Konya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.94
  • ALTIN
    2439.6
  • BIST
    9717.13
  • BTC
    63485.14$

SONA YAKLAŞIRKEN BAŞKAN ADAYLARI

22 Mart 2019, Cuma 09:03

31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere sayılı günler kaldı.

Ay ve hafta  hesabı yapılırken  şimdi gün hesabı yapılıyor. On gün sonra seçimler yapılacak. Ne kadar çabuk geçti aylar ve haftalar değil mi?

2019’un başında belediye başkan adayları belirlenirken sanki Mart’ın sonu gelmeyecek gibiydi. Önce adaylar  belirlendi sonra da seçim  çalışmaları başladı ve Mart’ın sonu da geldi çattı.

Belediye başkan adaylarının çalışmalarına  bir bakalım.

Nasıl çalıştılar, nasıl bir performans gösterdiler?            

Seçim çalışması ve propaganda denilince akla gelmesi gereken ilk isim Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Uğur İbrahim Altay olmalı. Altay, diğer adaylara göre aylar önce başladı çalışmaya. Kendisinin henüz adaylığı kesinleşmediği halde yollara düştü. İlçeleri, beldeleri ziyaret etti. Cami cemaatiyle, esnafla, sanayiciyle bir araya geldi. STK’ları hem de her birini neredeyse 2-3 defa ziyaret etti ve görüş alış verişinde bulundu.

Adaylığı  ilan edildikten sonra da diğer parti adaylarına karşı tur üstüne tur bindirdi. İlçeleri, beldeleri, toplu işyerlerini “komşu kapısı” yaptı. Yani çat kapı girdi, çıktı. Halkla birebir ve yüz yüze yüzlerce temas  gerçekleştirdi. Neredeyse herkese Uğur İbrahim Altay adını ezberletti. Doğrusunu söylemek  gerekirse Altay başkan muazzam bir performans koydu ortaya. Dürüstçe söylemek gerekirse başkan çok başarılıydı.

Uğur İbrahim Altay’ın  yoğun seçim çalışmalarına Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta ve tabi milletvekilleri büyük destek verdi. Kendileri her zaman sahada ve başkanın yanında oldular.İnanılması güç bir enerji sarf etti Kurum, Koca ve Usta.

Selçuklu Belediye Başkan Adayı Ahmet Pekyatırmacı’da diğer merkez  ilçe belediye başkan adaylarına göre aylar öncesinden başladı çalışmaya. Pekyatırmacı’nın adaylığı  kesin gibiydi. O da bu fırsatı iyi değerlendirdi. Meram’ın, Karatay’ın adayının kim olacağı tartışılırken, Selçuklu’nun adayı çoktan seçim çalışmalarına başlamıştı bile. Pekyatırmacı’da aylar öncesinden yollara  düştü. Beldeleri gezdi, merkezi gezdi. Toplu işyerlerini ziyaret etti, cami cemaatiyle bir çok defa bir araya  geldi. Diğer adaylar belirlenene kadar o bir kaç tur yaptı. Pekyatırmacı için de “iyi çalıştı” demek lazım. Hakkını vermek  lazım.  Başkan biraz da ustalaşmıştı. Kendisinin, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’dan halef/selef ilişkisine bağlı olarak önemli dersler aldığını düşünüyoruz.

Meram Belediye Başkan adayının kim olacağı epeyce merak edildikten ve konuşulduktan sonra Mustafa Kavuş, Meram’ın adayı yapıldı. Kavuş’un gönlünde yatan Selçuklu’ydu ama Meram’dan aday yapıldı. Siyasete yabancı olmayan Mustafa Kavuş aday olduktan hemen sonra sahaya çıktı. Meram Bölgesi’nde bulunan esnafla seçim çalışmalarına başladı. Meram’ın 150 küsur mahallesinde seçim çalışması  yaptı. Bu çalışmalar sırasında özellikle Leyla Şahin Usta, Kavuş’un yanında oldu. Anlaşılan o ki Leyla Şahin Usta Konya’da rekor bir oyla seçimlerin kazanılmasını istiyor. Kendisi her yerde var ve her yere gidiyor.

Karatay Belediye Başkan adayının gösterdiği  seçim  performansına gelince. Hasan Kılca eski bir belediyeci. Ama siyasette çok acemilik gösterdi. Siyasete Kılca uzun bir süre intibak edemedi.Mesela, seçmen karşısında rahat değildi. Halbuki belediyede uzun süre çalışan bir insan olarak siyaseti az çok öğrenmesi gerekirdi. Demek ki  çalışırken olayın bu yönüyle fazla ilgilenmemiş ya da ilgi duymamış. Belki de günün birinde bir ilçeye belediye başkan adayı olacağı aklına bile gelmemişti. Fakat bir şeyi söylememiz lazım: Hasan Kılca siyaseti fazla bilmemesine rağmen doğaldı.Bu yüzden olduğu gibi göründü ve olduğu gibi davrandı. Bu iyi bir  haslet mi? Tabi ki iyi bir haslet. Bir şey daha Kılca’da çok çalıştı. İlçe başkanı ve ilçe yönetimi ile adeta bütünleşti.Partisinin ilçe başkanı onu bir an olsun seçim çalışmaları sırasında yalnız bırakmadı.

Sonuç olarak Ak Partinin Büyükşehir Belediye Başkan adayı Uğur İbrahim Altay başta olmak üzere merkez ilçe belediye başkan adayları  seçim çalışmalarında iyi bir performans gösterdi. Propaganda konuları da fena değildi. Dişe dokunur ve kayda değer vaatleri oldu.

Bir yerel seçim çalışmasının daha sonuna geldik. Aylar, haftalar derken seçimlere şunun şurasında on gün kaldı. Bakalım Ak Parti önceki yerel seçimlere göre ne kadar oy alacak? Seçim çalışmalarının esas notunu seçmen verecek.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.