Konya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    63587.088$

SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI VE BESLENME

26 Şubat 2019, Salı 09:06

Solunum yolları hastalıkları bireyin  sık sık karşılaşabileceği bir durumdur. Bu yüzden solunum yolu hastalıklarında doğru hazırlanmış bir beslenme programı bronşit, zatüre ve diğer akciğer hastalıklarını engellemeye veya ağrıların azalmasına yardımcı olacağından dikkate alınmasında yarar var.

Solunum sistemi hastalıkların da dikkat edilmesi gereken önemli noktalar şunlardır;

Sıvı alımı solunum sistemi hastalıkların da oldukça önemlidir. Önemli olmasının en önemli nedeni mukusun incelmesine yardımcı olması ve nefes almayı kolaylaştırmasıdır. Gün içerisinde en az 1,5-2 litre sıvı alınması gerekmektedir.

A ve C vitamini akciğer dokusuna iyi gelip akciğeri korumaya yardımcı olacağından bu vitamini bulunduran besinler tüketmeniz oldukça önemlidir. Bu vitaminler en çok yeşil yapraklı sebzeler, sarı ve turuncu meyvelerde bulunmaktadır.  Ayrıca bu vitaminlerin bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinmektedir.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı bağışıklık kazandıran çinko yağsız ette, yoğurt, balıkta ve tam tahıllı ürünlerde bulunur. Fakat fazla tüketildiğinde yan etki olarak bağışıklık sistemini zayıflatacağından miktarı oldukça önemlidir.

Kızartma ve diğer yağlı besinler midede daha uzun zaman kalıp sindirimleri uzun sürdüğünden uzak durmanız da yarar var.

Gaza ve şişkinliğe neden olan kurubaklagil, lahana, brokoli ve soğan gibi besinlerden solunum sistemi rahatsızlığınız var ise kaçınmalısınız.

Astımı olan bireylerde abur cubur astım riskini artırdığı için tüketiminden kaçınmalıdırlar.

Sigara, solunum yolu hastalıkların kronikleşmesinde en büyük etken olması sebebinden dolayı kesinlikle uzak durulmalıdır. Eğer bırakamıyorsak ta azaltın ve bırakmak için elinizden geleni yapın.

Alkol tüketimi de akciğer enfeksiyonları geliştirdiğinden tüketilmemeli ve her türlü alkol çeşidinden uzak durmalısınız.

Hayatı daha keyifli yaşamanız dileğiyle…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.