullanan sürücülerin trafikte de kul hakkı konusunda özenli davranmasının önemi çok büyüktür. Elbette yayalar da her istediği yerden kendisini hızlı seyreden araçların önüne tedbirsizce atmamalı, yaya geçitlerini, alt ve üst geçitleri tercih etmelidir. Okulda, camide, hastanede, parkta, kaldırımda birbirimize saygılı olduğumuz gibi trafikte de saygılı olmalıyız.

Allah hepimizi her türlü kaza, bela ve sıkıntıdan muhafaza eylesin. Bize dünya ve ahirette iyilik lutfeylesin. Bizi cehennem azabından korusun. Cennet ve cemaliyle müşerref eylesin.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.