Konya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2423.2
  • BIST
    9722.09
  • BTC
    64096.99$

TRAFİK KURALLARI VE BİZLER-2

05 Mayıs 2016, Perşembe 08:50

Tertip ve düzen ehli cümlenin makbulüdür

İntizam her âkılin gâye-i matlâbudur

                                                Sabrî

 

Bazılarımız da alışmış, senin de ışığa bakıp durduğunu gördüğü halde, sarı yanar yanmaz tepene balyoz vurur gibi yumruğu direksiyona indiriyor. Her halde bu kardeşlerimize Hindistan, Pakistan gibi yerlerde olduğu gibi korna çalmak zevk veriyor. Bu batıda geri zekâlılığın alâmeti olarak nitele­niyor.

 

Nerde ne zaman ne şekilde olursa olsun her kalkan ele pat diye durup, arkada belki onlarca vasıtayı bekleterek, yolun ortasında müşteri alan dol­muş şoförü kardeşim. Senin de kulakların çınlasın(!).

 

“Rakîbim ancak THY olabilir” diye arkasına yazdırdığı TIR’ı veya de­vasa kamyonu ile sol şeridi kimseye kaptırmayan kardeşim, uğurlar ol­sun(!).

 

Saçıyla, sakalıyla, takkesiyle, bisikletin üstünde, hacı yengeyi arkaya at­mış, kırmızıda geçip ters yola giren ve bir de Allah’ın selâmını veren hacı amca sana da selâm olsun(!).

 

Yayalara ayrılan kaldırımlarda bisiklet veya motorları ile, öküz sidiği gibi zikzaklar çizerek, ali cengiz oyunu oynayan, sürat denemeleri yapan, yaşlıların ve kadınların yüreklerini hoplatan gençler, size de eyvallah(!).

 

Dükkânı kiralayan, kaldırımı meyve ve kola kasalarıyla, Ekmek ve don­durma büfeleriyle dolduran, kaldırımlara dükkândaki eşyalarının teşhir yeri gibi kullanan, olmadı arabasını da dibine koyan, koymadığı zamanda gelince yeri hazır olsun diye birkaç eşya veya park yapılmaz işa­retli plâstikler koyup işi garantileyen, başkası oralara vasıta koymaya kalktı­ğında kavga ve kıtale her an hazır olan, yaya­lara ve vasıta­lara ancak nöbetleşe geçme imkânı tanıyan, dükkanın duva­rına da “Helâl rızık ticarettedir” meâ­lindeki hadisi asan kardeşim senin de kazancın bere­ketli olsun(!).

 

Arka camında “bugün Allah için ne yaptın” veya “İslâm gelecek dert­ler bitecek” yazan arabasını efsanedeki Deli Dumrul gibi, kaldırımın tama­mını kapatıp sanki haraç alacak şekilde park eden, yayaların hakkını gasp eden, hukukuna tecavüz eden inançlı(!) kardeşim. Senin de işini Allah rast getir­sin(!). Hangi birini sayalım?

 

Sokaklar yollar genişlemesine ve yeni yollar açılmasına rağmen, her gün binlerce vasıta tra­fiğe çıkmaktadır. Bu kuralsızlıklara, bu haksızlıklara devam ettiğimiz müd­detçe, trafik çile ve sıkıntısını hepimiz çekeceğiz ve bu medeniyet aletleri nimet değil eziyet, çile ve felâket haline gelecektir.

 Bunun sıkıntı­sını da he­pimiz çekeceğiz. Dünyada yapılan anketlerde en stresli, en sıkın­tılı ve gergin millet Türk Milleti çıkıyor,([1]) boşuna değil.

 

Hazer kıl kırma kalbin kimsenin cananı incitme

Esir-i gurbet-i nalân olan insanı incitme

Tarik-i aşkda bi-çareyi hicranı incitme

Sabır kıl her belaya hâne-yi Rahmanı incitme

Felekde hâsılı insan isen bir canı incitme

Günahkâr olma fahr-i âlem-i zî-şanı incitme

 

Bulaşma çirk-i dünyaya vücudun pak ü Tahirken

Güvenme mal ü mülk ü mansıba efnası zahirken

Nic? oldu malı Karunun felek bağında vafirken          

Nedir bu sendeki etvar-ı dert gönlün misafirken

Felekde hâsılı insan isen bir canı incitme

Günahkâr olma fahr-i âlem-i zî-şanı incitme

                                                      Alvarlı Efe Hazretleri

Dipnot:

[1]- Milliyet Gazetesi,31. 05.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.