Konya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.37
  • EURO
    34.98
  • ALTIN
    2325.9
  • BIST
    9072.35
  • BTC
    69952.79$

Tilki kuyruğu yasası

16 Kasım 2019, Cumartesi 09:28

Osmanlının  en kötü zamanlarının mirasının ağırlığını omuzlarında taşıyan Sultan Sultan Abdülhamid otuz üç yıllık hükümdarlığı boyunca zorluklara göğüs gerdi. Milletinin başında dimdik ayak durdu ve İslam sancağından bir an olsun ayrılmadı.

Sultan Abdülhamit Han ’nın Tilki kuyruğu yasası çıkarttığını biliyor muydunuz. Öğrendiğinizde bir kez daha hayran kalacaksınız..” İşte Abdülhamid Han’ın müthiş zekasının bir örneği olan tilki kuyruğu yasası.

Vakti zamanında bir Yahudi çok kısa sürede büyük bir zenginliğe ulaşmış.

Bunu gören bir Müslüman da ona özeni kısa yoldan çabucak zengin olma arzusu içine düşmüş, o yahudiye özenmeye başlamış.

Bir zaman sonra o yahudinin kapısını çalmış ve kısa sürede zengin olmak için kendisine akıl vermesini istemiş.

Yahudi ona neyin varsa hepsini sat paraya çevir, sonra gel yanıma ben sana sırrımı anlatacağım demiş. Bizim adam neyi var neyi yok her şeyini satar, gider yahudinin kapısına.

Yahudi ona der ki; “Ben araştırma yaptım, İstanbul’da tilki kuyruğu çok iyi para ediyormuş, sen bu paranın tamamıyla tilki kuyruğu al, paketle, İstanbul’a götür, orda pazarda satıp zengin olursun”. Vatandaş, tilki kuyruğu satın alır, İstanbul’un yolunu tutar.

Orada bir hana yerleşir.  Tilki kuyruklarını pazarda satılığa çıkarır. Günlerce bekler, alıcı bulamaz;  Yol masrafı için ayırdığı para da tükenmeye başlar. Üzüntüye dalar. Onun üzüntüsünün farkına varan han sahibi, bunun nedenini sorar. O da, olup bitenleri han sahibine anlatır, perişan duruma düştüğünden bahseder. Bunun üzerine han sahibi o kişiye;

“Sultan Abdülhamid Han, haftanın Perşembe günleri, yanında kâtipleri ile çarşıya çıkıp, vatandaşların sorunlarıyla ve dertleriyle ilgilendiğini, derdini katiplerine anlatmasını ve bunlar aracılığı ile padişaha durumunun anlatılmasının mümkün olacağını ve padişahın da buna bir çare bulacağını söyler.

O da anlatılan şekilde hareket eder. Katipler durumu sultana arzederler. Sultan da; “bu vatandaş saraya gelsin bizzat benimle görüşsün’’ diyerek mülakat için randevu verir. Randevu zamanı gelince mülakat için huzura kabul edilir. Sultan Abdülhamid Han ona meseleyi sorar.  Oda olup bitenleri anlatır.

Bunun üzerine Sultan Abdülhamid Han ‘’tamam, şimdi sen bu tilki kuyruğunu iki gün sonra Mısır çarşısının önünde pazara çıkarırsın, tanesini iki altından aşağıya satmayacaksın. Üç, beş kaça satarsan sat, fakat tanesini iki altından aşağıya satmayacaksın, tamamını sattıktan sonra tekrar bana gelip bilgi verirsin” diyerek huzurundan ayrılmasına izin verir.

Sultan Abdülhamid Han, daha sonra nâzırlar, vekiller heyetini toplar. “Bundan böyle huzuru şahaneye kabul edilecek Yahudi vatandaşlar yakalarına tilki kuyruğu takacaklardır” diye bir karar aldırır. Vatandaş, tilki kuyruğunu pazara çıkarır ve kısa zamanda hepsi satılır. Adam tekrar huzuru şahaneye kabul edilir.

Sultan Abdülhamid Han hazretleri kendisine; “Evlâdım sen Kuran-ı Kerîm’i okumuyor musun? Kurân-ı Kerim’i oku. Cenâb-ı Hak Kurân-ı Kerim “de Yahudi ve “Nasârâları dost ittihaz edinmeyin, buyurmuyor mu? (Maide Suresi 51. ayet)

Hadi şimdi sen bu paranla malına mülküne sahip ol ve işine bak” der. Bilâhire Sultan Abdülhamid Han, tekrar nâzırlar ve vekiller heyetini toplar, “ tilki kuyruğu yasası yürürlükten kaldırılmıştır” diye ikinci bir kararla önceki kararı yürürlükten kaldırtır .

Yazımızı da Abdülhamid Han güzel bir sözüyle kapatalım. “Beni evhamlı sanıyorlardı… Hayır! Ben sadece gafil değildim, o kadar.”

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.