Konya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.37
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2325.6
  • BIST
    9079.97
  • BTC
    70358.76$

SİZİN SERVİSİNİZ NASIL? (2)

25 Ağustos 2020, Salı 09:02

Hayat sahnesinde sunumunu güzel yapan insanların toplumsal hayatı daha başarılı ve daha eğlencelidir. Çünkü insanlar böyle kişilerle birlikte olmaktan

mutluluk duyarlar. Bu insanların ürettiği ve yaydığı enerji diğer insanları büyülemiş gibi kendine çeker. Aile ilişkilerinde de böyledir. Aile bireylerinin dışarıdaki işlerini bitirdikten sonra evlerine daha istekli dönmeleri için bir neden gerekir. Evimizdeki garson veya garsonlar bizi sürekli asık bir yüzle, tartışmaya veya kavgaya bekliyorlarsa o eve erken gitmek için sebebimiz yoktur. Çünkü eve gittiğimizde bizi nelerin beklediğini çok iyi biliyoruzdur. İşimiz bittikten sonra bir an için evimize gitmek istiyorsak, bunun nedeni de bizim gelmemizi sabırsızlıkla bekleyen biri veya birilerinin olmasıdır.

İletişim kurulan insanların ortak özellikleri ne kadar fazlaysa beden dilini anlamlandırmak o kadar kolay olur. Beden dilinin en fazla kullanıldığı alan aile

ortamıdır. Çünkü eşimize, çocuklarımıza düşündüklerimizi bakışlarımızla, duruşumuzla anlatırız.

Aile dışındaki çevremizde de beden dilini kullanırız. Fakat kültürel farklar arttıkça beden diliyle anlaşmamız da zorlaşır. Toplumsal yapılar giderek karmaşık bir duruma giderken, kurumlar bunlara düzenlemeler getirse de günlük hayatta karşılaşılan sıkıntılar aile hayatını doğrudan veya dolaylı etkilemektedir.

İnsanlara baktığımızda onların mutsuzlukları, çaresizlikleri bedenlerinin duruşundan, yüz ifadelerinden anlaşılır. İlişkileri sağlıklı olmayan ailelerde, bireyler birbirlerinden uzak kalmak için kendilerine çoğunlukla normal iş hayatları dışında da meşguliyet ararlar. Her ne kadar birlikte yaşasalar da birbirlerini gördükleri çok nadirdir. Kimi aileler bu duruma alışır, umursamaz; bunun düzeleceğine de inanmazken bazı aileler de küçücük bir umut da olsa ilişkilerinin düzelmesi için sabreder ve bu yaşantıyı ömür boyu sürdürür.

İlişkilerinin sıcak devam ettiği ailelere bakıldığında bunların canlılığı hemen fark edilir. Bu insanların, yüz ifadelerinden, ses tonlarından onların mutlulukları hissedilir. Bireyler arasında uyum vardır ve bu insanlar birbirleriyle konuşurken gözlerinin içine bakarak konuşurlar. Duygularını düşüncelerini söylerken zorluk çekmezler. Her şeylerini paylaşabilirler. Sevinçler, heyecanlar paylaşılırken; öfkeler eleştiriler, hayal kırıklıkları da konuşulur. Böyle ailelerde ilişkiler samimi, sıcak olduğu için ilişkilerini birbirlerine karşı sevgi ve şefkatlerini esirgemeden sürdürürler.

İlişkilerin sağlıklı yürüdüğü ailelerde her şey belli bir düzende akıp gider. Bireylerin hatalı davranışlarında hemen olumsuz tepki verilmez, cezalar düzeltici şekilde uygulanır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.