Konya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2498.1
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    63914.118$

SİYASETTE SÜRGÜN

06 Eylül 2021, Pazartesi 08:06

Farklı anlamlar  ifaden eden sürgün önemli bir sözcük.

Bu sözcüğün bir yerde istenilmeyen kişinin herhangi bir otoritenin kestiği ceza sonucunda bir yere gönderilmesi/tutulması anlamında kullanılır.

Mesela;

Sürgün insanlar,  sürgün devlet adamları, sürgün darbeciler, sürgün şairler, sürgün yazarlar, sürgün ideologlar gibi. Sürgün, bu yönüyle istenmeyenleri ifade eden bir sözcük olup toplumumuzda da daha çok bu yönüyle bilinir.

Oysa aynı sözcüğün tabiattaki varlıkların, en çok da bitkilerin yenilenmesini ifade eden muazzam bir anlamı daha var. Sürgün esas bu yönüyle çok değerli ve anlamlı bir sözcük.

Sürgün önemli ve güzel olan anlamıyla yenilenme, değişim, başkalaşma, farlılık ve gelecek, demektir.

Daha çok bitki türleri için kullanılır bu sözcük, “Sürgün atan filizler” tanımlamasında olduğu gibi.

Sürgün atan filizleri gören insanlar ihtimamlı davranırlar. Önce çevre temizliği yapılır. Ardından yeni sürgünleri verimli hale getirmek ve gürbüzleştirmek için daha başka işlemler gerçekleştirilir. Sonra arkadan  gelenler bir zaman sonra öne geçer ve çok değerli olur.

Olay esas önemi olan yönüyle yenilenmeyi de ifade ettiğine göre, sürgün sözcüğü siyaset alanında, siyasi kişilikler içinde  kullanılabilir. Ayrıca yenilenme  gelecek ve siyaset/ yönetim alanında önemli. Şehir için ve ülke için önemli. Değişen anlayışların ve yeni değerlerin aynı ya da ayrı parti kadroları içinde ne kadar önemli olduğunu bilmemek mümkün mü? 

Siyasette yeni yüzler ve yeni aktörler görmek zor bir olay bizim ülkemizde lakin.

Parti içi dengeler, siyasi iklim, siyasetçinin içinde bulunduğu şartlar, kişisel meziyetler, karakter siyasette sürgünün kaderini belirliyor. Başarılı oluyor veya olmuyor.

Yerele bakalım.

Siyaset ve yerel yönetimler bu şehirde  ne kadar sürgün verebildi?

Bakıldığında çok fazla olmasa da yeni isimler görebiliyorsunuz .

İktidar partisinde geriden gelen isimler olduğu gibi, çok az da olsa başka partilerde de var.

Aslında iktidar partisi de, başka partilerde fazla sayıda yeni insan malzemesi koyamıyor ortaya. Daha çok yorgun ve bilinen yüzlerle siyaset yapılıyor bu şehirde. Yeni sürgünlere meydanı bırakmamak adına  yoğun çaba sarf edilen bir gerçeklik yaşanıyor. Siyasi kurumların, fikir ve davaların yeni jenerasyon siyasetçilerle yaşatılabileceğini herkes kabul ediyor. Fakat bu amaç için yol açmak yerine, yol kapatılıyor.

Türlü engelleri ve tuzakları aşarak boy gösteren çok az sayıda  olsa da siyasetçiler var.

Bu şehirde yaşayan herkes görmeye başladı son aylarda o insanları.

Partileri ve isimleri toplumun önemli bir kesimi tarafından bilinen insanların  umut ışıklarını yaktıklarını görüyoruz. Bu şehir adına, siyaset ve yönetim adına önemli gelişmeler kaydediliyor  türlü zorluklara rağmen.

Göz önünde ve biliniyor olmaları nedeniyle dikkat çeken iki yeni siyasetçiden, iki  yeni  ilçe belediye başkanından bahsedelim konu buraya gelmişken.

Mesela Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş.

Siyasette yeni bir yüz ve yeni bir değer.

Belediye Başkanı olarak yaptıklarından/yapmadıklarından bahsedecek değiliz. Bu başka bir konu. Siyasette yeni bir sürgün olarak gördüğümüz Mustafa Kavuş insani ve siyasi  özellikleri farklı olan bir başkan. Kendisi yeni bir anlayışın ilk temsilcilerinden. Yerel siyasete yeni bir soluk ve yeni bir nefes kazandırdı.

Siyasetiçinin gelenekseli olan yalan hastalığına yakalanmadı.

Yalan konuşamadığı gibi, riya da yapamıyor.

Herkese karşı eşit mesafede duruyor.

Kişilik ve karakter olarak aslının aynısı.

Siyaset ve makam imkanları ile köşe dönme hesabı yok. Mal, mülk, servet derdi yok. Açık ya da saklı gizli ticari ortaklıkları falan yok.

Al takke, ver külah da yapmıyor.

Her haliyle farklı ve yeni bir siyasi jenerasyon Mustafa Kavuş.

Siyasetin yeni bir yüzü , yeni ve farklı bir karakteri de Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca.

Kılca’nın da belediye başkanı olarak yaptıkları/yapmadıkları başka bir konu.  Hasan beyde  önce insan sonra siyasetçi ve belediye başkanı olarak yeni bir anlayışı temsil ediyor.

Siyasette yeni yüzler, yeni karakterler çok önemli.

Bu şehrin siyasi hayatında görmeye başladığımız  yeni sürgünler, yeni filizler toplum ve siyasetin önündeki umutsuzluk duvarlarını yıkmaya başladı. Gelecek bu insanlar sayesinde çok farklı ve güzel olacaktır.

Siyasette sürgün gelecek adına önemli. İhtimam göstermek lazım.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.