Konya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    35.03
  • ALTIN
    2424.3
  • BIST
    9722.09
  • BTC
    64195$

Sende haklısın!

06 Ocak 2018, Cumartesi 15:34

Nasreddin Hoca, kadılık yaparken bir gün bir ahbabı burnundan soluyarak gelmiş. Hasmı için söylemediğini bırakmamış. Sonra:

– Hocam, Allah aşkına söyle, demiş, haklı değil miyim?

Hoca ne yapsın?

– Haklısın, demiş.

Ahbabı sinirleri yatışmış olarak gitmiş. Onun hemen arkasından hasmı gelmiş. Bu defa da o başlamış atıp tutmaya, yok bana şöyle, yok böyle yaptı demeye. O da Hoca’ya sormuş:

– Haklı değil miyim?

Hoca:

– Vallahi çok haklısın, demiş.

Adam da sakinleşerek gitmiş. Tüm bunlara tanık olan Hoca’nın karısı bile bu işe şaşırmış kalmış.

– Senin kadılığında bir garip Hoca Efendi. İkisine de sen haklısın dedin. Hiç öyle şey olur mu?

Nasreddin Hoca hanımının yüzüne bakıp:

– Hatun, demiş, sen de haklısın! demiş…

Bu taa ilk okul zamanından beri bildiğim arada birilerinden duyduğum ve ilk günkü gibi tebessümle dinlediğim bir fıkra…

Şekerle ilgili yaşananlar bana bunu anımsattı.

Geçtiğimiz gün Akşehir Ilgın Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Yusuf Yazır bir basın toplantısı düzenleyerek Şeker Kurumunun kapatılmasının çiftçi bazında yaşatacağı sıkıntıları anlatmıştı.

Hatta Nişasta Bazlı Şeker lobisinden bahsetmiş bu lobinin daha fazla para kazanmak adına Pancar çiftçisini yok etmeye çalıştığını söylemişti.

Yurt dışında katıldığı toplantıları anlatmış bu toplantılarda Avrupa Ülkelerinin kendi çiftçisine kendi ürünlerine bakış açısını gördükten sonra bizdeki gidişatın pekte memnuniyet verici olmadığını düşündüğünü söylemişti.

Hatta bir iddiada bulundu.

Yurt dışından gelen şekerin ülkemizde yetiştirilen Pancardan elde edilen şekerden daha ucuz olduğunu söylemişti. Gayri ihtiyari sordum ne kadar bir fark var diye…

Ton başına 61 dolar daha ucuzmuş.

Bunun nedenini de sordum…

Çiftçinin girdisi yüksek olduğu için bunun böyle olduğunu söyledi.

Çiftçinin kullandığı mazotun fiyatının yüksekliği, gübrenin pahalılığı, ilaçların masrafı, zamanı, iş gücünü hiç hesaba katmıyoruz bile…

Şöyle bi düşündüm adam haklı…

Bugünkü manşet haberimizde de Ak Parti Konya İl Başkanı’nın konuyla alakalı düşünce ve görüşleri var.

Oda şeker sektöründe yaşanan sıkıntıların ikili ve kopuk bir yapının sonucu yaşandığını dile getirdi.

Pancardan üretilen Şekerin fiyatının maliyetinden dolayı yüksek olduğunu Sayın Hasan Başkan’da söyledi.

Nişasta bazlı şekerinde fiyatının düşük olduğunu ve bu yüzden ciddi bir Pazar bulunduğunu da söyleyen Sayın Angı, devletin yavaş yavaş aradan çekilerek bu dengenin oluşmasını sağlamayı amaçladığının altını çizdi.

Şimdi düşünüyorum O’da haklı…

Ama ben yinede dünde yazdığım Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın yerli ve milli vurgusunu tekrar hatırlatmak istiyorum.

Belki vereceğim örnek çok yanlış, aslında çok kıyaslamamak gerekiyor, hatta hassas dengelerden dolayı birazda çekiniyorum ve hatta içerisinde kullanılan şekerden dolayı sağlık açısından da tüketilmesine ciddi anlamda karşı çıktığım Bir Coca Cola varken yerli kolamız Le Cola ne kadar ucuz olursa olsun tüketimi istenilen seviyede olmaz. Bunun nedeni aradaki kalite farkıdır. (Yanlış anlaşılmasın biri çok kaliteli öbürü çok kalitesiz demek benim haddime değil, siz için kararı siz verin)

Şimdi yurt dışından şekeri getirirsiniz, bizim ürettiğimiz Pancar şekerinden çok daha kaliteli ve baya baya çok daha ucuz olur derim ki, ‘Sizde haklısınız’

Ama aynı ayardaki hatta çok daha sağlıklı ve iyi şekeri ton başına 61 dolar (Yusuf Başkanın yalancısıyım) için yurt dışından getirecekseniz  Ben bugün toz şekeri 4 liraya değil de 4 buçuk liraya alıyım.

Sadece ben değil hepimiz böyle yapmalıyız bence. Cüzi bir miktar için hem kendi çiftçimizi mağdur etmeyelim, hem de daha sağlıksız şeker tüketmeyelim bence…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.