Konya
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.53
  • EURO
    34.92
  • ALTIN
    2434.4
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66711.1$

Selâmet Gecesi

19 Haziran 2017, Pazartesi 07:46

“Doğrusu Biz Kur’an’ı Kadir gecesinde indirmişizdir. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve ruh (Cebrail) o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için inerler. O gece tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.”(Kadir Suresi, 1-5.)

Cenâb-ı Hakk, bu geceyi ümmeti olduğumuz Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) hürmetine bizlere nasip etmiştir. Bunun için Allah’a ne kadar hamd-ü senada bulunsak azdır.

İçinde bulunmakla şereflendiğimiz Kadir gecesini hakkıyla ihya edersek, içerisinde Kadir gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlı kazanç sağlamış oluruz. Çünkü bu gece, Ümmet-i Muhammed için hem büyük bir nimet hem fazilet hem de selâmet hazinesidir.

Sevgili Peygamberimiz bu gece ile ilgili biz ümmetine müjde olarak; “Kim ki Kadir gecesinde bu gecenin kadrinin yüceliğine inanarak, Allah’ın rızasını ve sevabını ümit ederek, bu geceyi ibadetle ihya ederse küçük günahları mağfiret olunur.” Buyurmuştur.

Bu gecede ibadetlerimizi daha çok yapmaya gayret edelim. Çünkü Kadir gecesi ibadet yapmanın sevabı çok fazladır. İbadetin hangi çeşidi olursa olsun, ihlâs ve samimiyetle yaptığımız takdirde Allah’ın rızasını ve bol sevap kazanacağımıza inanmalıyız. Bu geceyi gafletle geçirmemeliyiz.

Çünkü bu mübarek Kadir gecesini ibadetle ve taatla değerlendirildiği takdirde geçmiş ümmetlerin bin ayda elde edemedikleri sevabı kazanırlar. Kısa zamanda yapacakları ibadetler sonucu kurtuluşa ererler.

Bu gece Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerim’i çok okumalı, veyahut hiç olmazsa dinleyip, imanımızı ve heyecanımızı yenilemeliyiz. Peygamberimiz (s.a.v.);

“Evlerinizde çok çok Kur’an okuyunuz. Zira Kur’an okunmayan evde hayır az, şer çok olur. O ev halkı daima sıkıntı içindedir.” diye buyurmuştur. İçerisinde Mevlâ’nın ayetlerinin okunmadığı o ev ki içindekileri mezar gibi sıkar, birbirlerine düşman yapar. Huzurlarını kaçırır. Evlerinde Kur’an nuru bulunmayan, Kur’an’ın feyzi evine girmeyen bir müminin kalbi huzur duyamaz. Bir evde huzurun bulunması için önce Kur’an’ın emirleri yapılacak, yasaklarında kaçınılacak. İşte o zaman huzur aramak mümkün olacaktır. Çünkü Peygamberimiz (s.a.v.): “Kur’an ölü kalplere hayat verir.” buyurur.

Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim, kendisine sarılanlar için bir ümit kaynağıdır. Kur’an Müslümanlara ümit dolu bir hayat bahşeder. Bu gece Allah’a yaklaşmak, hatta O’nunla konuşma şerefine nail olmak, netice itibarıyla kurtuluşa ermek isteyenler Kur’an-ı Kerim’i çok ama çok okusunlar. Ruhlarına ve gönüllerine Kur’an ziyafeti çeksinler. Yavrularını ve yuvalarını Kur’an’ın nuruyla nurlandırsınlar.

Bu mübarek gecede yapacağımız ibadetlerden bir diğeri de tövbe-istiğfar ve bol dua etmektir. Tövbe-istiğfar ve dua Allah’ın rahmetini celbeder. Müminin ebedi kurtuluşuna vesile olur. Cenâb-ı Hakk, ayetinde:

“Hepiniz Allah’a tövbe ediniz Ey Müminler! Ta ki korktuğunuzdan emin, umduğunuza nail olasınız.”(Nur Suresi, 31.)

Bu gece ayrıca bol bol sadaka verelim, hayır ve hasenatta bulunalım. Fakirleri gözetelim, onları sevindirip güldürelim ki Allah ta bizleri sevindirsin güldürsün. Cömertlik ellerimizi açalım, camilere, Kur’an kurslarına hayır cemiyetlerine yardım edelim. Nefsi ve şeytanı kahreden en büyük silahın sadaka olduğunu unutmayalım. Yarım hurma kadar bile olsa sadaka sayesinde cennetin kazanılabileceğini unutmayalım.

Hz Aişe (r.a.) validemiz buyuruyor ki: “Peygamber (s.a.v.)’e: Ya Rasülallah! Herhangi bir gecenin Kadir gecesi olduğunu anlarsam o gecede ne diyeyim? diye sordum. Peygamber (s.a.v.) şöyle cevap verdi: “Ey Aişe! O geceye ulaşırsan:

“Allah’ım! Şüphesiz sen bağışlayıcısın, günah bağışlamayı seversin. Benim günahlarımı bağışla.” diye dua et.”  buyurdu.

Evet, bu mübarek gecede samimiyet ve ihlâsla yapacağımız ibadetler, dualar, tövbe ve istiğfarlar, imkânımız ölçüsünde verebileceğimiz sadakalar, Allah’ın izniyle bizlere rahmet kapısını aralayıp, Cenâb-ı Hakk’ın affettiği sevgili kullarının arasına dahil olmamızı sağlayacaktır.

Rabbimiz, bizi de affettiği kullarının arasına katmak suretiyle affeder, bizim de günahlarımızı bağışlar, bize de dünya ve ahiret saadetini nasip eder.

Bu duygularla hepinizin mübarek Kadir gecesini kutlar, Ramazan bayramınızı tebrik eder, daha nice bayramlara sağlıkla bizi eriştirmesini, bu mübârek günlerin aziz milletimiz için, birlik ve bütünlüğe, refah ve mutluluğa vesile olmasını Allah’ta niyaz ederim.

Gönülden Muhabbetlerimle…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.