Konya
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.55
  • EURO
    34.90
  • ALTIN
    2430.3
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66262.1$

Şikayet etmek

07 Mart 2020, Cumartesi 08:55

Sizin etrafınızda onlardan vardır diye düşünüyorum. Hani şu hiçbir şeyden mutlu olmayan, istisnasız her durumdan şikâyet edecek bir şey bulan.

Çünkü insanlar, içlerinde kalmasını istemedikleri olumsuz duyguları şikâyet ederek dışa vururlar ve bu eylemin onları rahatlattığına inanırlar. Ancak son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar insanların bu inanışlarını boşa çıkaracak gibi görünüyor. Çünkü şikayet etmek, sadece ruh halini etkilemekle kalmıyor; tüm bilişsel süreçlerimize yön vererek bedensel sağlığı da bozuyor.

İnsanların hatalarına karşı sabırlı olmak size büyük bir olgunluk kazandıracaktır. İnsanlara sevgi göstermeyi deneyin, onların da size iyi davrandığını göreceksiniz. Ofisinizdeki çalışma ortamını beğenmiyorsanız, ilgili yerle konuşup değiştirilmesini isteyebilirsiniz. Belki kendi çabanızla masanızı güzelleştirip, güzel resimlerle iç açıcı hale getirebilirsiniz.

Hintli bir yaşlı usta, çırağının sürekli her şeyden şikayet etmesinden bıkmıştı. Bir gün çırağına şöyle dedi:

“Git biraz tuz al gel.”

Hayatındaki her şeyden mutsuz olan çırak döndüğünde usta ekledi:

“Şimdi bir avuç tuz al ve bir bardak suya atıp iç.”

Çırak, yaşlı adamın söylediğini yaptı ama içer içmez ağzındakileri tükürmeye başladı.

Usta “Tadı nasıl?“ diye sordu.

Çırak, “Acı” dedi.

Usta gülerek çırağını kolundan tuttu ve dışarıya çıkardı. Sessizce az ilerdeki gölün kıyısına götürdü ve çırağına bu kez de şöyle dedi:

“Şimdi de göle bir avuç tuz at ve gölden su iç bakalım.”

Söyleneni yapan çırak ağzının kenarından akan suyu koluyla silerken, usta aynı soruyu sordu:

“Tadı nasıl?”

Çırak “Ferahlatıcı” dedi.

Usta bunun üzerine çırağa şöyle dedi: “Daralmış kalbini bir göl gibi genişlet. Bir bardak kadar olan kalbini büyüt ve çevrendeki her şeyden şikâyet etmeyi bırak.”

En kötü durumda bile olsanız, hayatınızdaki güzellikleri bir yere not edin. Ne kadar fazla olduğunu fark edeceksiniz. Şikâyet yerine Allah’a teşekkür etmeyi deneyin. Güzelliklerinizin o kadar daha arttığını göreceksiniz.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.