Konya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    64188.114$

SİGORTACILIĞINDA CILKI ÇIKTIMI ?

05 Ocak 2022, Çarşamba 10:03

Döviz kurundaki hareketliliğin sigorta ve kasko poliçelerine etkisi nasıl olur diye düşünmeden edemiyoruz.

Döviz kurundaki hareketlilik önümüzde yıl sigorta ve kasko poliçe fiyatlarınada etki edecektir“Önümüzdeki yıl sigorta ve kasko poliçelerinde yüzde 35 veya 40 civarında bir fark yapılacağını tahmin etmek biz sigortacılar İçin çok zor olmasa gerek .
Geçmiş dönemlerde sigorta şirketlerinde serbest piyasa tarifesi uygulanırken Pandemi döneminde serbest piyasa tarifesi ile sigortacılar kar üstüne kar etti .sigorta ve kasko fiyatları çok düştü. Yani 2021 yılının ocak ayında 2017 yılında ki fiyatların yüzde 60’ından daha düşük fiyatlara poliçe yapılmaktaydı ,Ancak normalleşme sürecinden ve dövizdeki yükselişten sonra araç satışlarında ve sigorta fiyatlarında bir artış yaşandı. Yani son iki ay içerisinde hem araç hem sigorta hem de kasko poliçe fiyatları yılın ilk ayına göre yüzde 30 oranında artış gösterdi” 
Dünya genelinde sıfır araç üretilmemesinin ikinci el alım satım piyasasını çok fazla etkiledigi bir gerçek “Şu anda ikinci el araç alım-satımlarında bir hareketlilik vardı ikinci el araç fiyatları geçen yıllara oranla yüzde 60 ile yüzde 100 oranında yükseldi. Bu yükselme ise zaman içerisinde kasko poliçelerine yansıyacak. 2022 yılında şimdiden sigortacılık İçin bir muamma .Çünkü dövizde ki artış aynı zamanda araç parça fiyatlarının yükselmesine sebep olacağından sektöre yansıması çok zaman almayacaktır.Şu an ki fiyat artışlarının nedeni hasar prim dengelerinin yükselmesi değil, öngörülen hasarlardır. Ondan dolayı önümüzdeki yıl sigorta ve kasko poliçelerinde yüzde 40 ile yüzde 50 civarında bir zam yapılacağını öngörmek için müneccim olmaya gerek yok .
Pandemi döneminde vatandaşlar araç alım satımı yapamadıgından dolayı fiyatlar oldukça düşüktü Bundan dolayı sigorta şirketleri hasar prim dengelerini düşürdü. Sigorta sektöründe tavan ve taban uygulaması var. Buna istinaden rekabetten dolayı poliçeleri düşük fiyatlara kesilebiliyordu ,bu saatten sonra 2022 yılında 2021 yılının fiyatlarına poliçe yapabilmek hayalden öteye gitmeyecek.
Sigorta fiyatlarının düşmesi sigortasızlık oranını çok etkilemediği bir gerçek“Sigorta fiyatlarının yükselmesi trafikte sigortalanmayan araçların sayısının artmasına sebep olacak . Bu gerçek tüylerimi ürpertiyor.Sektörün canlılığını yitirmemesi için vatandaşın cebinde parası olması lazım .Sigortacılık sektörünü güzel günlerin beklemediği bir gerçek .Acentelerin bu kısır döngü içerisinde çeşitli sivil toplum kuruluşları arasında sıkışıp kaldıkları gerçeği acentelerin sorunlarının çözümüne katkı sağlayamadığı gibi acentelerin yeter artık deme noktasını çoktan aştığı ve “Türkiye sigorta acenteleri odası”nın artık ihtiyaç olmaktan çıkıp zaruret haline geldiği çok net ortaya çıkmıştır .17 bin acentenin beklentisini karşılamak ve acentelerin dikkate alınmadığı ben yaptım oldu diyen liyakatsiz insanlardan kurtulmanın tek yolu bu gibi .Tabiki bu işin ağababaları müsade ederse veya cumhurbaşkanımızın karşısına geçip bizim sıkıntılarımızı anlatabilecek bir delikanlı vekil bulursak belki bize çare olur. Yoksa bir araya gelemeyen 17 bin acente kaybolup gitmeye mahkum olur .

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.