Konya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.48
  • EURO
    34.96
  • ALTIN
    2436.6
  • BIST
    9716.95
  • BTC
    64765.06$

ŞÜKRAN’DAN GEDAVETE KADAR

06 Temmuz 2020, Pazartesi 09:28

Şehrin göbeğindeki Şükran Mahallesi Kentsel Dönüşüm adına kötü bir örnek ve tam bir garabetti.

Kozağaç’ın üzerinde Beybes’te yapımı  “yılan hikayesi”ne dönen Gedavet Konutları’da üstelik   şüpheli  sıfatına sahip  bir garabetti.

Şükran ve Gedavet arasında  her ne kadar benzerlik  olsa da gene de aralarında dikkat çeken bir fark var. Benzerlik ne? Kamuoyunun diline düşmüş olmaları. Fark ne? İlkinde mağduriyet, ikincisinde inadına rant hesabının yapıldığına dair öngörü.

Şükran Mahallesi’nde mağduriyet.

Gedavet’te onca çözümsüzlüğe rağmen illa ki rant iddiaları.

Gedavetçiler, ellerini sıcak sudan çıkartıp soğuk suya  dokunmadan kazanmak isterken, Şükrancılar yakın zamana kadar  patırtı gürültü  yapmadan bekledi.

Hadi ayrıntılarıyla anlatmaya başlayalım.

Anlatalım ki, bilmeyenler neyin nasıl  geliştiğini bilsin.

Bu arada yazacaklarımız Şükran ve Gedavet’le sınırlı değil. Uç ve bilinen olaylar olduğu için bunlarla başladık yazıya. Meram Belediyesinin yaptığı başka çalışmaları ve projeksiyonlarını da bu yazıda  ele alacağız.

Meram Belediye Başkanlığı koltuğuna 15 ay önce oturan başkan Mustafa Kavuş bir çok insanı hayrete düşüren bir performans koydu ortaya. Doğrusu bizde hayret edenler tarafındayız. Kavuş,   başkan olarak  farklı bir tarzı temsil ediyor.

Mesela; başkan yüksek bir  iş disiplinine sahip.

Particilik yapmıyor. Herkese eşit mesafede duruyor. Samimi ve nezaketli. Maiyetindeki personelle barışık. Onlarla kavga etmiyor. Ayrıca vatandaşlara karşıda nezaketli. Kısacası herkesle barışık. Seleflerini de eleştirmiyor ve onları iyi sözlerle yad ediyor. Öte yandan belediyenin sınırlı imkanlarını oldukça iyi değerlendiriyor.Lüks ve israftan kaçıyor. Anlayacağınız “har vurup harman savurmuyor. Başkan ayrıca bürokrasi ve sokak  kültürünü çok iyi biliyor ve değerlendiriyor.

Başkanın özelliklerini bir kenara koyalım ve sadede gelelim.

Geçen hafta Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş’la gazete olarak  oldukça uzun sayılabilecek bir sohbetimiz  oldu.

Başkanın yanında yardımcılarından birisi olan Ahmet Şenyiğit ve basın danışmanı Sinan bey vardı.

Başkan ilk olarak Şükran Mahallesinin müjdesini verdi.

2016 yılında Kentsel Dönüşüm kapsamında yıkılan Şükran Mahallesi’ndeki konut ve işyerleri hak sahipleri için mağduriyet yaratırken, şehrin göbeğinde de çok kötü bir manzara çıkarmıştı ortaya. Uzun süren görüşmelerden sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile belediye arasında yapılan protokolden sonra ihale süreci başladı ve ihale yapıldı.

Şükran Mahallesi’nde yaşanan hüsran yapılan ihalelerle birlikte sona erdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Meram Belediyesi ve hak sahipleri 85 bin metrekare alan üzerinde yapılacak olan  2-3 katlı  estetik ve görkemli işyerlerinin maliki olmaya  hak kazanacak. Yapımı 550 gün sürecek olan inşaatın çalışmalarına yakında başlanacak. Başkan bey burada yapılacak olan işyerlerinin Konya’da bir örneğinin olmadığını ve  harika bir sanat eserinin ortaya çıkacağını söyledi.

Ve.. Tabi ki Gedavet Konutları..

Şehrin en güzel tepelerinden birisinin üzerinde olan Beybes’teki Gedavet Konutları’nı konuştuk başkanla.

Başkan Gedavet’le ilgili şöyle dedi: “ Aslında yıllar önce  üzerinde iyi düşünülmüş bir proje. Fakat aksilikler birbirini takip etmiş. Önce müteahhit ölmüş. Sonra  işler kötüye gitmeye başlamış. Orda  sadece diğer hak sahipleri  değil belediye olarak bizde mağduruz.  Müteahhit yapabilse   bizimde belediye olarak 128 dairemiz olacaktı. Ama olmadı. Bu durumda en büyük mağdur taraf biziz. Ben başkan seçildikten sonra konuyu ele aldım. Diğer hak sahipleri ile oturup konuştuk. Elbirliği ile Gedavet’i yapalım. Bu iş kooperatif usulüyle yapılabilir. İnşaatlar bitirilebilir, diye düşündüm. Fakat yanaşan olmadı. Gedavet Konutlarına gittim inceledim.  Neredeyse yüzde 90’ı yapılan bazı bloklar harabe haline gelmiş ve yüzde 30’a düşmüş. Daierelerden malzemeler sökülmüş, çalınmış. Şimdi ortada bir mahkeme  var. Mahkemeden ne sonuç çıkar bilmem ama belediyenin burayla ilgili bir ödeme  gücü yok. Orada hak sahibi olanların bunu bilmesi lazım. Bu sorun daha önce de söylediğim gibi elbirliği ile çözülür.Bunun için hak sahipleri  olarak oturup anlaşmamız lazım. Ben bir belediye başkanı ve aynı zamanda belediye  adına hak sahibi olarak iki tarafı gözetmeye çalışıyorum.”

Başkana sorduk: Gedavet Konutları’nda  kötü giden tabloya rağmen daire toplayan  insanlar varmış. Doğru mu?

Başkan “Evet doğru..! Bizde onların yani Gedavet’te daire toplayanların isimleri var.” Dedi.

Geçen yıl Gedavet’le ilgili bir kaç yazımızdan sonra bizi arayan ve hak sahibi olduklarını  tahmin ettiğimiz bazı okuyucular daire toplayanların bir kaç avukat ve iş adamı olduğunu söylemişlerdi.

Bu insanların Gedavet’ten  hangi saikle hisse satın aldıklarını tahmin etmek kolay değil. Niyetleri nin ve hesaplarının ne olduğunu bilmemiz mümkün değil. Bir de bazıları “rant” diyor, başka bir şey demiyor.

Aslına bakılacak olursa Gedavet’te planlar rant üzerine kurulmuş gibi görünüyor.

Yani “ Müteahhit ister ölmüş olsun, isterse ölmemiş olsun bizi ilgilendirmez. Meram Belediyesi yapsın bize versin.Biz ister satar para kazanırız, istersek otururuz”diyenler, olabilir.

İyi de Meram Belediyesi’de mağdur.

Belediyenin 128 dairesini kim yapacak?

Bakın Gedavet dağın başında yatan bir ölü.

Bir kişinin  bir ölüyü her türlü işini yaptıktan sonra tek başına mezara götürüp koyduğunu gören var mı ?

Neyse bu konuyu ölü sahipleri  düşünsün..

Meram Belediye Başkanı  Mustafa Kavuş sohbetimiz sırasında müthiş bir  projeksiyonundan daha  bahsetti. Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı’nın yıkımına sonbaharda  Büyükşehir Belediyesi tarafından  başlanacağını söyledikten sonra şöyle dedi  “Mevlana’nın arkasından başlayarak Türbenin önünden, Aziziye Camii, Kapu Camii, Şükran Mahallesi ve oradan da Aalaaddin’e yeni bir aks açmak şehri değiştirir. Biz  ilk önce Şükran Mahallesi’ne kadar olan  kısmı mutlaka ilk etapta yapacağız. Zaten buna başlamış durumdayız.”

Başkan yıllar önce Zafer Meydanı’nda 20 metrekarelik bir dükkanda esnaf çocuğu iken kendisini bu  hayallerle  beslemiş.  Yani Mevlana’dan, Aalaaddin’e uzanan ve içinde farklı fonksiyonlara  sahip modern ve  klasik yapıların yer aldığı  ve insanların her türlü ihtiyacını karşılayabilecek olan bir alan ve dolayısıyla  yeni konsepte sahip bir şehir.

Son olarak şunları da yazalım.

Eski stadyumda Millet Bahçesi yapımı başlıyor. Eski Askeri Hastenenin çevresi açılıyor. Sadrettin Konevi Camii civarı  yeşil alan olarak düzenlenecek ve Konevi adına bir kütüphane yapılacak. Meram Yaka’da bulunan Konevi Kültür Merkezi en kısa zamanda yıkılacak.

Şükran’dan, Gedavete oradan da Meram Belediyesinin gündeminde olan konulara baktık başkan, başkanın yakın çalışma arkadaşları ve bizim arkadaşlarımızla birlikte.

Meram Belediyesnin  her alanda değişim ve farklı değerlendirmeleri masanın üstüne koymuş olduğunu gördük.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.