Konya
18 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.53
  • EURO
    34.89
  • ALTIN
    2489.2
  • BIST
    9581.06
  • BTC
    61287.08$

Sofralarınızdan bamyanızı eksik etmeyin

05 Ağustos 2020, Çarşamba 09:25

Sevgili okurlarım bir kurban Bayramı sonrası yine sizlerle bu satırlarda beraberiz. Sizler için Çiçek bamyanın faydaları ve çiçek bamya hakkında topladığı bilgileri sizlere aktarmak istiyorum.

Bamya hem kuru hem de yaş olarak kullanılabilen harika bir besindir. Özellikle Konya ilinde düğün yemeklerinin baş tacıdır. Bamya taze iken hasat edilmelidir. Çok fazla olgunlaştığı zaman kartlaşır. Konya ilinin de yöresel yemeği olan etli bamya çorbası, kurutulmuş çiçek bamyadan yapılır. Çiçek bamya toplanıp iplere dizilir ve güneşte kurutulur. Bamya Hindistan, Japonya, Güney Amerika gibi birçok ülkenin de mutfağında yer alır.

Son günlerde AVM’lerde ve semt pazarlarında yerini alan çiçek bamya Konyalı vatandaşların en çok tercih ettigi sebzelerden biridir. Bamya, bulunduğu yöreye göre de çeşitliliğini artırır. İç Anadolu Bölgesi’nde daha çok Çiçek Bamyasıyaygın olarak bulunur. Özellikle kurutmalık olarak tercih edilir. Açık, yeşil renklidir.

Şimdi sizlere yaptığım araştüırmalar sonucunda elde ettiğim Bamyanın faydalarını sıralayacak olursak;

Mide ve barsakların düzenli çalışmasını sağlayarak sindirim sistemine yardımcı olur. Özellikle ramazan ayında hem iftar hem de sahur sofralarınızda mutlaka bamya yemeklerine yer açın.

A, B, C, K vitaminlerinden oldukça zengindir. Bu yüzden güçlü bir bağışıklık sisteminin oluşmasında oldukça etkilidir. Çocuklarınıza bamya yemeğini sevdirmeli, yemesini teşvik etmelisiniz. Tabi beslenme çocuklukta başlar. Eğer aile olarak sizler bamya yemezseniz çocuğunuzu buna alıştıramazsanız. Çünkü çocuklar en çok görme yetisini kullanır ve ona göre davranışlarını belirler. K vitamininden yüksek olduğu için kan pıhtılaşmasında rol oynar. İçinde bulunan mineraller sayesinde halsizliğe birebirdir.

Bamyanın içerisinde bulunan müsilaj ve reçineli zamklar mideyi kansere karşı korur. Bu sümüksü yapı özellikle çocuklar tarafından pek sevilmese de, aslında en önemlisi onlar için çok faydalı olmasıdır.

İçerisinde bulunan çözünen ve çözünmeyen lifler sayesinde barsakların temizliğini yapar, doğal probiyotik özelliğine sahiptir. Kabızlık problemleri yaşayanlara tavsiye edilebilecek harika bir besindir.

Bamya çok iyi bir antioksidandır. Kanser başta olmak üzere, kalp damar hastalıkları, alzheimer gibi birçok kronik hastalığa karşı bamya tüketilmelidir.

İçinde bulunan quercetinden de oldukça zengindir. Quercetin kanser hücrelerini yavaşlatması özelliğinin yanında erkeklerde prostat hastalığı ve ağrısında da tedavi edici etkiye sahiptir.

Diyette metabolizma hızını artırdığı için kişilerin zayıflaması üzerinde olumlu sonuçlar gösterir.

Göz retinasını koruma ve kataraktı önlemede destekçidir. Anksiyete bozukluğu, depresyon gibi sinirsel problemleri olan kişilerin sakinleşmesini sağlar.

Sindirim sistemindeki asidi nötralize ettiği için ülseri önlemede çok büyük rolü vardır.

Sofralarınızdan bamyanız ve tebessümünüz eksik olmasın. Sebze tercihinde Bamya’yı unutmayın.

Sağlıklı sebze ve meyveleri tercih edin. Sağlıklı kalın

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.