Konya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.56
  • EURO
    34.90
  • ALTIN
    2428.2
  • BIST
    9708.49
  • BTC
    63088$

TEFF TOHUMU MUCİZESİ (?)

25 Ocak 2019, Cuma 09:07

Uzun zamandır gündemde olan, bilhassa sosyal medyada fazlaca reklamı yapılan teff tohumunu gelin yakından beraber inceleyelim.

NEDİR BU TEFF TOHUMU?

Teff tohumu lanse edildiği gibi çay olarak değil tahıl olarak kullanılmaktadır. Satışa sunulan teff çayı karışımının içinde de teff tohumu harici birçok madde bulunmaktadır. Etiyopya’ya has bir tahıl çeşiti olan teffin; kahverengi, beyaz ve kırmızı olmak üzere 3 farklı türü bulunmaktadır. Zamanla kek, bisküvi, kurabiye ve ekmek gibi gıda endüstrisine un olarak kullanılmaya başlanmıştır.

1 FİNCAN PİŞMİŞ TEFF TOHUMU,

10 gr protein

50 gr karbonhidrat

1,6 gr yağ

6,7 gr diyet lifi

123 mg kalsiyum

126 mg magnezyum

300 mg fosfor

5.17 mg demir

0,5 mg bakır

20 mg sodyum içerir.

255 kaloridir.

TEFF TOHUMU;

Yüksek oranlarda diyet lifi, aminoasit ve protein içerir. Sağlıklı beslenmeye dikkat eden bireyler için alternatif bir tahıldır.

Bünyesinde bulunan karbonhidratların yaklaşık 0-40’ı dirençli nişastadır ve bu tür besinlerin “insüline olan duyarlılığı arttırarak tip2 diyabet oluşum riskini azalttığı” bilinmektedir.

Diyet lifi yüksek olan her besinde olduğu gibi teff tohumu da midede tokluk hissi oluşturur ve acıkma süresini uzatarak kilo kaybına olumlu yönde katkıda bulunur.

100 gr pişmiş teff tohumu, 30 yaş üstü ve 50 yaş altı erkek ve kadınların günlük kalsiyum ihtiyaçlarının -27’sini karşılamaktadır.

Kalsiyum, magnezyum, fosfor, çinko, demir ve bakır yönünden oldukça zengin olan teff tohumu, özellikle bulgurdan yaklaşık 3 kat daha fazla demir içeriğine sahiptir. Fakat çayında böyle bir demir oranından bahsedilemez.

Kinoa, Karabuğday ve Amaranta benzer bir şekilde glüten içermez ve Çölyak hastaları için iyi bir alternatiftir.

Sonuç olarak Teff tohumu, Anadolu’nun gözbebeği olan ve kolaylıkla temin edilebilen bulgurdan pek de farklı değildir. “Glütene karşı herhangi bir hassasiyet ya da duyarlılığınız yoksa” teff tohumu tüketmek çok da mantıklı bir tercih olmaz.

Ayrıca unutulmamalıdır ki, hiçbir besin asla tek başına bireyi zayıflatamaz. Sihirli bir dokunuşla vücudunuzdaki fazla yağların hepsinden sizi kurtaramaz. Böyle vaatlere inanmayın, zamanınızı ve paranızı boşa harcamayın.

Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.

Diyetisyen Rümeysa ÖZKAN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.