Konya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.38
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2325.8
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70443.01$

TRAFİK KURALLARI VE BİZLER-1

02 Mayıs 2015, Cumartesi 00:00

Tertip ve düzen kaçkını ahmaklardan olma sen

Sa’ye sarıl vâdî-i cehâlette kalma sen

                                 Kaptanzâde

Ermek ister ise âdem irem-i mağfirete

Kimseyi incitmeden gitmeli âhirete

                                           Lâ-edrî

Kalbini geniş tut sıkma Seyranî

Rızay-ı Bâri’den çıkma Seyranî

Gönül Beytullah’ın yıkma Seyranî

Elinden gelirse inayet eyle

         Develili Seyranî

Trafik ışıkları bir beldenin medeniyet simgesidir. Eğer onlara hakkıyla uyulup riayet ediliyorsa hak ve hukukun câri (işler) olduğunun alâmet-i fâri­kasıdır.

 Her kavşağa bir trafik polisi, her insanın başına da bir kolluk kuvveti dikilemeyeceğini, dünyada buna hiçbir devletin muktedir olamadı­ğını, olmaya kalkanların da (Rusya gibi) hüsrana uğradıklarını gördüğü­müze göre, bazı işaretlere, alâmetlere, sembollere tanınan bu manevi otori­teye uymak,        ger­çekten kul haklarına yani insan haklarına saygının en güzel ve nezih bir ifade­sidir.

 Bunu başarmanın en güzel usulü de vicdanî ve ma­nevî sorumluluk duy­gusunun cemiyet fertlerine küçük yaşta en güzel şek­liyle aşılanmasıdır. Bu­nun da en kısa yolu fertleri inançlı yetiştirip, Hz. Peygamberin koyduğu kısa, net ve açık ölçülere inandırıp icra ettirebil­mekten geçer.

“Allah’ın kullarını nerde olursa olsunlar her daim, her yerde ve za­manda görüp gözettiğine” inanan ve kul hakkının kutsal olduğunu, onun affının olmadığını, dünyada ve ahirette mutlaka hesabının sorulaca­ğını, inti­kamının alınacağını bilen ve bu sembolik ışıklara da uyulmadığı tak­dirde kul hakkına tecavüz olduğunu idrak eden inançlı biri, her halde bile­rek kat’i su­rette kırmızıda geçmez, trafik kurallarını ihlâl etmez, had­dinden fazla hız yapmaz, aracının bakımlarını ihmal edip birçok müessif olaylara hatta ölüm­lere sebebiyet vermez, vermemesi gerekir.

 Bu duygularımız ciddi manada erozyona uğramış olacak ki, trafik me­selemiz Arap memleketlerindeki gibi çok kötü değilse de, AB ve diğer ilerle­miş devletler seviyesindeki gibi çok iyi de değildir.

 Allah ve Re­sûlü’nün kul hakları hususundaki hassasiyetlerine dikkat çektim. Bu se­beple trafik ve kul haklarıyla ilgili meselelerde en güzel uygulama ve tatbi­kat Müslüman devlet­lerde olmalı. Bu hususta her gün birçoğunu gör­düğü­müz ve yaşadığımız olumsuzlukların bazılarını dile getirmeye çalışa­lım:

Kırmızıda geçmek affedilmez ve hesabı hem dünyada hem de ahirette mutlaka sorulacak olan bir hak ihlâlidir. İnsanın, hele hele Müslüman’ın diyen kişinin bunu katiyen yapmaması gerekir.

Çok mecbur olmazsak korna çalıp gürültü kirliliğine sebep olmamalı­yız. Ama öyle basiretsiz insanlarımız var ki; gelip yeşilin yandığını görme­yecek kadar ileriye yani yaya yolunun üstüne duran veya bekleme esna­sında cep telefonuyla konuşan, yanındaki ile sohbet ettiği için yeşilin yan­dığını görme­yen dolayısıyla bazılarını korna çalmaya mecbur eden insanlar ne olacak?

Böyleleri de var, misafir geldiği yerden gece vakti ayrılırken, uzun soluklu bir veda kornası ile saat 12 de mahalleyi ayağa kaldıran fera­setsizler de var. Sa­bahleyin kapının önüne çıkmayan öğrenciyi; “Hadi ne duruyorsun, neye çık­madın, geç kaldık” manasına defalarca düdük öttüren, abi ve ablalarını götü­rürken, uyumakta olan küçüklerin uykusunu zehir-zıkkım eden okul dolmuş­larımız da var.

Ehl-i irfanım deyü her yerde kendin atma meydana

El elden belki üstündür ne lazım uyma şeytana

Yakın olmak dilersin Hazret-i Hallak-ı ekvana

Cihanda tatlı dilli olması lazımdır insana

Felekde hâsılı insan isen bir canı incitme

Günahkâr olma fahr-i âlem-i zî-şanı incitme

Vefası var mıdır gör kim sana bu çarh-ı devranın  

Eser yeller yerinde hani ya taht-ı Süleymanın

Yalınız adı kaldı âlem-i zahirde Lokmanın

Geçer bir lahzada rüya misali ömrü insanın

Felekde hâsılı insan isen bir canı incitme

Günahkâr olma fahr-i âlem-i zî-şanı incitme

                                                       Alvarlı Efe Hazretleri

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.