Konya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    64505.430$

TORKU’DAN BİR YENİLİK DAHA

13 Mart 2020, Cuma 09:03

Anlaşılan o ki; Konya Şeker ve TORKU markası  yeni projelerden ve yeniliklerden vazgeçmeyecek.

Zaten vazgeçmesinler.

Aman vazgeçmek gibi bir hataya düşmesinler.

Maliyeti fazla olmayan fakat ülke ekonomisine ve insan sağlığına faydaları olan proje ve araştırmalar, Konya Şeker’i yükseltiyor. Aynı şekilde TORKU’yu da yükseltiyor ve dünyada benzerleri arasında yüksek prestijli bir marka yapıyor.

Yineleyelim: Aman maliyeti fazla olmayan proje ve araştırmalardan vazgeçmesinler.

Biliyoruz ki; onlara kolaycılar ve milli olmayanlar kızacak.

“Bu da nerden çıktı?  Konya Şeker ve TORKU çok olmaya başladı” diyecek ve  homurdanacak.

Bu görüşte olanlardan korkmamak  lazım.

Önemli olan ülkenin ve insanların kazanması.

Bu yolda birilerinin cesaret göstermesi, fedakarlık yapması ve yerleşmiş  kalıpları yıkması gerekiyor. Konya Şeker tam da bunu yapıyor.

Peki son olarak ne yaptılar, yaptıkları ne?

İsterseniz ilk önce Türkiye için çok önemli olan bir hizmetten henüz bilmeyenler ve bildiği halde unutanlar için bir  kaç  paragraf ile söz edelim ve hatırlatmış olalım.

Konya Şeker bundan bir süre önce bazı bitki türlerinde yerli tohum üretimini hayata geçirdi.Kurulan labaratuvarlarda yerli tohum üretiliyor. Tarım sektörü ve milli ekonomi için devrim netiliğinde olan bu çalışmayı ülke insanları olarak ayağa kalkıp alkışlamak lazım.

Tarımda özellikle de tarımın bazı ürün çeşitlerinde  ithalatçı bir ülkeydik.

Başta İsrail olmak üzere bir takım ülkelerden yıllardır tohum ithalatı yapıyorduk.

İthal ettiğimiz ülkeler ne yazık ki bazen geni ile oynanmış tohumları da bize kakaladı.

Sözde tarım ülkesiydik lakin yerli ve milli tohum noktasında yoksulluk  içindeydik.

Konya Şeker tohumda dışa bağımlılığın önüne geçebilmek için önemli bir adım attı ve ve bazı ürün desenlerinde yerli tohum üretimini hayata  geçirdi.

Burda üretilen tohumlar Türkiye’nin yerli tohum ihtiyıcını karşılar mı?

Elbette karşılamaz, karşılayamaz.

Ama hiç değilse kısmen de olsa bölgenin ihtiyacını karşılar ve ayrıca örnek teşkil eder.

TORKU’DAN BİR YENİLİK DAHA

Ülkemizin milli yiyeceklerinden olan yoğurt iki şekilde üretilir.

1. Köylerde yaşayan insanların ürettikleri mayalardan. En doğal ve en makbul olan yoğurt  aslında bu şekilde elde edilen yoğurt.

2. Endüstride ithal mayalardan elde edilen yoğurt. Şehirlerde kullandığımız yoğurtların mayalarını ithal ediyoruz. Türkiye süt sanayi kullanılmak üzere her yıl 25-30 milyon dolar ödeyerek bakteri ithal ediyor . İthal edilen bakteriler yoğurt ve maya  yapımında kullanıyor.

Yoğurt mayalarını doğrudan satan ülkeler de var. Mesela; Bulgaristan, Yunanistan ve bazı Asya ülkeleri gibi.

Bulgaristan demişişken.. Bulgaristan, yoğurdan anavatanı olarak kabul edilir. Hollanda  peynirde nasıl dünya lideri bir ülke ise, Bulgaristan’da yoğurt  alanında dünyada söz sahibi bir ülke.

Bulgaristan’ın bu alandaki  liderliği son 20 yılda zayıflamakla birlikte hala söz sahibi. Bulgaristan  aynı zamanda   dünyaya süt endüstrisi için maya üretiyor.Yunanistan’da bu alanda söz sahibi bir ülke.Bir tarım ve hayvancılık ülkesi olan ülkemiz ise ne yazık ki  bu konuda köylerimiz  dışında mayası yerli ve doğal olan yoğurt yapımına bir türlü geçebilmiş değil.

Yakın geçmişte Tarım Bakanlığı  öncülüğünde Atatürk Orman Çiftlği ile Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü arasında bir  işbirliği yapıldı. Anadolu’da köylerden toplanan yoğurtlardan elde edilen  bakterilerden süt  endüstrisi için bir ara maya üretildi. Lakin bu proje uzun ömürlü olmadı ve atıl kaldı.

Sonra köylerimiz  dışında yaşayan insanlar olarak milli yoğurt ve milli ayran yiyemedik, içemedik.

En sonra TORKU  ile Gıda ve Tarım Üniversitesi işbirliği yaptı. İşbirliğinin hedefi yoğurt  yapımında  yerli ve milli  mayaydı. Hedeflerine ulaştılar. Köylerden yoğurt kültürünün toplanması ile elde edilen materyallerden  endüstriyel yoğurt yapımında  kullanılmak üzere yerli ve milli maya üretildi. Böylece TORKU kendi tesislerinde ithal mayayı üretim sürecinden çıkardı. Ürettikleri yerli maya  sayesinde TORKU yoğurtlarının kalitesi, lezzeti arttı. Yoğurdun raf ömrü uzadı ve doğal  yoğurt haline geldi.

TORKU ayrıca  bir de teneke kutularda yerli içecek yaparak  piyasaya sürdü. Bunun tadı da, adıda gerçekten çok güzel. Yarıştığı alandaki  gazlı içeçeklere on basar. İçildiğinde zararlı yanları olmayan bir içecek türü.

Konya Şeker ve TORKU  insanlık alemi için hizmetlerin en faydalı ve hayırlı olanını yapıyor.Bu hizmetler riski olmayan ve geleceği belirsiz olmayan hizmetler. Bu hizmetleri yaparken çok para harcamaya, çok para vermeye de gerek yok.

TORKU’nun yoğurt yapımında yerli ve milli maya üretmesi,   aynı şekilde tarım alanında da yerli ve milli tohum üretimine geçmesi  örnek alınması gereken hizmetler.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.