Konya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.37
  • EURO
    35.04
  • ALTIN
    2325.3
  • BIST
    9093.72
  • BTC
    70160.99$

TAT, TUZ, TANSİYON

23 Ağustos 2019, Cuma 08:57

Sevgili okurlarım bu köşemde insanoğlunu etkileyen Tuz’dan söz etmek istedim. Tuz çoğu sofranın neredeyse vazgeçilmezi. Ülkemizde tüketimi bir hayli üst seviyelerde. Bölgelere göre farklılık görülmekle birlikte günlük tüketim genel olarak önerilenin maalesef ki 2,5-3,5 katı kadardır. Fazla sodyum alımı kan basıncınızı yükseltir. Çoğu zaman ilaç tüketimine güvenerek fazla tuza eğilim görülebiliyor fakat olması gereken kesinlikle tuzu azaltmak ve tansiyon halen yüksek seyrediyorsailacın dozunu buna göre ayarlamaktır. Yaklaşık @’ı sodyum olan sofra tuzu gün içinde fazla tüketildiği takdirde vücudumuzda yüksek tansiyondışında kardiyovasküler hastalıklar, osteoporoz ve bazı kanser türlerinin oluşmasına sebebiyet verebilmektedir.

MİKTARI NE OLMALI?

Türkiye Beslenme Rehberi’nde günlük alınması gereken tuz miktarı 5 gramı aşmaması gerektiği yönündedir. Ne yazık ki ülkemizde tüketilen günlük tuz miktarı 15gram olarak açıklanmıştır.Aşırı tuz tüketiminin sebep olabileceği hastalıklar göz önünde bulundurulursa mutlaka bu tüketim kontrol altına alınmalıdır. Tüketilen tuzu azaltmaya yönelik ülkemizde yapılan düzenlemeler de mevcuttur. Ekmek, peynir, salça, zeytin, kırmızı pul biber, işlenmiş et ürünleri gibi besinlerin tuz içeriğinde azalmaya ilişkin yasal düzenlemeler yapılmıştır.

FAZLA TUZ İÇERİR!

Hazır soslar

Atıştırmalık Ürünler

Turşu ve salamura besinler

Salça ve Tarhana

Tuzlanmış kuruyemişler

TUZU AZALTMAYA YÖNELİK ÖNERİLER

  1. Pişirilen yemeklere ekstra tuz ilavesi yapılmamalı ve tuzluk sofradan kaldırılmalıdır.
  2. Tuz yerine soğan, sarımsak, baharatlar, limon gibi doğal lezzet artırıcılar kullanılabilir.
  3. Alınan paketli ürünlerin tuz miktarlarına dikkat edilmeli ve etiket bilgisi mutlaka okunmalıdır.
  4. Geleneksel olarak evlerde hazırlanan turşu, salça, tarhana, yaprak salamurası vb. yiyeceklerin tuz içeriği fazladır. Bu nedenle tüketim miktarına dikkat edilmeli ve hazırlama aşamasında yüksek miktardaki tuzdan kaçınılmalıdır.
  5. Salamura ürünlerde özellikle tuz içeriğinin azaltılması için suda yıkama ve bekletme gibi işlemler uygulanabilir.
  6. Tuz tüketiminin azaltılması konusunda bir süre ısrarlı davranıldığında bireyin tuzu azaltılmış beslenme biçimine alışabileceği unutulmamalıdır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.