Konya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.49
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2433.1
  • BIST
    9716.95
  • BTC
    64649.54$

Tavsiye…

17 Ekim 2018, Çarşamba 08:39

Konya büyüyor…

Konya büyüdükçe şehir kalabalıklaşıyor ve araç sayısı her geçen gün artıyor…

Araç sayısıyla birlikte doğru orantılı olarak trafikte her geçen gün biraz daha içinden çıkılmaz bir hal alıyor…

Çözüm?...

Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı görevini yürütmeye başladığı sıralarda Uğur İbrahim Altay’ı ziyaret etmiş orada sormuştum ‘Çözümünüz var mı başkanım?’ diye…

‘Büyükşehirde yaşıyorsak zorluklarına da alışmamız lazım’ demişti…

Haklı…

Bir ara o kadar sinirlenmiştim ki ‘artık trafikle alakalı yazı yazmayacağım’ demiştim…

Az çok trafiğin içinde olan herkes anlayacaktır beni…

İçinden çıkılmaz bir hal almış durumda trafiğimiz, ama çözüm yine kendimizde…

Daha önce bir çok defa yazmıştım ne yapılmaması gerektiğini, neden yapılmaması gerektiğini…

Aslında bizde de var…

Ne olursa olsun yapılmaması gerekeni anlatıyoruz hep…

Hayatımızın her evresinde bize yapılmaması gerekenler anlatılıyor, ne yapılması gerektiği değil..

Buda bizde alışkanlık haline geldi, olması gerekenden ziyade ne olmaması gerektiğini anlatıyoruz hepimiz…

Yaşı kaç olursa olsun çevrenize dikkat edin, mutlaka ‘şunu şunu yap’ yerine, ‘Asla bunları bunları yapma’ der…

Yapılmaması gerekenleri sürekli konuşuyor, yazıyor, çiziyor, anlatıyoruz…

Mesela trafik polisinin aracı durdurup emniyet kemeri taktığı için ‘teşekkür’ ettiğini veya ‘aferin’ dediğini duydunuz mu?

Bence yapılmaması gerekenleri bırakalım…

Yapılması gerekenlere bakalım:

Dikiz aynası ve yan aynaları kullanmaya mutlaka özen gösterelim…

Sadece önünüzdeki araca bakmayalım, trafikte gözümüz hep en ileride olsun. Böylece ileride trafiğin tıkanıp tıkanmadığını, yol çalışmalarını, trafik ışıklarını görerek hızımızı bu durumlara göre ayarlama imkanımız olur...

Trafikte diğer şoförlerin dikkatimizi dağıtmasına izin vermeyelim, diyaloglardan ve atışmaktan kaçınalım.

Özellikle ara sokaklarda, okul önlerinde ya da çocukların oynadığı bölgelerden yavaş geçelim. Çocukların dalgın olabileceği, bizi fark etmeyebileceği ihtimalini hep aklınızda bulunduralım...

Araç içinde müzik dinlemeyi seviyor olabiliriz ancak unutmayalım ki trafikte sadece görmek değil, duymak da hayati önem arz ediyor. Müzik seviyesini etrafı duyabilecek şekilde ayarlayalım.

Aşırı hız ve makas ile ilerleyen trafik canavarlarını fark ettiğimizde onlara yol vermeye çabalayıp kendimizi tehlikeye atmayalım. Yüksek hızda manevramızı fark etmeyebilirler.

Trafik ışıkları ve kavşaklara girerken, yavaşlamayıp, duralım! Birkaç farklı yönden gelen araçları hareket halindeyken algılamamız güç olabilir ve ufak bir dikkat dağınıklığı felaket olabilir.

Malum sonbahardayız, yağışlı havalar, hem yoğun trafik hem de uygunsuz yol koşulları yüzünden tehlikelidir. Azami dikkatle ve yavaş sürelim.

Güvenli takip mesafesini korumayı unutmayalım. Trafikte her an her şey olabilir, olası bir aksilikte öndeki araçla aramızdaki mesafe bize tepki vermek için yeterli süreyi sunacaktır.

Kesinlikle cep telefonuna bakmayalım, saniyelerin kritik rolü olan trafikte dikkatimizin dağılması pahalıya patlayabilir.

Alkollü araç kullanılmamalı! 1002 TL ve ilk seferde ehliyete 6 ay el konulma cezası bir kenara, hayatınızı riske attığınızı unutmayın!

Emniyet kemerimizi takmayı ve binenlere de taktırmayı unutmayalım. Bu bir alışkanlık haline gelmeli.

Trafikte sinirlenmeyip, sabırlı ve sakin olun. Sizinle birlikte bekleyen birçok araba olduğunu anlayın ve kornaya basmanın trafiği açmayacağını unutmayın!

Trafikte gerekmedikçe şeridinizi değiştirmeyin, diğer araçların güvenli takip mesafesi olarak bıraktığı aralıklara girmeyin. Hiçbir şerit sizden daha hızlı ilerlemiyor ve birkaç saniye kazanmaya çabalarken trafiğin kilitlenmesine sebep olabilirsiniz.

Dönüşlerde ve şerit değiştirdiğinizde sinyal vermeyi kesinlikle unutmayın. Arkanızdaki aracın siz belirtmediğiniz taktirde ne yapacağınızı bilme ihtimali yok.

Kesinlikle hiçbir aracı sağlamayın! Önünüzdeki aracın sağından geçmek trafik kurallarına aykırıdır, şiddetli bir kazaya sebep olma ihtimali de var.

Ülkemizde pek bilinmese de, sol şerit seyretmek için değil, sadece sollama yapmaya ayrılmış bir şerittir. Bu sebeple hızınız ne olursa olsun sol şeritten değil orta şeritten seyretmeniz tavsiye ediliyor.

Gideceğiniz yere yakın park etmek için zorlamanın bir anlamı yok. Parkta sıkıntı yaşayacağınız yerlerdense arabayı daha sakin ve uzak yerlere park etmeyi tercih edin.

Unutmayın usta şoför yoktur! Dikkatli ve kurallara uyan şoför vardır!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.