Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.53
  • EURO
    34.90
  • ALTIN
    2439.9
  • BIST
    9716.95
  • BTC
    64943.7$

Termal Şehri Kozaklı

06 Şubat 2017, Pazartesi 07:33

Muhteşem bir ülkede yaşıyoruz.

 

Üzerinde özgürce ve bağımsız olarak yaşadığımız güzel yurdumuz…

 

Doğusu-batısı, kuzeyi-güneyi, her bir yanı adeta cennetten bir köşedir vatanımız…

 

Geçen hafta içerisinde bir gezi turuna katıldım.

 

Güvenç Turizm organizasyonu ile gerçekleşen güzel memleketimizin kaplıcaları ile ünlü ilçesi olan Kozaklı’dan sizlere bahsetmek istiyorum.

 

Kozaklı, Nevşehir'in Kaplıca'ları ile tanınan bir ilçesidir. İlçeye bağlı 4'ü Kasaba,  21'i Köy olmak üzere 30 yerleşim birimi bulunmaktadır.

 

İlçenin il merkezi olan Nevşehir'e uzaklığı 85 Km, çevre iller Kayseri, Kırşehir ve Yozgat'a ortalama uzaklığı ise 90 Km'dir. İlçe 1954 yılında birbirine yakın mesafede bulunan Hamamorta, Buruncuk, Bağlıca ve Kozaklı köylerinin birleşmesi ile kurulmuştur.

 

İlçenin ismi kuruluşunda birleştirilen Kozaklı Köyü'nden gelmektedir. Kozaklı ilçesinin ahalisi Türkmen kökenli olup (Kızılkoyunlu-Akçakoyunlu-Yabanlı) aşiretlerinden oluşmaktadır.

 

Ayrıca 18. yy sonlarında Toroslarda yaşayan yörüklerin iskân politikası sonrasında Nevşehir'in kuzey bölgelerine yerleştirilen ACIÖĞÜNLÜ (ya da acıön) aşireti de ilçenin önemli ve köklü yörük aşiretlerindendir.

 

Hacıfaklı köyü başta olmak üzere birçok köyünde yerleşimi mevcuttur.

 

Kozaklı isminin nereden geldiği ise kesin olarak bilinmemektedir. Bu konu ile ilgili çeşitli rivayetler mevcuttur. Bu rivayetlerden bazıları ise şu şekildedir;

 

İlçede halen türbesi bulunan Kozoğlu isimli şahıs, kayalarla sıcak suyun etrafını çevirerek burada bir hamam meydana getirmiştir.

 

Kozaklı Kaplıcaları, Alman Kaplıcaları Birliği sınıflamasına göre Sodyum, Kalsiyum ve Klor içermekte olup A ve C grubu şifalı sular grubuna girmektedir. Su sıcaklığı 27 °C ve 93 °C arasında değişmektedir.

 

Sağlık turizminde önemli bir yere sahip kaplıcalar ve içmeceler Kozaklı ilçesinde son yıllarda yapılan yatırımlarla kendini hissetirir duruma gelmiştir.(1)

 

Türkiye‘nin en önemli Termal sağlık merkezlerinden biri olan Nevşehir’in Kozaklı İlçesi’ndeki turistik konaklama tesislerindeki sağlık turizmine yönelik faaliyetleri içeren 20 adet otel ve motel, 7700 yatak kapasitesi ile hizmet vermektedir. Özel hizmet veren kaplıcaların yanı sıra Kozaklı belediyesine ait kaplıcalar da bulunmaktadır. Bu sayede her bütçeye uygun hizmet vatandaşların hizmetine sunulmuştur.

Termal suyun iyi geldiği rahatsızlıkların başlıcaları; anti depresif tedavilerde, romatizmal hastalıklar, kas ve iskelet sisteminin ağrılı durumlarında, ameliyat sonrası Pst-Operatif hücre gelişiminde, cilt hastalıklarında, eklem ve eklem dışı kireçlenmelerde, ciltte gençleştirici, kırışıklıkları azaltıcı saç ve tırnakları güçlendirici ve parlaklık verici, muhtelif böbrek ve idrar yolları rahatsızlıkları vb.(2)

 

Kozaklı ilçesinin tarihçesi ve kaplıcalarının özelliklerinden bahsettikten sonra, geçen hafta gittiğimiz, vatanımızın harika beldelerinden termal şehrini ve Kapadokya bölgesini bizlere görme ve yaşama fırsatı veren Konya’mızın gururu olan Güvenç Turizm ailesine gönülden şükranlarımı sunarım.

 

Bizlere keyifli bir seyahat etme imkânı sunan tur operatörü ve rehberimiz Üsame Arıcan’a, seyahat boyunca neşe kaynağımız olan, deneyimli kaptanımız Yaşar Aktan ağabeyimize, şahsım ve tur katılımcıları adına teşekkür ederim.

 

Bu vesile ile güzel ülkemizi bizlere vatan edinilmesini sağlayan ve yüce mertebeye ulaşan tüm şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi şükran duygularımızla anarken, vefat eden gazilerimize Allah'tan rahmet, hayatta olanlara hayırlı ve sağlıklı ömürler dilerim.

                                                                        

Gönülden Muhabbetlerimle…

Dipnot:

1-Kozaklı Kaymakamlığı.

2-Kozaklı Belediyesi

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.