Konya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    34.83
  • ALTIN
    2500.7
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    64075.61$

TDV İslâm Ansiklopedisi

31 Ağustos 2015, Pazartesi 00:00

Bu benim Konya Postası gazetesinde ilk yazım.Çok mutluyum.Çünkü 22 yıl naçizane hizmet edip emekli olduğum kurumum olan,Türkiye Diyanet Vakfı’nın muhteşem eseri olan,TDV İslâm Ansiklopedisi’nin tamamlanmasını görüp , bir gazetede ve ilk makalemde bunu okuyucularımla paylaşıyor olmanın heyecanını yaşıyorum.

Bu mutluluğu yaşatan Mevlâ’ya hamd ediyor,başta Konya Postası gazetesi imtiyaz sahibi Ömer KARA Bey olmak üzere tüm gazete personeline teşekkür ederim.                                                                                                       

Sahasında Türkiye’nin ilk telif eseri olarak, Türk İslâm Kültüründeki seçkin yerini alacak olan TDV İslâm Ansiklopedisi 44 cilt olarak tamamlanmıştır.

Türkçe telif İslâmi kaynak eserlerin en yenisi, en yeterlisi ve en zengini olarak, Türk milletinin ilmi ve medeni geçmişine yakışan Türkiye’nin ilmi birikiminin ve seviyesinin Dünya ilim çevrelerince de takdirle karşılanan seçkin ve aranan bir ürünü olmuştur.

1983 yılında hazırlık çalışmalarına başlanan ve ilk cildi 1988 yılında neşredilen Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi telif bir eser olup, İslâmi ilimler, İslâm ülkelerinin tarihi, coğrafyası, kültür ve medeniyeti gibi alanları kapsayan 16.848 maddeden oluşmaktadır. Ansiklopedi şimdiye kadar bir kısmı yurt dışından olmak üzere, konusunda uzman 2.000’i aşkın yazar tarafından hazırlanmıştır.

Ansiklopedi, İslâmi ilimlerle İslâm kültür ve medeniyetine ait kavramları, sahalarında eser vermiş ilim ve sanat erbabını, geçmiş İslâm devletleri ve yöneticilerini, önemli tarihi olayları, dini ve sosyal hayatta etki olan akımları, tarihi, ilmi ve kültürel müesseseleri, önemli yerleşim merkezlerini,  Müslüman olmadığı halde İslâm dini, kültürü ve medeniyeti ile ilgisi bulunan şahsiyetleri madde dizinine dahil etmiştir.

Gerek Avrupa’da çıkarılan ansiklopedinin iki neşri ve gerekse ilk baskının Türkçe tercümesinde yer alan İslâm dini ve kültürüyle ilgili maddeler, genel olarak yetersizlikleri yanında müsteşriklerin bakış açısını yansıttığından yanlış hükümleri, temelsiz iddiaları da ihtiva etmekteydi. Bu durum karşısında Türkiye Diyanet Vakfı yeni bir İslâm ansiklopedisi yayımlamanın zaruri ihtiyacına İnanarak gerekli çalışmayı başlatmıştı.

TDV İslâm Ansiklopedisi ne sadece akademik çalışma yapanları ilgilendiren bir ihtisas kaynağı ne yalnızca popüler bir eserdir. Ansiklopedide titizlikle uygulanmaya çalışılan temel ilke, tüm maddelerin güvenilir kaynaklara dayanması ve doğru bilgiler ihtiva etmesidir.

TDV İslâm Ansiklopedisi, kamuoyunun doğru bilgi edinme ihtiyaçlarını karşılamayı hedefleyen, dini ve sosyal bilimlerde araştırma yapmak isteyenlerin başvurabileceği ciddi, kapsamlı ve kuşatıcı bir kaynaktır.

1988 yılında yayıma başlayan ansiklopedinin, Aralık 2013 de ve 44 ciltte tamamlanmasını görmek, 22 yıl hizmette bulunup emekli olmuş bir diyanet yayınevi personeli olarak bu fakiri, fevkalâde mutlu ve bahtiyar etmiştir. Çünkü ansiklopedinin ilk cildinden itibaren takip etmiş, ancak ölmeden tamamlandığını görebilecek miyim diyen pek çok dostumuz ve büyüğümüz, Hakkın rahmetine kavuşmuştur.

Bu vesileyle 25 yılda tamamlanan TDV İslam Ansiklopedisinin oluşumunda, yayımlanmasında ve tamamlanmasında emeği geçen başta Diyanet işleri başkanlığımız olmak üzere, Kurum ve kuruluşlardaki ilim hadimlerine, Türk İslâm kültürümüze hizmet eden medyamıza ve özellikle ansiklopedi Mümessili ve Abonelerimize teşekkür ediyor, vefat edenlere Rabbimden rahmet niyaz ediyorum.

Gönülden muhabbetlerimle...

Kaynak:www.isam.org.tr

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.